Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg startet som utøver, og har spilt fotball siden jeg var seks år. Da jeg ble skadet som 17-åring ville jeg ikke slutte med fotball, og begynte som trener. Etterhvert fant jeg ut at dette var noe jeg passet til, og at det var noe jeg kunne ha som jobb. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg bestemmer veldig mye selv hva som skal gjøres i løpet av en dag. Jeg er hovedtrener for et herrelag i 2. divisjon, og i sesongen har vi kamp hver lørdag. Da starter jeg mandag med å se gjennom helgens kamp og velger ut klipp jeg skal gå gjennom sammen med laget, og individuelt med enkeltspillere. På treningen går vi først gjennom helgens kamp, og så er det fotballtrening. 

I løpet av en uke har vi fire treninger og en kamp. Utover uken fortsetter jeg gjerne med gjennomgang av klipp, om vi ikke ble ferdig mandag, og så er det alltid mye annet som skjer – noen ønsker en prat, det er møter og individuelle prater. Jeg begynner tidlig å planlegge neste helgs kamp. Jeg ser på video av motstanderne, og planlegger treninger ut fra hva det er viktig å jobbe med, frem mot neste kamp. 

Jeg har en 50 % stilling, men jobber nok mer enn det. I sesongen er trening og planlegging knyttet til hver enkelt kamp, utenom sesongen bruker jeg mer tid på overordnet planlegging. Jeg ser på videoer, forbereder hvordan vi kan møte ulike formasjoner hos ulike motstanderne, og får gjort en del forberedelser, som det er lite tid til i en hektisk sesong. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– De fleste starter med Grasrottreneren, som er et kurs i fire deler. Det er det en ønsker at alle trenere skal ha, uavhengig av nivå. Jeg startet med denne utdanningen da jeg ble skadet, og trente barne- og ungdomslag.

Når du har minst ett års trenererfaring som grasrottrener, kan du gå videre med UEFA B-lisensutdanning. Jeg har tatt dette, og nå er jeg i gang med A-lisens. På de helt øverste nivåene skal en trener ha A-lisens. Ellers er det mye opp til hvert lag hvilke krav de stiller og hvilken kompetanse de ønsker at treneren har. Hovedtrenere i eliteserien skal ha PRO-lisens, som er den høyeste offisielle trenerutdanningen i Europa. 

Trenerutdanningen er en bevisstgjøring, og jeg har fanget opp mange gode tips. Etterhvert som du går gradene blir utdanningen mer krevende. Nå under A-lisensutdanningen må jeg for eksempel gjennomføre treningsøkter der jeg har mikrofon og blir filmet. Vi går gjennom dette etterpå, og det kan være en litt ubehagelig, men samtidig lærerik setting. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg tenker at så lenge du passer til å jobbe med mennesker, så er dette en jobb alle kan gjøre. Når det er et frivillig verv kan du utføre det i ulik grad og nivå. De som har det som jobb, kan også gjøre den på mange forskjellige måter. Alt etter hvilken klubb du jobber for, og hvordan du er som trener og person.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det kjekkeste, og det som gir en ekstra god følelse, er jo når vi spiller kamp og vinner. Jeg synes også det er veldig kjekt å lære folk noe innenfor det de synes er så gøy. På laget har alle lyst til å bli bedre, både individuelt og i fellesskap, og de er veldig motiverte. Det gjør jobben min positiv. Det er kjekt å ha jobbet mye med noe før en kamp, og se at det gir uttelling. Det kan være seier og tre poeng, men også at vi får til noe vi har jobbet mye med. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er jo slik at du blir preget av om du lykkes eller ikke, så en kan svinge veldig i humør. Jeg tror en blir mer preget av denne jobben enn mange andre jobber, men jeg jobber med å kvitte meg med den dårlige følelsen som kan komme. Vi bruker mye tid på det vi lykkes med. Vi ser på video og går gjennom hva får vi til, og selv om vi taper, bruker jeg mest tid på å snakke om hva som var bra. 

Tidligere trente jeg et utviklingslag som var yngre, og der målet var at de skulle bli bedre. Som hovedtrener for Sotra er det et helt annet resultatfokus. Det kan være litt mer brutalt, og det er en del ting en må tåle å stå i, og som er annerledes enn på et lavere nivå. 

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Det er mange forskjellige typer folk som jobber som fotballtrenere. Men felles er nok at du må like fotball, og ønske å vie mye tid til det. Du må være tydelig og tørre å ta avgjørelser som ikke alltid er populære. Det er viktig å kunne stå i ting og være i stand til utføre oppgaver som er ubehagelige – som å fortelle en spiller at det ikke blir ny kontrakt, eller forklare hvorfor han ikke får spilletid. Jeg er utdannet lærer, og det er en nyttig bakgrunn å ha i dette yrket. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Du kan gjøre veldig mye forskjellig. Yrket kan kombineres med administrative jobber i klubben, eller med andre roller. Det går an å jobbe som spillerutvikler, der en følger opp de aller beste, og noen trenere tar steget opp til OBOS-ligaen og eliteserienivå. Det finnes mange forskjellige trenerjobber for ulike akademi og idrettsgymnas. Det er en fordel å ha lærerutdanning, om en ønsker å være trener på idrettslinjer. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer veldig etter hvilken klubb du er trener for, og på hvilket nivå. Generelt kan en vel si at du må være forberedt på å gå lenge og tjene ganske dårlig. Hvis du blir trener på høyt nivå er det mulig å få en fin lønn. Det kommer også an på klubbene, noen bruker mye penger på trenere.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Det er ikke så veldig mange fulltidsjobber, men flere og flere klubber satser på å ansette trenere på full tid, gjerne i kombinasjon med administrative roller. Du må godta at du ikke tjener så mye i starten, for på sikt å kunne kjempe om større muligheter. Det er såpass få jobber at du ikke bare kan bestemme deg for å bli trener, så det kan være lurt å ha noe annet i tillegg. Jeg er utdannet lærer og det er en god kombinasjon. Så har jeg hatt litt flaks og litt flyt, og har endt opp som trener på dette nivået.

 

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
Du må være tydelig og tørre å ta avgjørelser som ikke alltid er populære.
Det er såpass få jobber at du ikke bare kan bestemme deg for å bli trener, så det kan være lurt å ha noe annet i tillegg.