Hvorfor valgte du dette yrket?

– Helt siden jeg var barn har jeg alltid hatt en interesse for dyr. Det gjorde at jeg valgte å gå på hestelinjen, som gjorde at jeg ble hektet på hest. Siden interessen var så stor, valgte jeg videre å ta fagbrev som hestefaglært. Da gikk jeg to år på skole og var lærling i to år. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb er stallarbeid, det vil si at jeg måker møkk, legger flis i båsene, gir hestene vann og tar hestene ut.

Etterpå er det undervisning i hesteridning for både barn, ungdom og voksne. Jeg har elever som er helt nybegynnere og de som har ridd før.

Jeg setter også av tid til å trene hestene så de fungerer godt med elevene våre.

Det er stallarbeid og undervisning jeg driver mest med.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må være glad i fysisk arbeid siden det er levende dyr vi jobber med. Hester er store dyr og de har sine egne meninger som gjør at de ikke alltid er like medgjørlige. Med andre ord må du ha bein i nesa for å ha styringen i stallen eller på ridefeltet. 

Du må også like å være ute i all slags vær.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke liker å være mye ute og ikke liker å møte mennesker hver dag, da passer nok ikke denne jobben for deg. Jeg mener det er viktig å være en sosial person i dette yrket.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg blir veldig glad i elevene jeg underviser og synes det er fint å se at jeg kan hjelpe dem til å bli bedre med hester. Jeg liker også godt å bruke kroppen, det er noe jeg gjør så å si hele arbeidsdagen.

Det er veldig givende og fint å holde på med hestene. Jeg koser og steller med dem og passer på at de har det fint. Også det aller beste er at jeg får ri dem.    

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Siden jeg jobber med levende dyr, så er det ikke alltid at jeg kan gå fra jobb etter åtte timer. Det kan være situasjoner som oppstår og da kan jeg ikke slippe alt og bare gå hjem. Jeg må passe på at hestene får det stellet de skal ha og at jeg har gjort de oppgavene som kreves for at de har det bra før jeg kan gå hjem. Det skjer av og til, men heldigvis ikke så ofte.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Denne jobben passer aktive og sosiale mennesker som er glad i dyr og som ønsker være mye sammen med dyr. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– I tillegg til å jobbe i stall og som ridelærer, kan du utdanne deg videre til å bli rideinstruktør. Noen blir salmakere, andre igjen starter sine egne ridesentre. Det er også noen som blir hestemassører. 

Videre er det en del som jobber i landbruket, for kan du mye om hester da har du kunnskap om andre dyr også.

Med andre ord er det mange muligheter.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror årslønnen ligger mellom 220 000–380 000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror ikke det er så lett å få jobb, spesielt hvis du ikke kjenner folk i miljøet. Etter at man sluttet å bruke hesten som trekkdyr i samfunnet, har mye av virksomheten knyttet til hest blitt hobby, idrett, trav og galopp. I tillegg er det noen rideskoler og noen staller med flere hester oppstallet. 

Jeg blir veldig glad i elevene jeg underviser og synes det er fint å se at jeg kan hjelpe dem til å bli bedre med hester.
Hester er store dyr og de har sine egne meninger som gjør at de ikke alltid er like medgjørlige. Med andre ord må du ha bein i nesa for å ha styringen i stallen eller på ridefeltet.