Industrioppmåler

– Når jeg ser store prosjekter jeg har bidratt til realiseres, blir jeg stolt, sier Fredrik Eide.
Fredrik Eide er industrioppmåler. Et yrke hvor hver millimeter er viktig.
Fredrik Eide, 26 år
Industrioppmåler
Terratec i Bergen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg har reist masse, jobbet med store prosjekter og fått mye ansvar i løpet av kort tid. »
― Fredrik Eide
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 01.05.2022
«Jeg har reist masse, jobbet med store prosjekter og fått mye ansvar i løpet av kort tid. »
― Fredrik Eide
«Vi jobber med store verdier og de må plasseres riktig. »
― Fredrik Eide

Hvorfor valgte du å bli industrioppmåler?

– Jeg søkte egentlig på lærlingplass som industrimekaniker, men kom på intervju som industrioppmåler. Jeg visste ikke hva yrket innebar før jeg ble innkalt til intervju. Derfor kan jeg nesten si at yrket fant meg. Jeg fant fort ut at det ga muligheter til å jobbe utenlands, offshore og at det er en interessant jobb. Jeg er veldig fornøyd med valget. Jeg har reist masse, jobbet med store prosjekter og fått mye ansvar i løpet av kort tid.

Image
Kikkerten som beregner med stor nøyaktighet hvor punktene er sees i forgrunnen. I bakgrunnen klatrer Fredrik på toppen av et stort rør.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– De fleste dager starter med å få en oversikt over oppgavene i samarbeid med kolleger og formenn i forskjellige disipliner. Firmaet leverer industrielle oppmålingstjenester til mange aktører. Selv jobber jeg med å modifisere oljeplattformer og landanlegg for gass.

Jobben går ut på å beregne at alle byggebrikker blir plassert på nøyaktig rett sted for å forhindre at i verste fall olje og gass slipper ut. Dette gjøres ved hjelp av tekniske tegninger, 3D programmer og oppmålingsinstrumenter. Punktet måles med en målenøyaktighet på inntil ±0.25mm.

Jeg sikter på et punkt med kikkerten, det kan for eksempel være på et rør eller en kran og kikkerten beregner nøyaktig hvor punktet er. Målepunktene kan for eksempel være på en kran vi prøver å få plassert riktig. Kikkerten vet hvor den er i forhold til kjente punkter, og når den vet hvor den befinner seg, så finner den også ut hvor målepunktene er ut ifra egen plassering.

Det er viktig at ting blir installert riktig i forhold til planen. En feilplassering kan koste dyrt. Det er ikke helt lett å forklare jobben på en enkel måte, men det handler om at komponenter må passe sammen for å blant annet forhindre lekkasje av olje og gass i fremtiden.

Kundene er store norske oljeselskaper. Vi hjelper til med utfordringer som oppstår underveis i bygging, og plassering av plattformmoduler. Det er ikke mange av oss på landsbasis og jeg vil påstå at vi er en sjelden rase. Miljøet er lite, og alle kjenner alle. Jeg jobber omtrent like mye ute som inne. Er det skikkelig dårlig vær kan vi ikke måle.

Arbeidsøktene varierer i forhold til om man er på land, offshore eller på verft. I denne bransjen er det som oftest lengre arbeidsperioder etterfulgt av enda lengre friperioder. Jeg bor stort sett på arbeidshotell eller brakke.

Hva kreves for å kunne jobbe som industrioppmåler? 

– Jeg tok den vanligste veien som er Vg1 teknikk og industriell produksjon etterfulgt av Vg2 industriteknologi, og så var jeg to år som lærling i Industrioppmålingsfaget. Jeg fikk fast jobb i firmaet jeg var lærling i.

Du kan også jobbe i en bedrift og bli utdannet internt, etter å for eksempel ha jobbet som platearbeider eller lignende.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Jeg passer godt til jobben fordi jeg har interesse for teknologien og er arbeidsvillig. Det er godt å se når ting faller på plass og havner på rett sted. Det sparer alle for tid og penger. Det kommer godt med å være litt nerd og like å diskutere ting på et språk ingen andre forstår.

Du bør være besluttsom og stole på egne evner. Å tåle å bli litt møkkete er en del av jobben. Tidvis kan det være stressende med korte deadlines eller mange prosjekter på en gang. Man bør være god på å prioritere jobber og ta det viktigste først. Vi jobber med store verdier og de må plasseres riktig.

De som ikke vil jobbe med tidsfrister, være ute i mye vær, lar seg lett stresse og ikke er interessert i teknologi bør ikke velge dette yrket.

Hva liker du best med å være industrioppmåler? 

– Når jeg ser store prosjekter jeg har bidratt til realiseres, blir jeg stolt. Jeg er glad i teknologi og software, kikkerter og skannere interesserer meg. Samtidig jobber jeg med flotte engasjerte folk, og miljøet er topp.

Hva liker du minst?

– Tidspress kan være utfordrende, og dårlige arbeidstegninger kan være med på å komplisere jobben.

Image
Fredrik måler et punkt med kikkerten inne i en arbeidshall. Han sikter inn på en komponent som skal plasseres med stor nøyaktighet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

–   Du kan jobbe offshore, i veiprosjekt, anleggsprosjekter, vindmølle- produksjon, vannkraft eller jobbe med arealplanlegging. Et mål for meg er å ta videreutdanning og bli ingeniør.

Hva kan man forvente i lønn som industrioppmåler?

– En vanlig lønn er veldig variabel. Det er mulig å tjene fra 460 000 til 650 000 i grunnlønn. Offshore er det cirka 1000+ kroner i tillegg hver dag. Det er mye overtid for de fleste. Med mye reising er det er mulighet for å tjene gode penger.

Hvordan er sjansene for å få jobb som industrioppmåler?

– Mulighetene er veldig gode. For en arbeidsgiver er det ikke enkelt å finne folk med rett kompetanse. Et godt råd er å utforske muligheter og være på hugget. Det er et lite miljø og din spesialkompetanse vil lett bli lagt merke til.

Tilhørende utdanninger

Industrioppmålingsfag

Du lærer å bruke ulike teknikker, verktøy og 3D-programmer for å gjøre oppmålinger i industribransjen, både på land og offshore. Oppmåling er viktig for å sikre at produkter er bygget riktig ut i fra krav og spesifikasjoner fra kunden.

Finn studier