Idrettstrener
Hvorfor valgte du å bli idrettstrener?
– Jeg drev aktivt med langrenn og fotball til jeg ble 20 år. På videregående gikk jeg på idrettslinja og ble veldig glad i faget Treningsledelse. Etter hvert fikk jeg meg trenerjobb etter skoletid, jeg trivdes veldig godt med det og kjente at trenerrollen ga meg veldig mye glede. Jeg følte at rollen passet meg veldig naturlig. Dermed bestemte jeg meg for å søke idrettsutdanning etter videregående. Jeg har stor glede av å være medvirkende årsak til at utøverne rundt meg vokser, blomstrer og lykkes.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En typisk arbeidsdag starter med en treningsøkt sammer med utøver. Økta er planlagt dagen før. Økta varer gjerne cirka to timer. På treninga veileder, observerer, utfordrer og hjelper jeg utøveren med å få ei mest mulig god og lærerik økt. Etter treninga evaluerer jeg økta og starter planlegging av ettermiddagsøkta og morgendagens morgenøkt.
Når dette er gjort, går jeg gjerne gjennom treningsdagbøker til ulike utøvere og ser på treningsopplegg for den enkelte utøver og gruppa for tida framover. Jeg bruker også tid på å analysere videoer av utøvere fra trening og konkurranse. Målet med det er å være best mulig forberedt slik at jeg kan påvirke utøveren positivt når vi møtes.
I løpet av dagen kan det også være at jeg bruker tid på å gjennomføre møter med utøverne. I disse møtene utfordrer jeg utøverne til å ta tak i ting som kan bidra til at de utvikler seg raskere. Det er også nyttig for å bli bedre kjent, tryggere og sikrere på hverandre. Dagen avsluttes gjerne med ettermiddagsøkta før den evalueres.
Hva kreves for å kunne jobbe som idrettstrener?
– For å jobbe som idrettstrener kreves det først og fremst interesse for trenerrollen og et ønske om å bidra til å hjelpe andre. Trenerroller kan være ulike og de ulike rollene krever ulike egenskaper. Du har for eksempel hovedtrener, fysisk trener, mental trener, barnetrener, voksentrener, breddetrener, topptrener og så videre. Egenskaper som er viktig for alle disse rollene, er evnen til å være tydelig, gi konkret feedback til utøverne og være i stand til å skape gode relasjoner.
Når det gjelder utdanning er det mange muligheter. Selv har jeg mastergrad i idrettsvitenskap med fordypning i trenerrollen fra Norges idrettshøgskole. Den utdanninga har gitt meg mye faglig tyngde, så jeg anbefaler den utdanninga.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket passer for folk som liker å være i relasjon til andre mennesker. Det krever mye initiativ og handlekraft. Treneren bidrar ofte sterkt til å drive utviklingsprosesser framover. Det krever at du har evne til å ta avgjørelser, tør å mene noe og evner å komme fram til beslutninger sammen med andre.
Jeg tror yrket er veldig vanskelig for folk som ikke liker uenighet og diskusjon. Det kan nok også være slitsomt for folk som liker forutsigbare dager og uker. Idretten er ofte i stor bevegelse og det skjer forandringer som gjør at du må tilpasse deg nye utfordringer som dukker opp.
Hva liker du best med å være idrettstrener?
– Det beste med å være trener er når du kommer tett på en utøver og kjenner at relasjonen klaffer. Når du merker at summen av trener og utøver blir noe mer enn hver av oss klarer å få til alene. Godt trenerarbeid skjer i relasjon med utøveren, og det er ingenting som er bedre enn når disse relasjonene blir gode og beveger seg raskt framover.
Hva liker du minst?
– Det jeg liker minst med å være trener er arbeidstida. Det er utfordrende å kombinere å være trener på fulltid med familieliv. Tidvis er det mye reising i forbindelse med treningssamlinger og konkurranser. Det er også mye ettermiddagsarbeid i tidsrommet 1500–1900 som kan være vrient i et familieliv.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Andre muligheter du har som trener er å kunne jobbe som lærer. Med etterutdanning i pedagogikk kan du bli idrettslærer. Du kan også få jobb som coach i næringsliv, eller som mental trener i andre bransjer. Det går også an å jobbe som personlig trener i kommersiell idrett, for eksempel på treningssenter.
Hva kan man forvente i lønn som idrettstrener?
– Jeg tror trenere i vanlige fulltidsstillinger i Norge tjener fra 320.000 til 700.000 kroner i året. I noen toppjobber kan du tjene mer. Et sted mellom 400.000 og 600.000 kroner tror jeg er mest normalt.
Hvordan er sjansene for å få jobb som idrettstrener?
– Jeg opplever at de som virkelig dedikerer seg, som jobber hardt og virkelig vil, får jobb. Trenerjobber er ikke jobber som kastes etter deg, men jobber som krever at du aktivt søker deg mot dem. Flinke folk får jobb.
Tilhørende utdanninger
Idrett
Idrettsfag består av mye praksis og praktiske øvelser, i tillegg til teori. Utdanningen gir deg kunnskap, erfaring og innsikt slik at du kan tilpasse idrett og friluftsopplegg for mennesker med ulike forutsetninger.
Finn studier