IT-administrator

– I denne jobben må man fokusere på helheten, forteller Ulf Jarle.
En mann med mørkt hår, ikledd en rosa skjorte og grå genser smiler mot kamera. Rundt halsen har han en svart snor. Bildet er tatt innendørs. I bakgrunnen er det en sofagruppe, en plante og bilder som henger på veggen.
Ulf Jarle Buerstad, 51 år
Løsningsarkitekt/IT-administrator
Bane NOR, Oslo
«Innen IT skjer det ting hele tiden, det er konstante utviklinger, som gir oss smartere måter å jobbe på. Den viktigste egenskapen er derfor å være lærevillig og nysgjerrig.»
― Ulf Jarle Buerstad
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 21.10.2022
«Innen IT skjer det ting hele tiden, det er konstante utviklinger, som gir oss smartere måter å jobbe på. Den viktigste egenskapen er derfor å være lærevillig og nysgjerrig.»
― Ulf Jarle Buerstad
«På mange måter er det slik at ingen nyheter er gode nyheter. Ingen ringer for å si "I dag fungerer systemene kjempebra!".»
― Ulf Jarle Buerstad

Hvorfor valgte du å bli IT-administrator?

Jeg valgte dette yrket fordi jeg trives med å arbeide strategisk. Som løsningsarkitekt/IT-administrator må jeg ha oversikt over alle løsningene vi bruker og sørge for at de fungerer sammen. For å ha god oversikt over alle løsningene sier det seg selv at jeg ikke har dybdekunnskap om hver enkelt løsning. Jeg må stole på at ekspertene på de enkelte løsningene gir meg riktig informasjon, slik at jeg kan ta riktige avgjørelser for helheten av alle løsningene.

Ingen dager er like. Det er alltid nye utfordringer, og når vi gjør en god jobb, det vil si at alle andre i organisasjonen ikke opplever problemer med sine arbeidsverktøy, får jeg alltid en følelse av at jobben jeg gjør utgjør en forskjell for andre. Det er er aldri en kjedelig dag på jobb, og jeg gleder meg til hver dag jeg får lov til å gjøre det jeg trives aller best med – å arbeide som løsningsarkitekt/IT-administrator.

Image
En mann med mørkt hår, ikledd en rosa skjorte og grå genser, tegner systemstruktur på en hvit tavle. Bildet er tatt innendørs, veggene er grå.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

Arbeidsdagen min går mye i møter. Jeg blir ofte huket tak i og stilt spørsmål, som fører til arbeidsoppgaver og prosjekter. Fra min side er det oppfølging av leverandører, innmeldte saker og interne prosjekter i organisasjonen. Det er jo som regel ikke jeg som har et behov, jeg skal løse et problem som organisasjonen har. Vi driver heller ikke med IT her, vi bygger toglinjer. Vi skal bygge mest mulig toglinjer, og på sett og vis bruke minst mulig på IT. For hver gang jeg må bruke tusen kroner på IT-utstyr, så er det tusen kroner mindre til toglinjer.

Det handler om å ha de rette IT-systemene som gjør at menneskene i organisasjonen kan gjøre jobben sin. Når det kommer til IT-systemer, skal det ikke for mange, ikke for få og ikke overlappende. Med overlappende systemer mener jeg at vi ikke skal ha flere systemer som gjør samme jobb. Det vil vi ikke ha. Det er dyrt med dobbel lisens, opplæring, vedlikehold og skjulte kostnader i form av merarbeid for den ansatte. 

En løsning kan kanskje koste oss 50 000 kroner, men hvis vi bruker 100 000 kroner på en større løsning, så vil vi spare 70 000 kroner totalt, fordi vi kan avslutte en annen overlappende løsning. Slike ting sitter jeg med. 

Vi har tre tusen ansatte. Hvis vi kaster bort en halvtime hver dag på dårlige IT-systemer, så er det nesten et årsverk hver eneste dag. Et årsverk koster 500 000 kroner, og så arbeider man 200 dager i året, da er det 10 millioner kroner som er kastet bort. Det er ting man ikke tenker på, men det er slike ting jeg er ansatt for å tenke på. Jeg skal sørge for at ressursene til Bane NOR kommer til nytte, og at de ikke blir kastet bort.

På mange måter er det slik at ingen nyheter er gode nyheter. Ingen ringer for å si "i dag fungerer systemene kjempebra!". De ringer for å si at noe ikke fungerer, og om jeg kan se på det. Noen ganger er det småting, andre ganger er det kritiske situasjoner som stopper store deler av organisasjonen.

Hva kreves for å kunne jobbe som IT-administrator?


– Man må klare å se det store bildet hele tiden. Mange teknikere klarer dette helt til det oppstår et problem. Da stuper de ned i problemet og forblir i froskeperspektiv. I denne jobben må man fokusere på helheten. Innen IT skjer det ting hele tiden, det er konstante utviklinger, som gir oss smartere måter å jobbe på. Den viktigste egenskapen er derfor å være lærevillig og nysgjerrig.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

Man må være forholdsvis strukturert og sosial. Det er mye samarbeid, og man må snakke med mange. Hvis man er svært introvert, så er det ikke sikkert jobben passer.

Hva liker du best med å være IT-administrator? 

– Det er to ting: Menneskene som jobber her og variasjonen i arbeidshverdagen. Det er alltid noe som skjer, og det er utrolig spennende å få jobbe med så mange ulike systemer hele tiden.

Hva liker du minst?

– Det som kan være vanskelig er at vedlikeholdsarbeid ofte foregår utover vanlig arbeidstid, ofte på nattetid, helst i helgene.

Image
En mann ikledd rosa skjorte og grå genser, sitter ved et bord innendørs. På bordet står det en PC som han skriver på. Veggene, bordet og stolene er grå.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man begynner ofte som IT-spesialist/IT-konsulent, hvor man spesialiserer seg på 1–2 ting som man blir svært god på. Med tiden kan man få seg andre stillinger, som denne her. Når man jobber med IT, jobber man som regel i en IT-avdeling i en større bedrift. Man kan også være rådgiver/konsulent som leid inn på prosjekter. Det er slik jeg jobbet før. Det passer for noen som vil bytte miljø hele tiden og jobbe variert.

Hva tjener man som IT-administrator? 

– Det vet jeg faktisk ikke. Jeg vil tippe rundt en halv million i begynnerlønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb som IT-administrator?

– Mulighetene er veldig gode. Markedet skriker etter IT-kompetanse. Vi sliter med å få gode kandidater. En god kandidat trenger ikke alltid å være den teknisk dyktigste, personlighet er viktigere.

Tilhørende utdanninger

IT-driftsfaget

Du lærer å drifte stabile, sikre og effektive IT-tjenester, som muliggjør verdiskaping og utvikling av virksomheter.

Finn studier
Informasjons- og datateknologi

Informasjons- og datateknologi (IT) er et bredt fagområde som omfatter bruk av datamaskiner, programvare, nettverk og annen teknologi for å lagre, behandle, overføre og manipulere informasjon.

Finn studier
IT, utvikling og programmering

Forskjellige fagskoleutdanninger innen webutvikling, både med tanke på design, programmering, frontend - og backend utvikling.

Finn studier