Hvorfor valgte du dette yrket?

– Som alle andre googlet jeg og leste om forskjellige yrker for å finne ut hva jeg skulle velge. Jeg ville først bli lege, men vurderte også veterinær og fysioterapeut. Jeg hadde lyst å jobbe med helse og mennesker, men var også interessert i dyr, og det var litt vanskelig å velge. Så fant jeg informasjon om kiropraktikk, og jeg så at det også gikk an å studere dyrekiropraktikk. Det virket spennende å kunne jobbe med helse både for mennesker og dyr. 

Image
Kiropraktor Anette Nilsen står ved en pasient. Hun tar på ryggen til pasienten.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg kommer på jobb en halvtime før første pasient, og setter på musikk, lage kaffe og tenner lys. Jeg går gjennom dagens timeplan for å få en oversikt over hvem som kommer. Jeg behandler 20–30 pasienter i løpet av en dag, og det er viktig å ha et godt system for å følge opp alle. Resepsjonister tar seg av timebestillinger, telefoner og betaling, slik at vi kan konsentrere oss om behandlingen.

Når pasienten kommer, spør jeg hvordan de har det og hva de ønsker hjelp til. Jeg analyserer, sjekker, og gir en diagnose. Jeg forklarer hva de kan gjøre selv for å bli bedre, og hva vi kan gjøre for å hjelpe. 

Her på klinikken er vi flere kiropraktorer, og vi har pasienter i alle aldre, fra babyer til de som er over 90 år. Vi behandler mange ulike typer pasienter, og kan jobbe med idrettsskader, pediatri og gravide, for å nevne noe. Vi har også mange pasienter med kontorjobb, som sitter mye og får problemer på grunn av det. Noen pasienter har akutte skader, andre kroniske plager. Det er også en egen dyrekiropraktikkavdeling her ved klinikken.

Kiropraktikk betyr “done by hand”, og vi jobber mye med hendene. Det er et praktisk yrke, og du må ha det litt i fingrene. Det finnes mer enn 120 ulike teknikker innen kiropraktikk, og du velger gjerne din form. Mange forbinder oss med at vi “knekker” ting på plass, men det er bare en liten del av det vi gjør. Hver behandlingstime varer 15–20 minutter, og rommer mye mer enn den tradisjonelle manipulasjonen, eller “knekken”. Jeg bruker mye tid på å snakke med pasienten, se helheten, og veilede. En kiropraktor kan også bruke muskelterapi, nåler, trykkbølge og trening i behandlingen. 

Her ved klinikken har vi tre dager i uka der vi tar imot pasienter hele dagen, og to dager der vi bruker halvparten av tiden på pasienter og resten på mer praktisk arbeid som regnskap, henvisninger, sykemeldinger, og telefonsamtaler. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det finnes ingen kiropraktorutdanning i Norge, og du må til utlandet for å studere. Jeg har en mastergrad i kiropraktikk fra AECC University i Bournemouth, England. Jeg har i tillegg studert dyrekiropraktikk, og har dermed også tittelen dyrekiropraktor. Mange norske velger å studere i England, men også i Spania, Frankrike, Wales, Danmark og USA. 

Vi har ett års praksis på slutten av studietiden. I tillegg må du ha ett år med turnus i Norge for å få autorisasjon. Du kan jobbe som kiropraktor over hele verden, og det er vanlig at du må ha en form for praksis eller eksamen for å få lisens til å jobbe i hvert enkelt land. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Om du har helseplager kan du tilpasse teknikken og måten du jobber på, så det er egentlig ikke så mange begrensninger. Det viktigste er egentlig å være opptatt av helse og av å hjelpe mennesker.

Mange tror at du må være veldig sterk for å jobbe med hendene på denne måten, men det er lite styrke og mye teknikk i det vi gjør. Jeg er gravid med barn nummer to, og det er ingen problem med tanke på arbeidet. Da jeg var gravid forrige gang jobbet jeg fullt helt til jeg gikk ut i permisjon, det er bare å tilpasse teknikken og måten en jobber på.

Dette kan kanskje være et yrke som er krevende hvis du er veldig introvert, for du jobber tett med mange forskjellige pasienter i løpet av en dag.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er vanskelig å trekke frem noe spesielt, for jeg liker virkelig alt med yrket mitt, og ville aldri valgt noe annet. Jeg synes denne jobben blir bedre for hvert år som går, for dess eldre du blir dess mer erfaring og kunnskap får du.

Det er alltid mulig å lære nye teknikker, og jeg synes det er spennende å følge med på forskning og det som skjer innen faget. Jeg er forlovet med en kiropraktor, og vi legger alltid inn et seminar eller besøk hos klinikker og kollegaer i andre deler av verden når vi drar på ferie. Det er spennende å se andre måter å behandle på, og lære mer om faget og muligheter.

Det er godt å se at vi kan hjelpe pasienter, slik at de i noen tilfeller slipper medisinbruk og operasjoner. Det er en stor glede å gi pasientene livskvaliteten tilbake, se at de får en hverdag som blir bedre. Jeg har jobbet mye med gravide og barn, og når du jobber med barn påvirker du dem gjerne for resten av livet. Du kan bidra til at de får bedre helse, og det er veldig givende.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er nok den administrative delen, alt det arbeidet som ikke går på fag. Vi har regnskapsfører, og det er til god hjelp.

Image
Kiropraktor Anette Nilsen viser ryggsøylen på et skjelett.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det passer for deg som er utadvendt og kan jobbe selvstendig. Vi er primærhelsekontakt, noe som betyr at vi også har kontakt med mye annet helsepersonell, og du bør være trygg på deg selv i møte med andre. 

Under studiene har du kjemi, nevrologi, cellebiologi og andre fag som kan være ganske tunge og teoretiske, så du bør like å lese. Det er mye teori som skal på plass for å kunne utøve yrket, som egentlig er veldig praktisk.

Det viktigste er likevel at du er interessert i helse og mennesker, eller dyr hvis du ønsker å gå den veien. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Du kan velge å jobbe med ulike områder og pasienter, som rehabilitering, idrettsskader, gravide, eldre, barn og dyr. Det er noen kiropraktorer som spesialiserer seg på ulike lidelser, som svimmelhet. Det er også mulig å gå inn i forskning, og bidra til å utvikle faget. Jeg synes det er spennende at det er mulig å jobbe som kiropraktor også i andre land. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Inntekten kommer ikke av seg selv, og du må stå på for å skaffe deg kunder. Alt etter hvor mye du jobber og hvor mange kunder du har, kan du tjene fra 600 000 til 1,5 million i året. Hvis du eier en klinikk selv kan også det gi mer inntekt. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Vi har søkt etter en kiropraktor til klinikken her lenge, og det er ikke så lett å få tak i. Jeg vil si at det er gode muligheter for å få jobb, men det varierer etter hvor i landet du holder til. Noen områder er mer mettet på kiropraktorer enn andre. Det er mange pasienter som trenger hjelp, og et stort potensial hvis du står på og gjøre en god jobb. 

 

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
Det er godt å se at vi kan hjelpe pasienter, slik at de i noen tilfeller slipper medisinbruk og operasjoner.
Kiropraktikk betyr “done by hand”, og vi jobber mye med hendene.