Industrimekaniker
Hvorfor valgte du å bli industrimekaniker?
– Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle bli. Det som var viktig for meg var at det var mange fremtidige muligheter etter utdanning. Da startet jeg på teknisk og industriell produksjon på videregående, så var jeg heldig og fikk lærlingplass som industrimekaniker.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Vi jobber fra halv åtte til halv fire. På morgenen kommer arbeidslederne med planen for dagen. Da har de fått inn jobber fra forskjellige kunder og fordelt det utover de ansatte. Vi får beskjed om hvor vi skal jobbe og hva vi skal gjøre den dagen.
Hos kundene gjør vi mye forskjellig. Det kan være alt fra bytting av ventiler på rørsystemer, til transportlinjer som kjededrift, bånd og ruller. Vi kan også være ute på oppdrag hos kunder som har behov for arbeidskraft. Da kommer arbeidsoppgavene an på hva de driver med. Jeg har blant annet vært på oppdrag hos et firma som driver med service på luktreduksjonssystem til kloakkanlegg.
Du kan komme borti veldig mye forskjellig. For meg er det veldig variert. Noen industrimekanikere er ansatt til å kun være på en fabrikk og da driver du kun med det fabrikken driver med. Vi kan for eksempel gjøre overhaling av forskjellige motor- og gearturbiner, alt som beveger seg. Vi kan også være med på å bygge nye fabrikker, da jobber vi med alt innenfor montering.
Hva kreves for å kunne jobbe som industrimekaniker?
– Du må gå det utdanningsløpet jeg tok. Teknologi- og industrifag i VG1, så industriteknologi i Vg2. Videre må du ta læretiden din hos en lærebedrift som industrimekaniker og ta fagbrev der.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Hvis du er glad i variasjon og forskjellige arbeidsoppgaver, tror jeg dette kan passe bra. Du må klare å være litt kreativ når du løser forskjellige arbeidsoppgaver. Det er en del fysiske arbeidsoppgaver, men du må ikke være sterk i den forstand. Du må være villig til å jobbe litt fysisk og ikke være redd for å svette litt.
Hvis du ikke er glad i fysisk arbeid og å jobbe ute, tror jeg det ikke passer for deg. Hvis du vil vite hva du skal gjøre og ha de samme arbeidsoppgavene hver dag, kan det hende en annen retning er bedre for deg. Det er muligheter for å få det som industrimekaniker også, men det er avhengig av hvor du er ansatt.
Hva liker du best med å være industrimekaniker?
– Det jeg liker best er de varierte arbeidsoppgavene. Jeg trives med å ikke jobbe på samme plassen hver dag, her kan jeg bli sendt på oppdrag til ulike kunder og jobbe forskjellige steder. Jeg liker at du tar til deg mye forskjellig kunnskap og blir en allsidig arbeider.
Hva liker du minst?
– Det kan være kjedelig når det er 25 minusgrader på vinteren, det blåser, og du må jobbe ute. Det er nok den største bakdelen, at du må ut og gjøre jobben uansett hvordan været er.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mulig å gå teknisk fagskole som maskiningeniør. Du kan spesialisere deg innenfor for eksempel hydraulikk eller roterende ting. En industrimekaniker har mye grunnleggende kunnskap, men ikke noe spesialisert. Det er mange muligheter for spesialisering.
Hva tjener en industrimekaniker?
– Det kan variere på hvor du jobber, men det ligger på rundt 550.000 kroner i året. Noen jobber har ulike tillegg- og vaktordninger, da hever jo det lønna.
Hvordan er sjansene for å få jobb som industrimekaniker?
– De vil jeg påstå er ganske store. Du er veldig allsidig, så du kan brukes til mye forskjellig. Hvis du ikke får jobb som industrimekaniker med engang så kan du for eksempel søke på jobb som platearbeider eller rørlegger. Det er en god utdanning å ha i bunn for å få jobb.