Havbunnsinnstallatør

– Jeg har alltid syntes det var spennende å utforske det de har holdt på med offshore, sier Jone.
Portrettbilde av en mann i sort genser, med kort brunt hår.
Jone Hansen Sæland, 27 år
Field Service Engineer
Vetco Gray
«Det kommer nytt utstyr, nye metoder og nye måter å gjøre ting på hele veien.»
― Jone Hansen Sæland
Tekst og foto:
Vetle Mørch Tvedt
Publisert: 15.02.2024
«Det kommer nytt utstyr, nye metoder og nye måter å gjøre ting på hele veien.»
― Jone Hansen Sæland
«Du kan ta fagskoleutdanning, som er et steg videre. Det gjør deg mer ettertraktet og det blir lettere å få høyere stillinger.»
― Jone Hansen Sæland

Hvorfor valgte du i bli havbunnsinstallatør?

– Broren min jobbet innenfor noe av det samme, så jeg ble nok litt påvirket av han. Jeg har alltid synes det har vært spennende å utforske det de har holdt på med offshore. Da jeg gikk brønnteknikk på videregående var jeg i praksis hos en bedrift som hadde havbunnsinnstallasjon, og da synes jeg det virket veldig spennende.

Image
To personer i kjeledress jobber på en stor maskin

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for meg er veldig variert. Noen dager kan det være at jeg nesten ikke gjør noe jobbrelatert, mens andre dager kan jeg springe i tolv timer og det er travelt. Dagen begynner alltid med et morgenmøte der alle går gjennom hva som er planen for dagen.

Hvis vi er i operasjon så er det som regel rett ut på boredekk, der vi er med på å assistere og fortelle hva som skal skje med vårt utstyr. Veldig mye av jobben blir utført på boredekk. Det er en del møter for å gå igjennom operasjon og planer. Da ser vi på hva vi gjorde bra og hva som kunne blitt gjort bedre.

Det er en del variasjon i kontorarbeid, møter og det å være ute på dekk. Vi sjekker prosedyrer på datamaskinen på kontoret. Ute sjekker vi alt av utstyr som skal brukes. Det har blitt sjekket på land men vi må dobbeltsjekke alt. Vi gjør alt av siste forberedelser før utstyret skal ut i sjøen eller ned i brønnen. Vi gir også en del kommandoer til andre som styrer utstyr som er i direkte kontakt med vårt utstyr. Så må det også gjennomføres vedlikehold av utstyr.

Noen ganger har vi utstyr som er på havbunn, da er vi vanligvis på båt. Da er vi veldig ofte inne hos de som styrer ROV, som er fjernstyrte undervannsfarkoster. Vi forteller ROV-pilotene hva de skal gjøre med vårt utstyr, for eksempel stenge eller åpne noen ventiler. 

Hva kreves for å kunne jobbe som havbunnsinstallatør?

– Du må ha utdanning innen brønnteknikk. Hvis du har fagbrev innenfor havbunnsinstallasjoner så er det veldig ettertraktet. Det vanligste er å gå TIP (teknologi- og industrifag) på videregående, da kan man ta brønnteknikk andre året.

På videregående gikk jeg på TIP, før jeg tok brønnteknikk. Så var jeg to år i lære og tok fagbrev som havbunnsinstallatør. Etter lærlingtiden gikk jeg på teknisk fagskole på havbunnslinjen. Det er ikke noe du må ha, men det gjør deg mer ettertraktet.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for de som liker variert arbeid. Du må også kunne være borte fra hjemme i de periodene du skal det, da vi jobber turnus og er borte lenge. Du må også være selvstendig, for det er noen jobber der vi reiser alene.

Hvis du er veldig hjemmekjær og ikke liker å reise, da tror jeg det kan bli vanskelig. Du er avhengig av å kunne være borte i potensielt tre uker om gangen. Det kan være lenge for noen og passer ikke for alle.

Hva liker du best med å være havbunnsinstallatør?

– Jeg synes det er veldig spennende. Det er kontinuerlig utvikling. Det kommer nytt utstyr, nye metoder og nye måter å gjøre ting på hele tiden. Det jeg liker best er at det er så varierende, vi gjør så mye forskjellig. Vi reiser på forskjellige rigger, plattformer, båter og vi jobber litt på land. Jeg blir aldri lei, det er aldri kjedelig på jobb. Det er noe nytt hele tiden.

Hva liker du minst?

– Det er ikke alltid det er like kjekt å reise vekk fra datteren min og familien. Jeg trives såpass godt på jobb at det er nok det jeg trives minst med.

Image
Mann sitter foran datamaskin og smiler.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan ta fagskoleutdanning, som er et steg videre. Det gjør deg mer ettertraktet og det blir lettere å få høyere stillinger. Veldig mange som vil opp og fram ender ofte opp som subsea-ingeniør på land. Da sitter du på land, planlegger jobber og har direkte kontakt med kunder. Noen går enda lenger opp og blir prosjektledere. I tillegg er det en del som ender opp hos operatørselskaper som for eksempel Equinor og Shell, da som prosjektingeniør. Du kan også gå videre på ingeniørutdanning. Det er mange muligheter og det kommer nye muligheter hele veien fordi det er hele tiden under utvikling.

Hva tjener man som havbunnsinstallatør?

– Lønna vår er veldig basert på tillegg. Vi har en grunnlønn som vi får uansett og så har vi tillegg når vi er ute på jobb. Tillegget avhenger av om du jobber dagskift eller nattskift. Derfor er det veldig variert, men rundt 900 000 kroner i året ligger nok de fleste på.

Hvordan er sjansene for å få jobb som havbunnsinstallatør?

– Akkurat nå er det veldig gode tider i oljebransjen og de siste årene har det blitt ansatt mange nye hos oss. Det er vanskelig for de uten relevant utdanning eller erfaring, fordi det er veldig mange på markedet som har mye erfaring. Det er ikke så mange bedrifter som tar inn lærlinger innen havbunn, men mulighetene er der absolutt.

Tilhørende utdanninger

Brønnfaget, havbunnsinstallasjoner

Du lærer å installere og vedlikeholde produksjons- og injeksjonsutstyr på havbunnen.

Finn studier
Petroleum

Du lærer om teknologi og operasjoner knyttet til utvinning av olje og gass, fra boring og brønnarbeid til produksjon og behandling både offshore og på land.

Finn studier