Kjole- og draktsyer
Hvorfor valgte du å bli kjole- og draktsyer?
– Jeg ble totalt sjarmert av sømfaget etter jeg vant «Symesterskapet» på NRK i 2017. Da bestemte jeg meg for at jeg ville lære dette ordentlig, og har siden da aldri hatt en kjedelig dag. Søm gir meg rom for min kreative side, og samtidig den utrolig pirkete og nøye nerden inni meg. Perfekt kombo!
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg syr jo selvfølgelig mye selv og bruker store deler av hverdagen og fritiden min til å sy. Foruten om vanlig nål, tråd og symaskin, har jeg valgt å jobbe for meg selv. Jeg eier og driver min egen lille bedrift – SØMROM AS, hvor jeg produserer og selger digitale sykurs, og driver et digitalt oppslagsverk for søm: Sømleksikon. Som bedriftseier har jeg en finger med i alle deler av driften, og ingen dager blir dermed vanlige eller like.
Oppgavene varierer veldig fra dag til dag. Det er alt fra administrativt arbeid, som svar på e-poster fra kunder og andre, regnskapsføring og lønnsutbetaling til mine ansatte, betaling av alle regninger som kommer inn, og planlegging av produksjon av læringsinnhold til Sømleksikonet og digitale kurs.
I tillegg er det en del forberedelser knyttet til det å lage egne kurs på nett, blant annet teknisk forberedelse, filming, klipping og etterarbeid. Jeg jobber også en del med markedsføring gjennom digitale plattformer og sosiale medier.
Noen av oppgavene jeg har knyttet til daglig drift, som vask og generell «hushold» av lokalene, kommer i tillegg til andre oppgaver, så hverdagene blir aldri rolige når man driver egen bedrift.
Hva kreves for å kunne jobbe som kjole- og draktsyer?
– Man må være tålmodig og nøye, og samtidig klare å jobbe effektivt uten at det går på bekostning av presisjonen. I tillegg må man være kreativ og løsningsorientert, samt klare å se smarte løsninger i en sømprosess, spesielt når ting ikke går som planlagt og utfordringer eller feil må rettes opp på en god måte.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Jeg tror dette yrket passer spesielt godt for personer som liker å skape med hendene og drive med smått og detaljfokusert arbeid. Det passer også veldig bra for nerdete sjeler, som elsker når ting fungerer og kommer fint sammen, og liker å legge inn et realt stykke arbeid inn i prosessen for å få ting sånn som de skal være.
Jeg tror ikke yrket passer like godt for veldig rastløse og utålmodige personer. Hvis du er mer opptatt av det ferdige resultatet enn av prosessen og veien dit, og helst vil bli ferdig så fort som mulig, vil store deler av arbeidshverdagen føles kjedelig.
Hva liker du best med å være kjole- og draktsyer?
– Siden jeg har valgt å fokusere på å lære bort faget mitt, er det nettopp dette jeg liker aller best med å være kjole- og draktsyer! At jeg får lov til å formidle faget videre til andre, og hjelpe dem med å oppleve mestring og syglede.
Det er så klart en veldig fin bonus at jeg kan sy hvilke klær som helst for meg selv og hvem som helst andre, og bidra til at folk som kanskje ellers ikke gjør det, kan føle seg fine og trives i det de har på seg.
Hva liker du minst?
– Som bedriftseier av en liten bedrift synes jeg det tyngste er å kjenne på et konstant ansvar og press for at bedriften skal være lønnsom. Vi skal ha nok inntekter til å kunne dekke alle sine lønninger og de andre driftsutgiftene man har i en bedrift. Det er noe man absolutt må tåle å kjenne på om man velger å skape sin egen arbeidsplass og starte bedrift.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som kjole- og draktsyer kan du jobbe med klessøm på veldig mange måter. Du kan jobbe for systuer som syr og reparerer klær, på brudesalonger hvor du får jobbe med vakre brudekjoler, for TV og teatre hvor du kan sy kostymer, eller drive for deg selv med skreddersøm/omsøm/reparasjoner.
Du kan også gå mer i retning design og mønsterkonstruksjon, og enten jobbe med utvikling av design og mønstre til store bedrifter, eller lage din egen lille business med småskala produksjon for kunder.
Hva tjener en kjole- og draktsyer?
– Det vil avhenge veldig. Jobber du for TV/teater, vil lønna di være regulert av tariffavtaler. Driver du for deg selv, vil det du kan ta ut i lønn avhenge av hvor mye bedriften din tjener på de produktene eller tjenestene du selger. Jeg ville ikke gått for dette yrket dersom en høy lønning er en viktig faktor for deg.
Hvordan er sjansene for å få jobb som kjole- og draktsyer?
– Det finnes ikke like mange arbeidsplasser for dette yrket som for mange andre yrker. Hvis du er åpen for å skape din egen arbeidsplass og/eller flytte på deg for å få en jobb, bør det være oppnåelig å få en jobb hvor du får bruke kompetansen din som kjole- og draktsyer.
Tilhørende utdanninger
Kjole- og draktsyerfag
Du lærer å framstille klær tilpasset den enkelte, samt lage klær til mindre kolleksjoner.
Finn studier