Kjemiker

– Å være nysgjerrig og tørre å prøve nye ting, er fellesnevneren for kjemikere, sier Morten.
En mann i blå skjorte lener seg mot en statue av pingviner.
Morten Martinsen , 35 år
Kjemiker
Jotun, Sandefjord
«Som kjemiker er jobben min å forstå det helt grunnleggende. »
― Morten Martinsen
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 18.04.2024
«Som kjemiker er jobben min å forstå det helt grunnleggende. »
― Morten Martinsen
«Jobben er veldig spennende, gode resultater er gøy, men man må også tåle nedturene når det ikke går som man tror.»
― Morten Martinsen

Hvorfor valgte du å bli kjemiker?

– Jeg tok valget tidlig, antagelig på ungdomsskolen. Kjemi falt lett for meg, og det krevdes ikke altfor stor innsats for å få gode karakterer. 

Jeg var glad i å lage ting, og det er jeg enda. Her på Jotun lager jeg daglig mange nye kjempespennende molekyler på nanostørrelse, som kan brukes i en uendelighet av ting. De molekylene jeg driver med er til maling, og inneholder stort sett karbon, oksygen og hydrogen. Til tross for at det virker enkelt, så er det en lang, lang prosess fra innovasjon til ferdig produkt. Det kan ta fem til ti år fra vi starter utviklingen, til malingen går inn i produksjon. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen starter med kaffe og e-post. Enkelte dager er jeg hele dagen på labben og lager molekyler. Andre dager setter jeg ting i system og rapporterer eller er i møter med for eksempel de som utvikler malingen. 

Vi lager maling og beis fra bunnen av. Vi starter med å lage polymeren (limet i malingen). Vi tar de små bestanddelene i limet og varmer det opp til høye temperaturer. De reagerer ved en viss varme, og blir til en sammenhengende kjede. Det høres enkelt ut, men det kan være veldig komplisert og tidkrevende å få gode resultater. Jeg jobber med morgendagens teknologi, som betyr at vi må se litt inn i krystallkula for å forstå hvordan framtidens maling vil oppføre seg. Vi må alltid være klare og ha et forsprang på konkurrentene.

Vi jobber mye med maling som produseres med fornybare ressurser. I vårt tilfelle er de små bestanddelene vi bruker til å lage polymer utvunnet fra trær. Som kjemiker er jobben min å forstå det helt grunnleggende. For eksempel prosessen bak polymeren, som kan gi forståelse av hvordan malingen vil oppføre seg og hvordan den gir visse kvaliteter. 

Når vi har forstått hvordan de forskjellige bestanddelene i polymeren påvirker egenskapene til malingen, så klarer vi å lage gode malinger. Det er alltid mange forsøk bak det å finne det optimale, og det er ved å prøve og feile at nye produkter og innovasjon blir til. Det krever selvsagt enormt mye testing for å se om produktet holder mål, eller må modifiseres. Malingen blir testet med forskjellige avanserte instrumenter, utendørs testing og også med akselererte tester som simulerer hvordan malingen står mange år utendørs. Sollys og vann er den største utfordringen for maling. 

Det er en lang vei fra idé til utvikling, og til sist produksjon. Ti år er ingen umulighet. På min avdeling er vi åtte kjemikere, og totalt på fabrikken er vi 250 kjemikere. Dette taket rommer utrolig mye kunnskap og erfaring. Terskelen for å spørre om hjelp er lav, og det er uhyre viktig å dele det vi kan. 

Jotun er en familiebedrift og finnes over store deler av verden, med cirka 10 000 ansatte totalt. Det gir oss muligheter til å reise ut og jobbe, og også besøke avdelinger i andre land. 

Hva kreves for å kunne jobbe som kjemiker?

– De fleste kjemikere her på Jotun har mastergrad og også doktorgrad. Laboratorieteknikeren har fagbrev og kanskje en bachelor, og gjør en fantastisk innsats på labben. 

Jeg tok en master på NTNU i organisk kjemi. Deretter tok jeg en industriell doktorgrad her på Jotun i materialteknologi. Jeg så på ulike typer maling som frastøter seg is. Jeg fant noen gode resultater, men det er fortsatt ikke et produkt. 

Det sikre er at å like realfag og å være selvstendig er krav for å være kjemiker. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Her på huset har vi alt fra den stereotype nerden med runde briller og bustete, vilt hår – til de mest hardbarka friluftsfolk. Å være nysgjerrig og tørre å prøve nye ting, er fellesnevneren, og det er også det å jobbe systematisk og analytisk. 

Man må være komfortabel med å jobbe på laboratoriet. Kjemiker-yrket er et eget håndverk. HMS er alltid veldig viktig, fordi vi jobber med kjemikalier. Jobben er veldig spennende, gode resultater er gøy, men man må også tåle nedturene når det ikke går som man tror.

Hva liker du best med å være kjemiker?

– Jeg liker selvstendigheten og det å definere egne prosjekter. 

Hva liker du minst? 

– Jeg er ikke glad i rutineoppgaver, og de kommer man aldri unna.

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er veldig mange muligheter, avhengig av hva man ønsker å satse på. Noen åpenbare muligheter er: miljø og bærekraft, akademia, farmasi og biovitenskap, matvitenskap og industri og utvikling. 

Hva kan man forvente i lønn som kjemiker?

– Gjennomsnittet for nyutdannede er 600 000 kroner i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som kjemiker?

– Kjemi i bagasjen gir mange muligheter. Jeg tror ikke det er vanskelig å finne en relevant jobb. Nesten hele kullet mitt hadde jobb før de gikk ut av skolen.

Tilhørende utdanninger

Kjemi og bioteknologi

Du lærer om stoffer, hvordan disse reagerer med hverandre, og hvor de finnes. Du kan velge både praktisk rettet kjemi med mye laboratoriearbeid, eller rene teoretiske studier.

Finn studier