Hans Fredrik Vestereng med noen av Aller-konsernets blader i bakgrunnen.

YrkesintervjuIT-administrator favoritt ikon

Det hele startet da han fikk en PC som femåring, forteller Hans Fredrik Vestereng.

Hans Fredrik Vestereng
22 år
IT-administrator
Aller Media i Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har alltid hatt interesse for data. Som femåring fikk jeg en PC, ble bitt av basillen og hadde friheten til å eksperimentere og teste alle mulige ting. Ikke for å være blærete, men det jeg kan, har jeg faktisk lært selv ved å ikke gi meg før jeg finner en løsning. Guttedrømmen var å bli skipskaptein, eller jobbe i Kripos. Jeg fant ut at begge utdanningene var for lange. Jeg har en spennende jobb og det kan blåse like hardt i IT-avdelingen hos oss som på de syv hav.

it-administrator_2_ferdig_justert.jpg

Hans Fredrik Vestereng på jobb i Aller-konsernet.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Dagene er veldig forskjellige. Plutselig kan det oppstå et problem og alt blir snudd på hodet. Alle planlagte oppgaver blir utsatt og jeg jobber kun med dagens problem. Vi er godt over 500 ansatte på huset, og bare to på IT-avdelingen, så dagene går fort. Vi har også eksterne lokasjoner som vi server, og reiser ut når vi ikke kan løse det med fjernstyring. Jobben min er å opprette nye brukere som trenger tilgang til systemene. Dessuten å administrere brukerne, innkjøp av PC, installere maskinene med nødvendige programmer, sette opp dockingstasjoner og skjerm. Hjelpe når noen har problemer, enten ved fjernstyring eller på deres maskin. Andre daglige oppgaver er å administrere servere og drive med feilsøking av problemer når de oppstår. Og de oppstår stadig vekk! Det er masse annet også, og noen ganger får jeg spesielle henvendelser, for eksempel å sette opp og lage startup-script til TV. 

Jeg administrerer også digitale infoskjermer og sjekker alle printere ukentlig. Noen problemer kan jeg fikse selv, andre ganger kontakter jeg leverandøren. I dag er en travel dag fordi vi har problemer med å komme inn på serveren. Det skjer noe hver eneste dag, enten for en enkelt bruker eller for mange flere.

I alle husets redaksjoner er det en deadline for levering, for å sende magasinene til trykk. Det kan skje at en PC skjærer seg en fredag før deadline. Da er det om å gjøre å finne en god løsning. I et mediekonsern haster alt for alle - bestandig! 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Selv tok jeg IKT-servicefag og var lærling ett år. Jeg tok ikke fagbrevet, men begynte i stedet å jobbe. Denne jobben fikk jeg på grunnlag av en liste med programmer og systemene jeg hadde lært meg selv og som hadde relevans for stillingen. Årevis bak skjermen på leting etter oppdatert kunnskap, har gjort meg ganske selvlært. I denne jobben kommer det stadig utfordringer som er helt nye, og å være både løsningsorientert og oppdatert er krav for å lykkes.

For å få en stilling som IT-administrator kan du gjøre som meg og ta IKT-servicefag, som er to år på skole og to år i bedrift. Som nevnt tok jeg ikke fagbrevet, men det bør du gjøre! Andre studerer informasjons- og datateknologi. Det er et stort spenn i utdanningsnivået i dette yrket. En har en master og en annen er selvlært. Det er viktig å få med at dette er et serviceyrke.

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Er du ikke tålmodig og serviceinnstilt, passer det ikke. Tåler du ikke litt stress og tenker du ikke utenfor boksen, er det tøft å ha denne typen yrke.

img_9089.jpg

- Takknemlige brukere er det beste jeg vet, sier Hans Fredrik Vestereng.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Når jeg finner en løsning på en feil, blir jeg glad. Mange er takknemlige for å få hjelp og jeg blir godt kjent i bedriften. Jeg er en av veldig få som har kontakt med nesten alle. Det liker jeg spesielt godt.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Noen ganger blir jeg skjelt ut for ting som ikke er min feil. Det kan fort gjøre dagen litt sur.

 Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Du må være nysgjerrig og like å fikse ting. Prøve å tenke økonomi og finne bedre løsninger. Like å være oppdatert på programmer og lete etter noe bedre enn det eksisterende.  Her på huset er det mange store innkjøp og en utfordring er å forsøke å spare penger og få like godt resultat.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- IT-administrasjon er viktig i alle typer bedrifter, både i det offentlige og det private. Medias søkelys på å bruke fjernstyrt IT-administrasjon fra land som for eksempel India og Filippinene, har gjort at flere og flere bedrifter vil ha sin egen IT-avdeling. I alle store aviser, i forlag, i NAV, helsetjenesten og mange andre steder, jobber det IT-administratorer. Noen velger å starte for seg selv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Et sted mellom 400 000 og 600 000, avhengig av ansiennitet og kunnskap.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Jeg tror sjansene er gode. Dette er en bransje i stor utvikling og jeg tror bestemt at mulighetene bare vil vokse. 

 

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

Tekst:  

Yrkesbeskrivelser