IT-leder
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Siden jeg var liten har jeg alltid vært interessert i IT og dataspill. Etter videregående visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg begynte å jobbe i teknisk support. Denne jobben åpnet øynene mine for datasikkerhet. Det er et utfordrende felt med stor bevegelse, og jeg ønsket å fortsette innenfor det.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Når jeg kommer på jobb, starter jeg dagen med en kopp kaffe. Deretter deltar jeg i flere statusmøter. Min hovedoppgave er å oppdage dataangrep for kundene våre. For å gjøre dette, skriver jeg kode som instruerer datasystemer om hva som er bra og dårlig, slik at systemene kan identifisere mistenkelig aktivitet. Jeg hjelper også virksomheter i Norge, Sverige og Danmark som er under angrep eller har blitt angrepet, med å komme tilbake til normal drift. Vi har et team her i Atea som jobber døgnet rundt med å respondere til dataangrep.
I dag hadde jeg et møte med teamet som håndterer dataangrephendelser. Vi gjennomgikk angrepene vi har sett den siste uken, diskuterte hva vi må være ekstra på vakt mot, og om det er noen nye aktører som har dukket opp eller gamle som har forsvunnet. Denne informasjonen bruker jeg til å oppdatere systemene våre om hva de skal se etter. Deretter videreutvikler vi deteksjonene våre i henhold til trusselbildet.
Gjennom dagen har vi brainstorming-økter hvor vi diskuterer problemstillinger som dukker opp. Teamet mitt består av tre personer som har hovedansvar for å utvikle deteksjoner og kontinuerlig forbedre eksisterende kode.
Jeg deltar også i forskjellige møter, som ledermøter, prosjektmøter, kundemøter og statusmøter. Her diskuterer vi nye implementeringer som gir meg og teamet nye oppgaver å utvikle. Vi setter opp strategier og sikrer at vi har en god «roadmap» å følge.
Dataangrep kan skje når som helst, året rundt. Vi håndterer dem umiddelbart. På hendelseshåndtering har vi et vaktlag med én person som er tilgjengelig om natten. Vi har også bakvakter som er tilgjengelig i situasjoner hvor ekstra ressurser er nødvendig.
Hva kreves for å få jobb?
– Jeg har fagskoleutdannelse fra Noroff innen datasikkerhet. Man kan ta høyere utdanning, men man kommer lengst med rå erfaring. Jeg vil heller ha en som har personlighetstrekkene og drivkraften vi ser etter, enn noen med en lang utdannelse.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Nysgjerrighet er den mest verdifulle egenskapen innen IT. Hvis du er nysgjerrig, vil du grave dypere og forstå de underliggende mekanismene for hvorfor noe fungerer og ikke fungerer. De som stiller spørsmål og finner ut av ting, blir svært dyktige IT-folk. Jeg jobber med mange slike i Atea.
Noen tar en fagskoleutdanning fordi de tror det er lettere, men da får de ingenting ut av utdanningen sin. De som tar utdanningen på alvor og gjør ekstra utover det som er forventet, får svært mye igjen for det. To av klassekameratene mine som gjorde dette, jobber nå i politiet, og to i Atea. Man må tørre å jobbe hardt og innse at alt man kan, egentlig ikke er verdt noe i seg selv. Du må være villig til å lære noe nytt hele tiden.
Arbeidsvilje og driv er avgjørende; du må virkelig ville jobbe med dette. Særlig som leder, for en god leder går foran som et godt eksempel i stedet for å skyve andre foran seg. Hvis du gjør det samme som de andre og er med på å dra lasset, i stedet for å sitte på toppen og peke, får du medvilje.
Jobben kan bli utfordrende hvis du har problemer med å holde tritt med den teknologiske utviklingen. Hvis du ønsker å være ferdig med arbeidsdagen klokken fire, bør du vurdere en annen jobb. Vi jobber ofte kvelder, høytider og ferier. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde en jul uten jobb.
Hva liker du best?
– De konstante utfordringene bransjen medfører. Jeg elsker å kjenne på mestringsfølelse, og jo vanskeligere utfordringer mitt team løser, jo større mestringsfølelse.
Hva liker du minst?
– Møter. Spesielt møter som kunne vært en e-post.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det finnes en rekke fagdisipliner innen IT. Mange jobber med infrastruktur, nettverk, dataservere, big data, analyse, datasikkerhet og mer. I begynnelsen hos Atea jobbet jeg som etisk hacker med penetrasjonstesting. Selskaper leide oss inn for å forsøke å hacke dem og identifisere svakhetene i systemene deres. Etter testen utførte vi konsulentarbeid for å styrke datasikkerheten deres.
Hvis man ikke vet hva man vil jobbe med innen IT, anbefaler jeg en generell IT-utdannelse og en stilling i konsulentbransjen. Da får du muligheten til å prøve alt.
Hva tjener man?
– 600.000–1.000.000 kr i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb?
– Hvis man har de riktige personlighetstrekkene, som nysgjerrighet og viljen til å jobbe hardt og utfordre seg selv, burde det ikke være et problem. Den største utfordringen er å få et jobbintervju. Når man først har kommet så langt, er det lettere å komme gjennom nåløyet og få en junior- eller traineestilling. I intervjuet har man muligheten til å vise at man virkelig brenner for feltet, og det er ofte avgjørende for å få jobben. Det er stor mangel på kompetente folk, så konsulentbransjen burde være relativt lett å komme inn i.
Tilhørende utdanninger
Informasjons- og datateknologi
Avhengig av hvilken retning du velger, lærer du om bruk av datamaskiner, programvare, nettverk og teknologi for å lagre, behandle, overføre og manipulere informasjon.
Finn studierDataingeniør
Du lærer om informasjons- og datateknologi og får kunnskap om blant annet programmering og hvordan man utvikler programvare for små applikasjoner og store IT-systemer.
Finn studierInformatikk
Du lærer om struktur, drift og bruk av datamaskiner og informasjonssystemer. Informatikk kalles også computer science, og er det som står bak alt av programvare.
Finn studier