Heismontør

– Å bygge en heis er omtrent som å montere en komplisert mekanisk LEGO, sier Håvard Hanslien-Olsson.
En mann med skjegg smiler til kamera. Han har på seg en hvit hjem og signalgul jakke.
Håvard Hanslien-Olsson, 30 år
Heismontør
Orona Norway, Oslo
«Jeg jobber med frihet under ansvar. Det gir mulighet til å styre egen hverdag som igjen gir en ekstra dose motivasjon.»
― Håvard Hanslien-Olsson
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 31.03.2023
«Jeg jobber med frihet under ansvar. Det gir mulighet til å styre egen hverdag som igjen gir en ekstra dose motivasjon.»
― Håvard Hanslien-Olsson
«Det ufravikelige er kravet til å være en ansvarsbevisst type.»
― Håvard Hanslien-Olsson

Hvorfor valgte du å bli heismontør?

– Det var mange tilfeldigheter som førte til at jeg ble heismontør. I løpet av videregående var jeg på flere utplasseringer i bedrifter, blant annet hos en heismontør. Heis interesserte meg og jeg ble veldig bevisst på hva jeg skulle gjøre for å få lærlingplass som heismontør. Jeg møtte opp på intervju med egne tegninger til en tre-etasjers heis. Den heisen ville aldri fungert, men jeg fikk lærlingplassen fordi jeg viste både interesse og engasjement. Jeg er en type som har tendens til å kjede meg hvis jeg ikke har utfordringer. Det har jeg til gagns i dette yrket. Etter tolv år som heismontør jobber jeg i dag med de mer avanserte reparasjonene og underviser også i faget.

Image
En mann som står nede i en heissjakt er fotografert oven ifra. Han er ikledd hvit hjelm og signalgul dress. På gulvet foran han ligger det flere verktøy.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg får en plan med oppdrag av arbeidsleder en gang i uken. Vi går gjennom oppgavene sammen og finner de beste måtene å gjennomføre jobbene på. Det vanlige er et oppdrag per dag og jeg dekker Viken fylke som er et stort geografisk område. På andre avdelinger – som for eksempel service og nyinstallasjon – har servicemontøren en servicerute innenfor et bestemt geografisk område, mens montøren på installasjon av nye heiser som regel er på samme anlegg i cirka en måned om gangen.

Hver jobb må planlegges og vi gjør vårt beste for å følge planen. Med tolv års erfaring – ti av de som montør – har jeg de siste par årene drevet med spesielt utfordrende reparasjoner. Det er oppgaver som ofte krever mye planlegging og også spesialkomponenter som må tegnes og bestilles. Akkurat nå driver jeg med en stor jobb for en kunde som har senket taket fordi de trengte mer takhøyde i øverste etasje. Vi har demontert døren til heisen for å sette inn en ny. Styreskapet til heisen sitter i døren og må koples på nytt. Også vaierne må byttes ut. 

Jeg jobber med både hydrauliske heiser og vaierheiser. De hydrauliske er drevet av stempler med oljetrykk og vaierheisene har en vaiermotvekt over motoren. Hydrauliske heiser brukes oftest i små rom hvor det kreves stor løftekraft.

Jeg jobber med frihet under ansvar. Det gir mulighet til å styre egen hverdag som igjen gir en ekstra dose motivasjon. Det kan virke som et enormt ansvar at heisen går og ikke faller ned. Det er det også, men heldigvis er vi ikke alene om ansvaret. Vi er lovpålagt godkjenning av heiskontroll ved installasjoner av nye heiser.

Noen typer reparasjoner krever også godkjenning av heiskontrollen. Vi jobber innenfor et strengt regelverk for HMS og konsekvensene kan bli alvorlige om vi ikke følger sikkerhetsreglene. Vi jobber med 400 V, tunge mekaniske deler og giftige stoffer. Det kan til tider være fysisk tungt med mye bæring av ståldeler og komponenter. Vi skiller mellom medium tungt og tungt. Når det er virkelig tungt trenger vi løfteutstyr som for eksempel kjettingtaljer.

Står heisen i et bygg med 20 etasjer så kan jeg ikke la meg stresse. En ting av gangen og sikkerheten er uansett alltid i forsetet. Jeg samarbeider med mange andre yrkesgrupper; elektrikere, forskalingssnekkere, murere og andre. Jobben min er som regel selvstendig, men når det er en risiko eller tungt fysisk, jobber vi alltid to sammen.

Hva kreves for å kunne jobbe som heismontør? 

– Du må ha fagbrev for å kunne jobbe som heismontør. Det er ikke bare en vei til fagbrevet, men det vanlige løpet er to år på skole og to og et halvt år som betalt lærling. Lønnen under lærlingtiden går opp hvert halve år og forventningene til lærlingen stiger med lønnsøkningen. Noen begynner som hjelpemenn og tar fagbrevet over tid som praksiskandidater. Andre er allerede elektrikere og bygger på med et nytt fagbrev som heismontør.

Det ufravikelige er kravet til å være en ansvarsbevisst type.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Heismontøryrket passer like godt for både kvinner og menn. Det avgjørende er noe med det at alle kan lære å skru, men ikke alle er like selvgående – og akkurat det å kunne tenke selv, er viktig som heismontør. Det som skiller oss fra de andre elektrofagene er at vi også jobber med mekanikk. Å ha interesse og innsyn i begge fag er avgjørende for denne jobben. Det er et yrke med mye bevegelse og når heisen står kan det bli mange trapper i løpet av en dag.

I de større byene kan det være vanskelig å finne parkering nær anlegget og det kan bli mye bæring til og fra. Det bidrar til at jobben kan være fysisk tung og i tillegg er det mange statiske arbeidsstillinger. Byggeplassene er ofte støvete og møkkete, og det må man tåle. Som heismontør kan vi jobbe både i heissjakta og med rulletrapper. Det betyr arbeid i høyden og i trange rom som kan virke skummelt for noen i starten. Gode HMS-rutiner og erfaring gir trygghet.   

Vi savner flere kvinner og de ønskes velkommen med åpne armer. De kvinnene som er i bransjen, har etablert et godt nettverk gjennom montørjentene.

Hva liker du best med å være heismontør? 

– Jeg liker å komme til noe som er ødelagt og reise fra noe som fungerer.

Hva liker du minst?

– Jeg liker ikke å knote med noe jeg ikke forstår umiddelbart.

Image
En mann iført verneutstyr, hvit hjelm og signalgul dress sitter med ryggen til kamera og skrur på komopnenter i styreskapet til en heis.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste jobber med service eller montasje. Man jobber vanligvis flere år med montasje før man begynner med service. Andre muligheter er å jobbe med salg og prosjektering, som heiskontrollør eller heiskonsulent.

Hva tjener man som heismontør?

– Vi har en sterk fagforening med cirka tusen medlemmer. Vi vet at samfunnet trenger oss og vi tjener godt i forhold til utdanningen. En vanlig lønn er cirka 700 000 kroner i året. Med reising, overtid og andre godtgjørelser blir lønnen høyere. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som heismontør?

– Flaskehalsen er å finne lærlingplass. Når fagprøven er gjennomført blir man som oftest tilbudt jobb i lærlingebedriften.

Tilhørende utdanninger

Heismontørfag

Du lærer å utføre heisinstallasjoner, systematisk vedlikehold endringer og kontroll.

Finn studier