Torkil Hesthammer

YrkesintervjuIndustrimontør favoritt ikon

Når Torkil Hesthammer monterer hydrauliske aggregat er struktur og god planlegging helt avgjørende.

Torkil Hesthammer
23 år
Industrimontør
Servi Hydranor, Ski
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har alltid vært en praktisk anlagt type. Da jeg var liten gutt demonterte jeg alle leker for å finne ut hvordan de fungerte. Det var naturlig for meg å begynne på mekaniske fag, men valget å bli industrimontør var litt tilfeldig. Jeg hadde utplassering i dette firmaet hvor yrket industrimontør var veldig relevant og trengtes her. Jeg likte meg godt, og da jeg fikk tilbud om å ta fagbrevet i bedriften takket jeg ja. Nå har jeg vært her i fire år og stortrives med arbeidsoppgavene og miljøet.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Vi bygger hydrauliske aggregat til oljeindustri og landbasert industri. Min jobb er å montere aggregat som ingeniører og designere har tegnet. Jeg får delene i pakker sammen med en arbeidsinstruksjon og systemtegning. Det første jeg gjør er å sjekke at alle delene stemmer. Vi har ofte kort leveringstid og jeg må luke bort alle potensielle avvik og tidstyver fra starten.

Delene til produktene vi lager kommer fra flere leverandører, og målet er å gi kunden en komplett pakke. Faget industrimontør innebærer også sveising, dreining og maskinering. Noen deler kan skrus sammen, andre krever bearbeiding. Alt må planlegges nøye og systematiseres. Bøyer jeg ett rør, må jeg vite at det ikke kolliderer med neste.

Det morsomme med denne jobben er at alle oppgaver er ulike. Jeg får brukt alt jeg har lært og mere til for å finne de mest funksjonelle løsningene. Når aggregatet er montert, tester jeg ventiler og trykk for å sjekke at det fungerer optimalt. Et prosjekt kan ta alt fra 15 til 150 timer.

img_0501.jpg

All rights reserved.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli industrimontør?

- Selv tok jeg grunnkurs i mekaniske fag, og deretter produksjon og industriteknologi. Fagbrevet tok jeg i bedriften hvor jeg hadde utplasseringene. Jeg holder på å videreutdanne meg som fagarbeider i hydraulikk. Deler av studiet er betalt av jobben.

En annen vei til fagprøven er å gå opp etter fem års arbeidserfaring.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det er en god følelse når det jeg har montert er den beste løsningen. De fleste aggregatene jeg monterer finnes det bare ett av, og utfordringene er aldri de samme. Samarbeidet og erfaringsutvekslinger med kollegaene mine gir masse ny kunnskap.    

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Jeg misliker å slite med andres enkle snarveier.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Det ligger i ordet at mulighetene ligger i industrien, og i nær sagt all type industri. Fagbrevet inneholder både elektronikk, sveising og dreiing, så har vi mange ben å stå på. Det kreves selvsagt tilpassing og kursing i forskjellige type jobber. Selv har jeg tatt mange detaljkurs i firmaet for å bli god på det jeg driver med.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Grunnlønnen er cirka 450 000.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Jeg ser på sjansene som gode. Men nå som oljebransjen sliter, må både vi og andre tenke alternativt - og det kan være en utfordring.

img_0511.jpg

All rights reserved.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg får brukt alt jeg har lært og mere til for å finne de mest funksjonelle løsningene.
    • Fagbrevet inneholder både elektronikk, sveising og dreiing, så har vi mange ben å stå på.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser