Kiropraktor
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg valgte å bli kiropraktor fordi jeg slet mye med hodepine når jeg var mindre. Jeg ble sendt på en rundtur i helsevesenet, uten at noen fant ut hva som var galt. Etter hvert gikk det utover min livskvalitet og energi. Til slutt traff jeg en kiropraktor som var spesialist på området. Etter en del behandlinger til han og en del øvelser hjemme, ble det en bedring. Dette førte til en interesse for yrket. Jeg begynte å se på hvordan kiropraktorer arbeider og så var det gjort. Slik startet min jobbreise.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg kommer som regel cirka tre kvarter før jeg har den første pasienten. Så setter jeg på litt kaffe, hører litt podcast og rører litt på meg for å bli varm i kroppen. Vi har et aktivt yrke, så det er greit å være varm og våken før man starter med pasientene. Deretter går jeg gjennom listen over pasientene den dagen, hvilke problemstillinger de har og om det er noe som må endres på til den enkelte. Rett og slett forbereder jeg meg på pasientene som kommer.
Arbeidstiden varierer veldig. De fleste kiropraktorer er selvstendig næringsdrivende, så da bestemmer man arbeidstiden selv. Det kan være alt fra 07 på morgenen til 19 på kvelden. Alle dagene er ikke like lange, men det er fleksibelt og variert.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– For å bli autorisert kiropraktor i Norge så må du ha en 5-årig masterutdanning. Etter det må du ha et turnusår. Helsedirektoratet må godkjenne turnusåret. Etter det kan du kalle deg kiropraktor.
Jeg utdannet meg i Bournemouth i Storbritannia. De fleste drar enten dit, til Wales, Danmark, Australia eller USA.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Du må være glad i folk, tålmodig og ivrig etter å forbedre deg selv. Du blir aldri ferdigutdannet. Man må holde seg oppdatert og være frampå, samtidig som du må ta vare på deg selv og din egen helse. Det krever litt. Det er spesielt viktig å være glad i folk og god til å kommunisere med pasientene.
Det passer vel ikke for de som er det motsatte av dette.
Hva liker du best med å være kiropraktor?
– Det beste er når du får til endringer i menneskers liv. Det er godt når pasienten opplever at de endringene vi anbefaler de å gjøre hjemme, faktisk fungerer. Å gi de en verktøykasse de selv kan bruke, det synes jeg er ganske mektig og fint.
Hva liker du minst?
– Man møter selvfølgelig utfordringer. Det er ikke bestandig man får til å hjelpe folk, noe som kan være vanskelig å legge fra seg når man kommer hjem. Man vil jo hjelpe de fleste, men det er ikke bestandig man strekker til på grunn av ulike årsaker. Det kan være krevende å innse dette, spesielt i starten av karrieren. Det tar noen år å kunne legge fra seg jobben når man kommer hjem.
Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?
– Det er mange som bygger på utdanningen sin med andre ting. Noen tar videreutdanning i noe som kalles diagnostisk ultralyd. Noen tar mastergrad i svimmelhet, hodepine og blir spesialist i det. Man finner seg som regel sitt område og spesialiserer seg innenfor det.
Hva kan man forvente i lønn som kiropraktor?
– Det blir som alle andre næringsdrivende. Det kommer an på hvor mye du vil jobbe og hvor lange dager du vil ha. Et eksakt tall er veldig vanskelig, men de fleste ligger kanskje mellom 500.000 til 1.500.000. Det er veldig varierende.
Hvordan er sjansene for å få jobb som kiropraktor?
– Hvis man er villig til å flytte ut til distriktene så er det enkelt å få seg jobb. I de store byene er det litt mer mettet og folk er etablerte. Som oftest så kommer folk til deg fordi du har blitt anbefalt av noen som har vært hos deg fra før og er fornøyd.
Man bør være frempå og snakke med fastleger og vise hva man kan og ikke kan. Samspillet med helsepersonell rundt deg er viktig. Det er lettere å starte litt ut i distriktene. Da er det lettere å få seg jobb.