Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg hadde ingen drømmer om yrke, men har alltid visst at jeg ville jobbe med og tett på mennesker. Tror bestemt at så lenge det er hyggelige folk rundt meg kan jeg trives med det meste. Jeg utdannet meg først til hjelpepleier og jobbet i turnus i noen år på sykehjem. Da jeg fikk mitt første barn innså jeg at jeg ville jobbe dagtid og utdannet meg til helsesekretær. På et lite legekontor med cirka tusen pasienter kjenner jeg alles historie. Jeg jobber for en lege. Han er italiener og gir pasientene et lite kyss på hvert kinn når de kommer. Det passer meg bra at han er så personlig. Vi er et lite team som stoler på hverandre.

Image
Lisens
1

  Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?¨

  – På en vanlig dag har vi cirka 16 pasienter. I tillegg er det akuttimer og drop-in pasienter som skal ta prøver til for eksempel generelle helsekontroller. Dagene starter med å se gjennom og svare på henvendelser i pasientskyen. Morgenene er ofte travle med mange telefoner. Jeg går gjennom dagens pasienter for å få et overblikk over dem som skal ta prøver så alt ligger til rette for at legebesøket blir mest mulig effektivt. I tillegg til å ta imot pasienter tar jeg mange typer prøver, som for eksempler, blodprøver. Noen kan jeg analysere selv, andre sendes til sykehuset Jeg tar også EKG, spirometri, hørselstest, fjerner sting, sårstell, er med på gynekologiske undersøkelser.

  Dette er en veldig sosial servicejobb. Jeg har bare koselige pasienter og kjenner hver og en. Noen av pasientene er engstelige før konsultasjon og jeg gjør mitt beste for å berolige dem. Jeg rullerer på timelisten hvis det er behov og passer på at de som trenger hjelp først kommer fort inn. Legen må kunne stole fullt og fast på meg og når jeg er borte er det total krise på legekontoret.

  Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

  – Jeg hadde mange av fagene fra før, og utdanningen tok et halvt år på Tønsberg Ressurs. Erfaringen som hjelpepleier gir meg en trygghet i denne jobben. Det vanlige utdanningsløpet er tre år videregående opplæring.

  Hvem passer ikke dette yrket for?

  – Ting kan ta tid og å være utålmodig fungerer ikke. Du kan ikke ha denne jobben hvis du ikke er glad i mennesker. Du må tørre å ta på folk og like å jobbe i en servicestilling.

  Hva liker du best med yrket ditt?

  – Møtet med mennesker. Å bety noe for noen. Jeg liker å være snill å kunne hjelpe til. Jeg har en god mestringsfølelse og har stort eierskap til jobben.

  Hva liker du minst med yrket ditt?

  – Jeg liker ikke når jeg ikke har tid til å stille opp og strekke til når jeg merker at pasientene trenger å prate med meg.

  Image
  Lisens
  1

  Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

  – Du må være en type som bryr deg, være serviceinnstilt og samtidig kunne sette grenser. En god dose praktisk sans, ryddighet og sans for logistikk og systemer, kommer godt med. Også å holde hodet kaldt når det er mye å gjøre og ikke vise stress utad. 

  Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

  – Du kan jobbe i Helfo, Nav, gjøre som meg å jobbe på fastlegekontor, på sykehus, poliklinikker, sykehjem og i bemanningsbyråer. Du kan også bygge på med utdanning og for eksempel bli administrasjonssekretær.

  Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

  – Med ti års ansiennitet tjener jeg litt over 400 000 kroner i året. I denne type jobb følger du oftest tariffen, men det kan være rom for interne forhandlinger.

  Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

  – Jeg tok ulike vikariater i ett års tid før jeg fant en fast jobb. Vil du ha jobb så finner du jobb.

  Jeg har bare koselige pasienter og kjenner hver og en.
  Møtet med mennesker og det å bety noe for noen, er det beste for meg.