Industridesigner

Hvorfor valgte du å bli industridesigner?
– Som en liten Reodor Felgen var jeg kreativ som få, og hadde en medfødt glede av å plukke ting fra hverandre. Det var prebestemt at jeg måtte velge et skapende yrke. Jeg havnet på rett gren med industridesign og oppdaget det allerede på videregående.
Båt har vært en stor del av livet og jeg er spesielt glad for å designe for den maritime sektoren.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det holder ikke å snakke om én dag, fordi én dag på jobben er kun en liten del av en designprosess. Derfor må jeg fortelle om selve prosessen. Punkt nummer en er å forstå hva jeg skal lage og hvordan det skal virke. Når jeg har fått innsikt skisser jeg ofte med penn og papir for å visualisere produktet. Når jeg har fått en bra skisse og oversikt, tegner jeg produktet i et 3D-program, som for eksempel Rhino eller Fusion 360.
Vi jobber alltid i team og oftest er vi fire personer med ulik bakgrunn, fra for eksempel elektronikk og hydromekanikk. Før produktet printes ut har teamet en briefing hvor vi studerer alle sider av designet. Vi lager skrogteknologi til båter. Teknologien skal gjøre båtene mer effektive og være strøm -og drivstoffbesparende. Vi benytter luft så båten hever seg, og mindre av skroget er i vannet.
Når vi er enige om at 3D-tegningen, printer vi ut i 3D-modeller. Da kan vi fysisk se om elektronikken passer, om det er vanntett og at det mekaniske vil kunne fungere. Ofte må man gjøre små justeringer og tilpasninger. Jeg går tilbake til tegningen og ser hvilke endringer som bør gjøres. Det kan bli mange omganger med 3D-print, spesielt på små komponenter. Sakte, men sikkert, formes produktet til det vi hadde sett for oss, og vi kommer til en konklusjon om å gjøre designet klart til produksjon.
Jeg setter i gang med å lage et produksjonsunderlag. Det er en teknisk tegning med nøyaktige mål og toleranser. Jeg finner deretter materialer som er egnet for produktets krav. Et godt produkt kan fort bli ødelagt av dårlige materialer. Min jobb er å sørge for at det som blir designet, har høyest mulig kvalitet og er klart for markedet, dermed er materialene superviktige.
Vi bruker både norske og utenlandske produsenter til å lage produktet. Jobben min er ferdig når alt er implementert i båten. Da er det tid for å begynne på noe nytt.
Hva kreves for å kunne jobbe som industridesigner?
– Formelle krav er å ha en bachelor- eller mastergrad. Å være nysgjerrig og sulten på å finne gode løsninger er ikke et formelt krav, men kjempeviktige egenskaper. I en jobb som min er det også et krav å være en god lagspiller. Tidligere søkte man gjerne jobb med en portfolio av ting man hadde designet, men i dag må man ha relevant utdanning. Jeg har en bachelor i industridesign og fikk jobb etter dette.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Man må ha en lidenskap for å skape noe. En grunnleggende kreativitet og nysgjerrighet, samt evnen til å se løsninger der kanskje ikke andre ser det. Jeg har en notatblokk hvor jeg skriver ned ting jeg ser kunne vært gjort bedre. Alt fra en benk en penn til en båt - får gjennomgå. Jeg leter alltid etter bedre løsninger og tror bestemt det er en passende egenskap for en industridesigner.
Hvis man ikke har glede av eller kreativiteten til å se løsninger så passer ikke dette yrket så godt. Da blir ikke designprosessen flytende.
Hva liker du best med å være industridesigner?
– Å være en del av et innovasjonskapende team og bistå til å forme framtiden, er veldig givende.
Hva liker du minst?
– Jeg er til tider litt utålmodig og liker dårlig at ting tar mer tid enn forventet. Når et produkt produseres, kanskje i utlandet tar det mer tid enn jeg liker. Det er jeg ikke så glad i.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Alt jeg ser rundt meg er designet av noen. Det vil si at det er et hav av muligheter. Jeg jobber i ett startup selskap som inhouse designer. Det maritime er mitt interessefelt og et bevisst valg. Hadde jeg for eksempel brent for interiør, biler, UX, klokker, emballasje eller hundre andre ting, så ville jeg satset på det jeg liker best. Det vanligste i Norge er å jobbe som inhouse designer eller i designbyrå.
Hva kan man forvente i lønn som industridesigner?
– Det varierer veldig, men startlønn er rundt 550 000 og 600 000 kroner i året. Man kan også selge eget design, ta patent og selge rettighetene. Dette er oftest en ekstrainntekt. Jeg må legge til at det kan være kostnadskrevende å få et eget design.
Hvordan er sjansene for å få jobb som industridesigner?
– Må være aktiv å stå på for å finne en jobb. Nettverk er kjempeviktig. Lag gjerne en portfolio, for eksempel en nettside eller Instagram og vis fram at du har laget kule ting.
Noe jeg anbefaler i studenttiden, er å kontakte bedriftene du ønsker å jobbe for og søke om internship når du er student. Som ferdig utdannet kan du bli sett på som en konkurrent og da kan det bli vanskeligere å bygge nettverk i bedriften. Send åpne søknader og følg opp!
Tilhørende utdanninger
Produkt- og industridesign
Du lærer å lage konsepter, utvikle idéer og bygge prototyper og modeller av nye produkter, tjenester og systemer.
Finn studier