Industrimontør Simen Gryttingslien står foran et stort metallrør. Han har på svart arbeidsjakke.

YrkesintervjuIndustrimontør favoritt ikon

Jobben til Simen Gryttinglien er å montere installasjoner for å hindre brann. – Det betyr å verne mennesker, verdier, klima og miljø, sier Simen.

Simen Gryttingslien
21 år
Industrimontør
Nortronik AS, Førde.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg ville utdanne meg til styrmann, men fant ut at jeg hadde for svakt fargesyn. Plan B var å bli industrimontør. På skolen fikk vi bedriftsbesøk av firmaet Nortronik som introduserte yrket industrimontør. Det fristet fordi det er et bredt fag med montasje, elektronikk, sveising, reparasjoner og mange muligheter til å ta ekstrakurs og videreutdanning. Jeg søkte lærlingplass og fikk den. Det har passet meg midt i blinken fordi jeg liker å være kreativ og løse utfordringer på stedet. Det er gode egenskaper i denne jobben. Jeg er veldig fornøyd med min plan B og er egentlig glad det ble som det ble.

bilde_3.jpg

Simen Gryttingslien sitter på huk på gulvet og skrur på et brannsikrings rør som senere skal monteres i taket.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi driver hovedsakelig med montering av brannslukkingsanlegg i blant annet fabrikker, lager, datahaller, på båter, i museer og arkiv. Vi monterer stålrør i taket for at de skal føre skum eller gass rundt i bygningen ved varmeutvikling eller brann. Vi monterer i hele landet og jeg er på jobb fra mandag til torsdag og har langhelg hver uke. Akkurat nå driver jeg på i Nordmøre hvor jeg jobber med et større skumanlegg i en fabrikk og et lager. Vi skal legge cirka to kilometer med rør og installere 97 skumkanoner. Det er en stor jobb og vil ta cirka tre måneder.

Det er strenger regler for hvordan rørene skal festes. De er skikkelig tunge og vonde å få i hodet. For sikkerhetens skyld jobber vi alltid to sammen. Rørene er i gjennomsnitt seks meter lange og cirka 100 kilo tunge. De fraktes på truck og heves opp til taket med lift. Det er tungt å holde de fast når de monteres. Alt vi gjør må dokumenteres og dobbeltsjekkes. Jeg jobber etter tegninger som er utarbeidet av våre ingeniører og designere. De viser rørsystemer og plassering av skumkanonerne. Vi har en testlinje for å sjekke at anlegget produserer rett kvaliteten på skummet. Når vi er ferdige med en jobb, trykktester vi anlegget sammen med et team av elektrofolk og montører. Det er mange regler og forskrifter å forholde seg til. Arbeidsantrekket er grunnleggende verneutstyr, og i noen jobber har vi på oss flammehemmende utstyr.

Kunden har fått en dato hvor alt skal være ferdig. Vi gjør alt for å holde tidsfristen, men det er et prinsipp at det ikke skal gå på akkord med kvaliteten og sikkerheten. Vi jobber lange dager for å avspasere på fredager. Jeg bor ofte på hotell hvis det ikke er annet overnattingstilbud.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok det vanlige utdanningsløpet som er Vg1 teknikk og industriell produksjon, Vg2 industriteknologi og to års opplæring i bedrift. Jeg ble lærling i Nortronik hvor jeg fortsatt jobber. Jeg tok fagbrevet i juni 2018 og prøven strakte seg over en uke. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer definitivt ikke for dem som misliker å jobbe fysisk. Jeg jobber mye i høyden, så høydeskrekk bør du ikke ha. Jeg har selv litt dårlig fargesyn, men det har ikke hindret meg i denne jobben. Å være for hjemmekjær er ikke et pluss i en jobb som min, og er du ingen teamspiller, passer det heller ikke.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg får se hele landet og møter masse folk i forskjellige miljøer. Det liker jeg godt fordi jeg er glad i å prate med folk. Jeg blir utfordret daglig i jobben og må henge med i utvikling og regelverk. Det kommer stadig noe nytt. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er ikke alltid like enkelt å samarbeide med alle. Jeg liker ikke de som mangler folkeskikk. Det er menneskelig å feile, men jeg er ikke glad i slurv. Det er unødvendig og tidkrevende. Dette er ikke et problem hos oss, men det hender vi må forholde oss til andres slurv på større prosjekter.

bilde_2.jpg

Simen Gryttingslien leser tegninger som ligger på en pall. Ved siden av ligger en gul arbeidshjelm.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Arbeidsomme folk. En viss eventyrlyst og reiseglede kommer godt med. Det er en stor fordel er å være teknisk anlagt og alltid forstå gangen i det du gjør. Det kan være avanserte opplegg. Du må like å samarbeide med tyngdekraften, og i min type jobb bør du ha en viss styrke, utholdenhet og tålmodighet. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan drive med montasje på alt som har med industri å gjøre. Det kan være på verksteder og fabrikker. Jeg monterer i hele landet og du kan også reise rundt å drive med service og reparasjon. Med ekstrakurs er det også gode muligheter innen offshore. Du kan også videreutdanne deg til ingeniør, for eksempel via y-veien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Med ferskt fagbrev er lønnen cirka 420 000 korner i året. Det er gode muligheter for diett ved reiser og regulert overtid.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene for å jobbe på Vestlandet er veldig gode. I resten av landet er det færre muligheter. Vi jobber masse på Østlandet og i Nord-Norge fordi landsdelene trenger vår kompetanse. 

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
    • Yrket passer meg midt i blinken fordi jeg liker å være kreativ og løse utfordringer på stedet.
    • Vi gjør alt for å holde kundens tidsfrist, men prinsippet er at det ikke skal gå på akkord med kvaliteten og sikkerheten.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser