Industrisnekker
Hvorfor valgte du å bli industrisnekker?
– Det var nok interessen for maskiner, og særlig større maskiner, som trakk meg hit. Jeg gikk bygg- og anleggsteknikk på videregående, men ville ikke bli en vanlig snekker. Jeg kjente noen som jobbet her på Løken Trevare, og forhørte meg litt. De var på utkikk etter lærlinger, så jeg var heldig og fikk begynne å jobbe her da jeg var ferdig med skolen.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber fra klokken 07.00 til 15.30 hver dag. Jeg starter dagen med å slå på maskinene. Da går jeg samtidig over hver og en av dem, og kontrollerer at alt er i orden før jeg setter i gang produksjonen. Det aller meste er digitalisert, og jeg stiller inn maskinene via en skjerm ut ifra hva de skal produsere, slik at det blir riktige mål.
Når de først er i gang går de hele dagen. Mens maskinene går, limer og presser jeg elementene sammen på en annen maskin. Jeg følger alltid med på hvordan maskinene jobber. Mye går på lyd, du blir godt kjent med maskinene slik at du hører det hvis noe ikke er som det skal, eller det stopper opp. Dersom maskinene stanser, må jeg finne ut av hvorfor. Som regel løser jeg det selv, hvis ikke må jeg ta en telefon til produsenten i Tyskland. Da logger de seg på den spesifikke maskinen, og ordner det derfra.
Jeg kjører en såkalt conturex-maskin som i utgangspunktet kan gjøre alt mulig, men her produserer vi i hovedsak dører og rammer til vinduer. Vi lager mellom 120–140 rammer og 50–70 dører i løpet av en dag, i alle typer og størrelser. Disse produserer vi for både privatpersoner, håndverkere, kjeder og alle som ringer og bestiller. Det er både faste og sporadiske kunder. Høysesongen hos oss er på våren da mange skal pusse opp eller bygge.
Hva kreves for å kunne jobbe som industrisnekker?
– Jeg gikk bygg- og anleggsteknikk på Mysen videregående skole, og var deretter lærling i to og et halvt år her hos Løken Trevare. I tillegg må du ha interesse for det du driver med, og være villig til å yte det lille ekstra hvis det skjer noe. Du bør også beherske engelsk muntlig for å kommunisere med produsenter i utlandet, det er sjelden maskinene er laget i Norge. Det dukker dessuten opp noen scenarioer som du ikke helt kan forutse, så det er greit å være fleksibel og løsningsorientert.
Hvem passer dette yrket for og hvem passer det ikke for?
– Det passer for de fleste vil jeg si, som har interesse for maskiner eller produksjon. Men er ikke dette ting som opptar deg i det hele tatt, så er det kanskje ikke rette yrket.
Hva liker du best med å være industrisnekker?
– Arbeidstid er helt klart en faktor. Jeg jobber dagtid, og har fri ellers. Jeg har bra kolleger, og får gjøre det jeg har lyst til, som er å kjøre maskin. Om vinteren er jeg spesielt glad for at jeg ikke ble vanlig snekker, siden jeg kun jobber innendørs. Dessuten liker jeg at det er forutsigbart. Jeg vet hva jeg skal gjøre til enhver tid.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det må kanskje være at vi jobber innendørs også når det er vår og fint vær ute.
Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?
– Det er flere retninger innen trevarebransjen. Du kan for eksempel jobbe med å lage innredninger eller møbler. I tillegg er det gjerne ulike avdelinger innenfor én og samme arbeidsplass. Her på Løken Trevare kan du for eksempel jobbe i malingsavdelingen eller drive med glassing av vinduer og dører, eller montere alt av hengsler og slikt.
Hva kan man forvente i lønn som industrisnekker?
– Lønn med fagbrev ligger på rundt 450.000 kroner i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb som industrisnekker?
– Har du lyst til å jobbe og har rett innstilling så tror jeg sjansene er gode for å få jobb. Her har de også tatt inn folk som ikke har tilstrekkelig skolebakgrunn, fordi de har vist interesse og engasjement. Det syns jeg er fint.
Tilhørende utdanninger
Industrisnekkerfag
Du får grunnlag for yrkesutøving innen industriell produksjon av møbler og innretninger.
Finn studier