Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg jobbet i bilbransjen i 25 år, men jeg måtte omskolere meg på grunn av en trafikkskade. Jeg trengte en jobb hvor jeg ikke måtte forholde meg til kontorlivet og mange mennesker. Den yngste sønnen min hadde fått en bok fra skolen med oversikt over en rekke yrker, og vi satt sammen og bladde gjennom den. Da tenkte jeg at industritapetserer kunne være riktig yrke for meg. Jeg har bestandig vært nevenyttig, og jeg trives med å skape noe med hendene. I tillegg ønsket jeg et yrke der jeg kunne starte eget firma og på den måten bestemme arbeidstiden selv.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som regel går jeg ut i verkstedet etter frokost og jobber. Noen dager jobber jeg lange dager, men så kan det også gå noen dager der jeg ikke jobber. Trafikkskaden gjør at det er fint å kunne bestemme tempoet selv, så jeg ser an dagsformen. Og så er arbeidsmengden avhengig av hvor mange arbeidsoppgaver jeg påtar meg. Det varierer hva jeg arbeider med. Jeg reparerer forskjellige møbler, trekker om sofa og stoler, reparerer båtkalesjer og fortelt, skifter plastvinduer og glidelåser i båtkalesjer, og trekker om seter til biler og salonger til båter. Verkstedet mitt er på femti kvadratmeter, så det begrenser hvor mange prosjekter jeg kan ha inne på samme tid. Som regel har jeg 2–3 prosjekter inne samtidig. Da kan jeg hoppe fra det ene til det andre etter hvordan jeg føler det. Det er relativt kort tid fra kundene leverer produktene til de får det tilbake siden jeg ikke har plass til å ha ting stående. Jeg prøver å få det ferdig i løpet av en uke, maks to. Det er kundene fornøyd med.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Etter to år på videregående skole og to år i praksis, kan du få fagbrev som industritapetserer. Jeg hadde praksis på Ekornes Stressless fabrikk. Da jeg gikk opp til fagprøven, hadde jeg allerede begynt å etablere meg. Hvis jeg hadde visst hvor mye arbeid det var å starte eget firma, hadde jeg kanskje ikke gjort det. Men nå har det gått 8 år siden oppstarten, og jeg begynner å få hele prosessen litt på avstand. Det er fint yrke, så i dag er jeg glad jeg gjorde det. Jeg har nådd alle målene jeg satt meg.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du har ti tommeltotter, er det greit å holde seg unna dette yrket. Du bør være praktisk anlagt, og du må ikke være redd for å bruke verktøy.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker flere ting ved yrket mitt. Jeg trives med å ha mitt eget firma siden jeg da kan jobbe selvstendig og bestemme over min egen arbeidstid. Når det gjelder arbeidsoppgavene, liker jeg aller best å trekke om salonger til båter. Det er noe helt spesielt med båtlukta. Og ellers gir det meg en veldig god følelse når jeg er ferdig med et møbel og kunden er fornøyd. Jeg har veldig takknemlige kunder.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg synes det er vanskelig å finne noe negativt ved yrket mitt for jeg trives så godt med det. Like etter at jeg startet opp, tok jeg kanskje på meg litt for mye arbeid. Det medførte at det ble veldig stressende, og jeg fikk lite tid til å gjøre andre ting. Men etter hvert har jeg blitt flinkere til å påta meg riktig arbeidsmengde slik at det sjelden er stressende hverdager.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det er klart at man bør være praktisk anlagt i dette yrket, men mye kan læres, så jeg tror det kan passe for mange. I tillegg må man ha sosiale evner siden man har med kunder å gjøre. Hvis man har sin egen bedrift, må man også trives i sitt eget selskap. Jeg hører mye på radio, og jeg kan ha den på så høyt jeg vil siden jeg ikke trenger å ta hensyn til noen andre. Det er fint.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Hvis man ikke starter opp et eget firma som meg, kan det være et naturlig valg å jobbe på en møbelfabrikk. Så kan man jobbe på mindre bedrifter som driver med litt forskjellig innen sying, for eksempel sying av seil, båtputer eller sofaer.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er vanskelig å si hva som er min årsinntekt siden jeg bruker mye av fortjenesten på å investere i utstyr til verkstedet. Jeg vil anta at gjennomsnittslønnen for en industritapetserer ligger mellom 300 000 og 400 000 kroner årlig. Hvis man arbeider for seg selv, vil det variere hvor mye man kan ta for arbeidet. Det har med beliggenhet å gjøre. Her jeg bor, kan man ikke prise arbeidet for høyt. Da velger folk heller å kaste de gamle møblene sine og kjøpe nye. Men hvis man har et slikt yrke i Oslo, kan man sikkert tjene en god del mer. Spesielt hvis man jobber med svært gamle møbler, kan man få mye for arbeidet.

Hvordan er sjansene for å få jobb i dette yrket?

– Dette er et utdøende yrke, og mange bedrifter blir lagt ned. Det er lenger og lenger mellom hver bedrift, så man sitter igjen med fabrikker. Så mulighetene for jobb, kommer gjerne an på hvor du bor. Hvis du bor i Sykkylven, får du jobb på fabrikken på Ekornes. De tar inn lærlinger. Så finnes det små bedrifter rundt omkring, men da må du kanskje flytte på deg. Og ellers kan du eventuelt starte opp for deg selv.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Det gir meg en veldig god følelse når jeg er ferdig med et møbel og kunden er fornøyd.
Hvis du har ti tommeltotter, er det greit å holde seg unna dette yrket.