Kirketjener

Merete Thalberg stortrives som kirketjener i Sverresborg Menighet. Hun arbeider i Havstein kirke og er menighetens ansikt utad.
Kirketjener Merete Thalberg
Merete Thalberg, 43 år
Kirketjener
Sverresborg menighet
«Jeg er menighetens ansikt utad. »
― Merete Thalberg
Tekst og foto:
Andreas Bugge Sandmo
Publisert: 29.06.2023
«Jeg er menighetens ansikt utad. »
― Merete Thalberg
«Jeg er veldig glad i jobben min. Jeg stortrives både med å være alene og ordne ting, men også når det er mye folk her. »
― Merete Thalberg

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Det var veldig tilfeldig egentlig, det var ikke et bevisst valg. Jeg har jobbet i barnehage i mange år, men var klar for å gjøre noe nytt. Da jeg var på leting etter en ny jobb dukket kirketjener opp og jeg syns det så spennende ut. Jeg slang inn en søknad og nå har jeg vært her i ti år. 

Image
Kirketjener står oppreist og ser mot kirketavla. Hun setter opp riktige tall på tavla.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagene kan være veldig forskjellig. Vi har tre seremonidager i uken, hvor det kan være to seremonier per dag. I dag hadde vi en seremoni. Da startet jeg på jobb 09.30. Jeg begynner på jobb en time før det hele starter. Det gjelder for alle arrangementene vi har.

Da skal jeg sørge for at alt er klart til seremonien starter. Det kan være tenning av lys, ordne blomster, skru på lydanlegg og sjekke at kirkeklokkene fungerer også videre. Under arrangementet er hovedoppgaven min å være brannvakt. I tillegg skal jeg være synlig for folk. Jeg er den første som kommer til kirken og den siste som forlater kirken. Jeg er på en måte kirkens "vaktmester".

Hovedjobben går ut på at det skal være ryddig, rent og sørge for at folk synes det er hyggelig å være her. Jeg er menighetens ansikt utad. Arbeidsdagene er som sagt veldig varierende, men vi gjør alt det folk ikke ser at vi gjør. Det kan ikke arrangeres noe her, uten at en kirketjener er på plass, eller en brannvakt som vi også er. 

Hvilke dager jeg jobber er litt uforutsigbart, men vi har som sagt tre seremonidager i uka. Som kirketjener jobber jeg helger og helligdager. Jeg har fri en helg per måned. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves ingen utdanning for å jobbe som kirketjener, men du må like folk og være en menneskekjenner. Du må være raus og ha respekt og empati. Du kan være litt usynlig i denne jobben. Man velger litt selv hvor mye man skal være synlig for folket, men vi er jo menighetens ansikt utad, så det er jo fint å være den folk ser når de kommer inn.

Det krever ingen spesiell utdannelse, men jeg har tatt kirketjenerskolen som man kan ta online. Det har vært veldig fint å ha i bakgrunnen, som gjør at man også får litt høyere lønn.

Det er ikke et krav å være religiøs. Du bør jo respektere det kirken står for, det man gjør her og folk som kommer hit. Troen kan være veldig forskjellig fra person til person. Det viktigste er nok at du viser respekt og forståelse for de som er her. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer egentlig for de fleste så lenge du er omgjengelig, har empati og kan "se" mennesker. Jeg er mer synlig for folk nå etter noen år, enn det jeg var da jeg startet. Da kunne det være litt skummelt. Det passer nok ikke for personer som er veldig sjenert eller for dem som blir raskt stresset.

Det er en stressende jobb, spesielt når det er konfirmasjoner, bryllup eller juletider. I tillegg bør man være sterk i forhold til det at man må håndtere døden og folk som er i sorg. Klarer du ikke det, så kan du ikke være kirketjener. 

Hva liker du best med å være kirketjener? 

– Jeg er veldig glad i jobben min. Jeg stortrives både med å være alene og ordne ting, men også når det er mye folk her. Man får en del skryt i jobben og det er så hyggelig. Det er givende å vite at det jeg gjør betyr mye for de som kommer. Det er veldig viktig. 

Hva liker du minst?

– Det var vanskelig å svare på, det er ikke noe spesielt jeg ikke liker. Noen ganger kan være litt for lite arbeid. Kirken jeg jobber i er veldig lett å vedlikeholde, så det verste er å finne på ting å gjøre. 

Image
Kirketjener Merete Thalberg tenner lys.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er ulike muligheter. Det avhenger litt av hvilken kirke du jobber i. I andre kirker skjer det flere ting enn det gjør her. Det kan være for eksempel babysang og andre arrangementer.

Lengre sør er kirketjenere også gravplassarbeidere. Da har man på en måte to arbeidsstillinger ved at man jobber ute på gravplassene, samtidig som man jobber inne i kirken. Da får man en 100% jobb. Det har ikke jeg. I Trondheim har de fleste kirketjenere 25% eller 50% jobb. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som kirketjener? 

– Jeg vet egentlig ikke hvor mange stillinger som utlyses, men vi trenger alltid vikarer så sjansen for å få en deltidsjobb er god. Vi kirketjenere trives godt i jobben, så det er ikke så mye utskiftninger.