Industrisnekker

– Når et prosjekt er ferdig, vet jeg at jeg har vært med å bygge noe som skal brukes i mange år fremover, sier Aleksander.
En ung mann med brunt hår og skjegg smiler inn i kameraet. Han har på seg vernebriller, svart hettegenser og gul refleksvest.
Aleksander Kletthagen, 20 år
Industrisnekker
Moelven Byggmodul AS
«Det er viktig å være nøyaktig og praktisk anlagt, siden jobben krever presisjon. »
― Aleksander Kletthagen
Tekst og foto:
Ingrid Nøstdal
Publisert: 01.03.2025
«Det er viktig å være nøyaktig og praktisk anlagt, siden jobben krever presisjon. »
― Aleksander Kletthagen
«Jeg tror fremtidsutsiktene for jobb i denne bransjen er gode. Det er stadig strengere krav til byggekvalitet og energieffektivitet, og dermed er det alltid etterspørsel etter dyktige fagfolk.»
― Aleksander Kletthagen

Hvorfor valgte du å bli industrisnekker?

– Jeg har alltid likt praktisk arbeid og å skape noe med hendene. Det føles tilfredsstillende å bygge noe solid og varig. At jeg ble akkurat industrisnekker, skyldes både at jeg hadde hørt positive ting om yrket fra venner, og at jeg gjerne ville ha et yrke der jeg kunne jobbe inne hele året. 

Image
En mann med brunt hår og skjegg, grønn hettegenser, en svart snekker-shorts og gul refleksvest, står ved en kappemaskin i et verksted. Han holder på maskinen med den ene hånda og med den andre hånda holder han en list.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagene varierer, men stort sett handler det om å følge byggeplaner, sette opp konstruksjoner, og sørge for at alt blir nøyaktig og solid. Jeg er med på å lage modulbygg, som kan se ut som lego for voksne. Vi lager store, firkantede moduler som blir satt sammen til noe større. Det kan bli til alt fra barnehager til hoteller.

Dagen starter med et morgenmøte der vi får en oversikt over hvor mange som er på jobb, og snakker om hva som må gjøres. Jeg jobber som regel i team, så hvert team diskuterer dagen seg imellom. 

Teamet mitt er på cirka 10 stykker, og vi driver med det som kalles ettermontering. Det dreier seg om alt som har med inventar å gjøre. Andre team jobber for eksempel med yttervegger eller gulv og tak. Ettermonteringsteamet er noen av de siste til å jobbe i en modul.

Etter morgenmøtet setter vi i gang. Som regel jobber vi sammen to og to. Vi går inn i modulen og ser på tegningene for å finne ut hva som må gjøres. Vi jobber gjerne med hver vår side av modulen. Arbeidsoppgavene våre kan for eksempel være å sette opp lister, dører, skap, senger og vinduer. 

Modulene står på et bånd som går sakte fremover. Båndet stopper ikke før arbeidsdagen er ferdig. Det er viktig at vi blir ferdig med modulen innen en viss tid, slik at andre kan gjøre den påfølgende jobben. Min linje har som mål å sende ut rundt fem moduler hver dag. 

Når vi er ferdig med jobben i en modul, noterer vi ned et nummer som står på modulen. Deretter loggfører vi på PC at vi er ferdig med arbeidet. Hvis det har vært noen problemer med modulen, noterer vi det ned. 

Når vi er ferdige med jobben, kommer noen for å gjøre det elektriske arbeidet. Deretter blir modulen vasket og så sendt. 

Modulene blir fraktet på trailere, og de kan leveres langt vekk. I tillegg til å kjøre dem til ulike steder i Norge, har de også blitt levert til Sverige, Danmark og Finland. 

Firmaet mitt har også et doneringsprosjekt i Ukraina, så dit blir modulene sendt uten kostnad. Da er det snakk om boliger til folk som har fått ødelagt hjemmene sine. 

Hva kreves for å kunne jobbe som industrisnekker?

– Man må ikke ha fagbrev for å jobbe med dette, men jeg vil anslå at mellom 50-60 prosent av de ansatte på arbeidsplassen min har det. Hvis du tar fagbrev, tar du yrkesfaglig utdanningsprogram på videregående. På vg1 tar du bygg og anlegg, og så tar du tømrerfaget på vg2. Deretter følger to år praksis som lærling før du tar fagbrevet. 

Jeg gikk på Gjøvik videregående og var lærling på arbeidsplassen der jeg jobber nå. Jeg ble ferdig med fagbrevet mitt før sommerferien i fjor, og ble ansatt på samme arbeidsplass like etterpå.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det er viktig å være nøyaktig og praktisk anlagt, siden jobben krever presisjon. Det hjelper også å være løsningsorientert og å kunne tilpasse seg nye utfordringer. I tillegg bør man like fysisk arbeid. 

Det passer ikke for folk som ikke er så glad i å jobbe med hendene, eller for de som ikke liker tungt fysisk arbeid. Det hender nemlig at vi må bære dører og vinduer. Da gjelder det å finne riktig metode for å bære og holde ting.

Hva liker du best med å være industrisnekker?

– Det er tilfredsstillende å se resultatet av eget arbeid. Når et prosjekt er ferdig, vet jeg at jeg har vært med å bygge noe som skal brukes i mange år fremover. 

I tillegg er det veldig hyggelig å jobbe sammen med kollegene mine. Vi er et godt team som har det veldig gøy sammen. 

Hva liker du minst?

– En av de største utfordringene er fysiske belastninger, spesielt når det er tunge løft. Det kan være krevende arbeid som krever styrke og utholdenhet. Det er viktig å jobbe riktig og å bruke hjelpemidler for å unngå sliteskader. Det er essensielt hvis man skal vare lenge i yrket.

Image
En mann med brunt hår og skjegg, grønn hettegenser, svarte arbeidsbukser og gul refleksvest, jobber med en taklist. Han holder på lista med den ene hånda og har et rødt verktøy i den andre hånda.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er flere muligheter, fordi det er et yrke med mange utviklingsmuligheter. Du kan for eksempel spesialisere deg på enkelte områder som rehabilitering eller spesialtilpasninger. Du kan også bli byggeleder eller ta mesterbrev og starte eget firma.

På arbeidsplassen min er det også muligheter for å gå over til et annet team med andre arbeidsoppgaver. I ettermonteringsteamet, der jeg er, får vi automatisk mye kunnskap om hvordan de andre teamene jobber. Dermed vil det ikke kreve så mye opplæring hvis jeg skulle ønske å flytte over til andre team. 

Hva tjener en industrisnekker?

– Jeg begynte å jobbe her i fjor og får rundt 500 000 kroner i året. I tillegg er det muligheter for overtidsarbeid der du kan velge om du vil få ekstra lønn eller avspasering. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som industrisnekker?

– Jeg tror fremtidsutsiktene for jobb i denne bransjen er gode. Det er stadig strengere krav til byggekvalitet og energieffektivitet, og dermed er det alltid etterspørsel etter dyktige fagfolk.

Tilhørende utdanninger

Industrisnekkerfag

Du får grunnlag for yrkesutøving innen industriell produksjon av møbler og innretninger.

Finn studier