Idrettsutøver

Richard André Konopka Ordemann er idrettsutøver innen taekwondo.
Portrettbilde av idrettsutøver. Han ser i kamera med sort dunjakke på.
Richard André Konopka Ordemann, 28 år
Idrettsutøver
Tøyen Taekwondo/Landslaget Taekwondo, Oslo
«Det gøyeste er å vinne! Det er den følelsen jeg er ute etter, den euforifølelsen.»
― Richard André Konopka Ordemann
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 25.03.2023
«Det gøyeste er å vinne! Det er den følelsen jeg er ute etter, den euforifølelsen.»
― Richard André Konopka Ordemann
«Du må se det større bildet, selv når ting er kjipt, du har vondt i kroppen og du har sovet og spist dårlig.»
― Richard André Konopka Ordemann

Hvorfor valgte du å bli idrettsutøver?

– Da jeg var liten prøvde jeg ulik idrett. Jeg likte actionaspektet ved taekwondo – å slå og sparke folk. Så jeg holdt jeg meg til det, og nå er jeg her.

Image
Tae kwon do-utøvere står langs en vegg i kampsportposisjon. Foran står det en trener og illustrerer.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– På en vanlig dag har jeg to treningsøkter. Enten to taekwondoøkter eller én vanlig trening og én taekwondoøkt. Jeg står opp, spiser, går tur med hunden min også trener jeg. Etter trening spiser jeg igjen. Deretter er det treningsøkt nummer to. Dagen er ferdig rundt klokken tre-fire. 

Vi reiser ofte på treningsleir. Når man driver med kampsport, er det begrenset hvor mye motstand og læring man får fra den samme gruppen med utøvere. Det er fort gjort å ende opp i forutsigbare mønstre. Da må man finne andre som er bedre eller annerledes å trene med og det gjør man gjennom leirer og konkurranse.

I taekwondo har man åpne world cup-stevner, grandi prix-stevner, NM, EM og VM. Neste for meg blir EM og VM. Jeg har allerede to gull og en bronse. 

Som idrettsutøver får man ofte noen skader. En del av dagen kan gå til å møte helsepersonell, som fysioterapeuter og leger. Du må også planlegge hva du spiser og sørge for at du får i deg riktig næring gjennom god kost og at du holder deg frisk. Hvis man vil tiltrekke sponsorer og samarbeidspartnere, vil man kanskje legge arbeid i å bygge profil på sosiale medier.

Hva kreves for å kunne jobbe som idrettsutøver?

– Man må være god nok til å drive med idretten på et profesjonelt nivå. Det er ikke gitt å være idrettsutøver. Man må trene, være med i en bra klubb, konkurrere og vinne.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Som idrettsutøver må du like det du driver med. Du må være motivert. Du må se det større bildet, selv når ting er kjipt, du har vondt i kroppen og du har sovet og spist dårlig. Da må du vite at i enden av alt det, er det noe veldig fantastisk. Det er viktig.

Hva liker du best med å være idrettsutøver? 

– Det gøyeste er å vinne! Det er den følelsen jeg er ute etter, den euforifølelsen.

Hva liker du minst?

– Når man legger inn absolutt alt man klarer, men likevel ikke når opp til det en selv forventer, og ender opp med å tape. Det er det kjipeste.

Image
Idrettsutøver sparker til siden. En annen person blokkerer sparket.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Hvis man er flink til å markedsføre seg selv og er god i idretten sin, blir man ofte plukket opp av klubber. NRK har en egen serie om brytere, og det skaper følgermasse. Man møter også mye folk, så det gir gode muligheter til å skape nettverk. Noen få store idrettsutøvere fører egne merker hvor de selger treningsutstyr, klær og lignende.

Hva tjener man som idrettsutøver? 

– Det er alt ifra luselønn til mye penger. Det er basert på trynefaktor og resultater. Har man begge, kan man tjene mye.

Hvordan er sjansene for å få jobb som idrettsutøver?

– På generell basis er sjansene gode. Man må finne en idrett som man er god i og så må man gjøre jobben.

Tilhørende utdanninger

Idrett

Idrettsfag består av mye praksis og praktiske øvelser, i tillegg til teori. Utdanningen gir deg kunnskap, erfaring og innsikt slik at du kan tilpasse idrett og friluftsopplegg for mennesker med ulike forutsetninger.

Finn studier