Hvorfor valgte du dette yrket?
– Når jeg var liten så lekte jeg med mine dukker, og da brukte jeg å leke at vi var på et sykehus. Allerede som barn likte jeg å ta vare på mennesker. Jeg er veldig glad i mennesker, og det er en grunnene til at jeg valgte å bli helsefagarbeider. Siden da har jeg hatt varierte stillinger hvor jeg har jobbet som helsefagarbeider.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– På morgenen kommer jeg tidlig, fordi jeg liker å ta det med ro før jeg begynner vakten. Hver dag er ulik, også fordi jeg jobber på flere ulike poster. Når jeg møter pasienter så må jeg bli kjent med dem og snakke med dem. Jeg gjør morgenstell, og så gjør jeg klar frokost. Noen pasienter klarer å spise selv, mens andre trenger hjelp. Etter frokosten vil de ofte hvile.
Etter som dagen går, så hjelper vi pasientene å få litt mosjon i gangene eller i fellesarealene. Vi setter gjerne på litt musikk, drikker kaffe, snakker og spiller spill. Vi serverer og hjelper dem også gjennom lunsj og middag. Vi prøver å gjøre måltidene til hyggelig del av dagen.
Slik er det hvis jeg jobber på dagen, men hvis jeg jobber på kvelden så er det litt annerledes. På natten tar man ikke stell på pasientene, man sitter mer på vakt dersom noen skulle trenge noe. Da ringer de for å gå på toalettet eller fordi de er i smerter, og da må man hjelpe dem.
På slutten av dagen gjør jeg journalføring. Hvis jeg får en ny pasient, setter jeg meg ned for å lese journalen til pasienten, slik at jeg kan forstå deres behov. Som helsefagarbeider er det viktig at du ser hele mennesket. Pasientene er i veldig sårbare situasjoner. De er på sykehuset, de kjenner ingen der og de er syke. Da er det viktig å vise empati.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Jeg tok utdanningen min i Sverige og jeg har også tatt etterutdanning, noe man ikke trenger for å kunne jobbe som helsefagarbeider. I Norge trenger man å ta ett år på skole og to år som lærling, deretter må man ta fagbrev.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Man kan ikke være uempatisk eller ikke glad i mennesker hvis man skal bli helsefagarbeider. Det er utrolig viktig! Man må også kunne jobbe med andre og være ansvarsfull som menneske.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Nesten hver dag er jeg glad for å gå på jobb. Jeg elsker å treffe mennesker. Hvis man gir pasientene noe ekstra, så får du mye igjen. Fem minutter på sengekanten kan gi mange spennende historier.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Når man har jobbet lenge som helsefagarbeider, kan man gjøre ulike bedømminger rundt pasientene. Jeg kan gå til legen og be de om å ta en titt på noen. Jeg føler meg trygg i jobben min og trygg på stillingen min. Når det er sagt, kan alt være vanskelig. Bare en samtale kan være vanskelig. Det handler om å se mennesket i enhver situasjon.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Man må like å møte og jobbe med mennesker. Du må forstå mennesker, og kunne vise respekt, empati og forståelse for mennesker i sårbare situasjoner.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Man kan jobbe på ulike poster som helsefagarbeider, for eksempel på ortopedisk, såravdelingen eller på akuttmottak. Du kan også bli leder for andre helsefagarbeider eller jobbe mer administrativt innen helsevesenet. Du kan også ta bachelorgrad innen sykepleie, og jobbe som sykepleier, som vil gi mer lønn.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det er vanskelig å si, men denne jobben er ikke så godt betalt. Man kan hente seg inn igjen med lønnen ved å jobbe ekstra i helger, på nettene eller på høytidsdager. Da får man gode tillegg.
Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Sjansene for å få jobb er store! Det kommer selvsagt an på hvem du er som person, men er man dyktig og ansvarsfull, så får man nok jobb.
Man kan jobbe på ulike poster som helsefagarbeider, for eksempel på ortopedisk, såravdelingen eller på akuttmottak.
Etter som dagen går, så hjelper vi pasientene å få litt mosjon i gangene eller i fellesarealene.
Når jeg var liten så lekte jeg med mine dukker, og da brukte jeg å leke at vi var på et sykehus.