portrett Michelle Engen Mathisen husøkonom

YrkesintervjuHusøkonom favoritt ikon

- Faktisk var det gjennom Hotell Cæsar at jeg ble klar over husøkonom-yrket, forteller Michelle Engen Mathisen.

Michelle Engen Mathisen
32 år
Husøkonom
Det Kongelige hoff
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Faktisk var det gjennom Hotell Cæsar at jeg ble klar over husøkonom-yrket. Etter videregående var jeg usikker på hva jeg ville videre, så med litt inspirasjon av TV-serien og egenskapen ”født med støv på hjernen” tenkte jeg at dette yrket hadde jeg lyst til å prøve. 

img_0099.jpg

All rights reserved.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av? 

- Som husøkonom her, er ingen dag lik! Man har personalansvar, økonomiansvar og ansvar for å sørge for at personal er på rett sted til rett tid. Det er ikke bare slottet man har ansvar for, men også alle de offisielle og private eiendommene kongefamilien bruker. Disse må igangsettes, driftes og stenges. Det er husøkonomens oppgave å organisere dette, og å sjekke at alt er i orden. Ved hjelp av Kongefamiliens program kan vi planlegge å ligge i forkant. På denne måten har vi oversikt, men så hender det at det skjer endringer slik at det må omorganiseres. Da er det viktig å omstille seg fort. Dagene kan bli ganske hektiske når endringer skjer i siste liten eller vi må koordinere så våre ansatte er på flere steder på en gang. Vi er også med kongefamilien på reiser. Da har vi ansvar for renhold og den daglig driften.

Hvilke andre oppgaver har du?

Det er ikke bare renhold man har ansvar for. Når det skjer offisielle eller private arrangementer skal mye ordnes. Da er vi også med i organiseringen av dette. Alt fra planlegging, bemanning, dekor, vedlikehold av uniformer, klargjøring av lintøy og koordinere med andre avdelinger og seksjoner. I tillegg er det viktig at man hele tiden holder seg oppdatert. Det kan være alt fra nye metoder å jobbe på, til nye produkter som kan gjøre arbeidsoppgavene lettere og bedre miljømessig. Som husøkonom er man også ansvarlig av bestillinger av alt fra lintøy, vaskemidler til ting som skal på veggene. En husøkonom får mange spørsmål fordi husøkonomen er mye rundt omkring og snakker med folk, og vet som regel hvor ting er eller hva som skjer.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli husøkonom? 

- Jeg har bachelorgrad i husøkonom og service ledelse (facility and service management) fra Høyskolen i Oslo og Akershus. Du kan også få jobb som husøkonom basert på erfaring fra bransjen og personlige egenskaper. Som husøkonom forholder du deg til mange mennesker, så det er viktig at du er et medmenneske og har evne til å se den enkeltes behov. Det er også viktig at du har et øye for detaljer. Det er mye som skjer på en gang så du må takle å ha mange baller i luften. Da er det også en fordel å være klar og tydelig i hektiske situasjoner slik at de du har ansvar for også klarer å holde hodet kaldt. 

Hva er det beste med yrket ditt?

- Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag! Det er veldig gøy å få ta del i bevaringen av så flotte bygninger som Kongefamilien benytter og eier. Renhold og vedlikehold er en viktig faktor med tanke på bevaring av hus og interiør. Her på slottet blir husøkonomseksjonen tatt på alvor. Vi blir spurt om råd ved avgjørelser rundt for eksempel materialvalg og endringer, og man føler man blir verdsatt. I tillegg er det fantastisk å få jobbe med så hyggelige kollegaer. 

img_0074.jpg

All rights reserved.

Hva misliker du mest med yrket ditt? 

- Jeg vil ikke si at det er noe jeg misliker med yrket. Men dessverre er det ikke alle steder husøkonomen blir hørt og ressursene er ofte knappe. Dette er trist fordi renhold er en viktig del av bevaring av bebyggelsen, miljøet og alles helse. Denne negative utviklingen ser heldigvis ut til å snu.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Så å si alle offentlige bygg og alle hoteller har ansatt en husøkonom. Selv om mange har innleide renholdstjenester vil det alltid være en husøkonom eller driftsleder som koordinerer dette. Det finnes også privatfamilier med store hus hvor en husøkonom er nødvendig.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Dette vil variere om man jobber i det private eller offentlige. Jeg tror du kan regne med å få fra 450 000 kroner og oppover i året ut i fra ansiennitet og utdannelse.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Stillinger som husøkonom finnes i det offentlige, private, på hoteller, institusjoner og på båter og så videre. Er man interessert i yrket har man mange muligheter, og jobb får man.

    • Man har personalansvar, økonomiansvar og ansvar for å sørge for at personal er på rett sted til rett tid.
    • Er man interessert i yrket har man mange muligheter, og jobb får man.

Yrkesbeskrivelser