Håndbokbinder

– Jeg liker å arbeide med hendene og har bestandig gledet meg over en god bok, sier Eva Marie Schanke Aamodt.
Portrett av Eva Marie Schanke Aamodt
Eva Marie Schanke Aamodt, 41 år
Håndbokbinder
Julius Ørenbergs bokbinderi
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Denne jobben passer for de som liker utfordringer.»
― Eva Marie Schanke Aamodt
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 15.04.2021
«Denne jobben passer for de som liker utfordringer.»
― Eva Marie Schanke Aamodt
«Yrket har blitt vernet av UNESCO, så det vil nok bestå i mange år. »
― Eva Marie Schanke Aamodt

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Søsteren min var bokbinder og jeg hjalp til der hun jobbet noen kvelder innimellom. Etter det tenkte jeg mye på at jeg likte det jeg hadde prøvd ut. Jeg liker å arbeide med hendene og har bestandig gledet meg over en god bok. Som voksen begynte jeg som lærling i 2012.

Image
Kvinne ved arbeidsbord  smører hvitt lim på skinnhjørner som skal festes til bokpapp.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag er fra klokken 07.00–15.00, og jeg gjør forskjellige oppgaver hver dag. Vi lager hefter, bøker, prospekter og blokker. Jeg limer og lager permer helt til boka er et ferdig produkt som kan leveres til kunden. Jeg lager også menyer til restauranter i alle størrelser og fasonger. Vi jobber med forskjellige materiale, som skinn, papir, stoffovertrekk og lignende. Jeg setter ofte på navn, logo, tittel og spiraliserer kalendere og bøker.

Jeg gjør også reparasjon av bøker. Hvis vi får inn ei bok som trenger reparasjon, så er det veldig forskjellig fra oppdrag til oppdrag hvor stor jobben er. Noen ganger må vi ta ut bokblokka fra permen – det skjer når lim har blitt sprøtt og ikke er holdbart lenger. Da er bokblokka delt opp i legg, og vi skal skille leggene fra hverandre, fjerne gammelt lim og reparere papiret om det er skader. Til slutt syr og hefter vi boka på nytt igjen. Det kan være vi limer ryggen på bokblokka og skjærer den om det trengs. Alt dette tar ganske mye tid. Etter vi har gjort dette så må limet tørke. Deretter må vi sette på tittel og forfatter på ryggen, slik det var opprinnelig. Jeg reparerer alt ifra bibler til gamle kokebøker, barnebøker, sangbøker, skjønnlitteratur og faglitteratur. Det kan komme inn bøker fra tidlig 1900-tallet; kokebøkene er ofte fra 1950-tallet og oppover.

Vi får som oftest oppdrag fra designere og trykkeri. Da reparerer vi boka, mens de tar seg av den digitale delen. Det kommer også en del bedrifter hit, som restauranter og uteplasser som trenger menyer, hoteller, bibelselskap, små opplag til forlag og eiendomsmeglere. Vi har også privatpersoner som kommer til oss, og da kommer de som regel bare direkte til butikken vår. Vi er syv stykker som jobber på bokbinderiet, derav to eiere og fem ansatte. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli håndbokbinder er det en utdanning på fire år og så avslutter man med å ta svennebrev. Man kan også ta grunnutdanning innen formgivningsfag eller lignende, så kan man få fratrekk på læretid. Dette fikk jeg, og da ble det to og ett halvt år som lærling.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket passer kanskje ikke for dem som er skjøre i kroppen. Det er mange tunge løft og vi har en veldig aktiv arbeidsdag. Støvallergi er vel heller ikke noe særlig å ha. Man kan bruke maske, men det er likevel mye støv av papir.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste med jobben er å få være med å skape noe fra begynnelse til ferdig produkt. Når man tror man begynner å kunne faget, så støter man på nye utfordringer. Det er alltid mer å lære, og man blir aldri utlært. Det er veldig gøy.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er at det er få bestillinger på håndproduserte bøker. Bokproduksjonen er i mye større grad digitalisert. Jeg vet ikke om det er nok å gjøre før jeg går av med pensjon. 

Image
Kvinne med forkle står ved et bord og lager perm med varmlim, papp og foliert overtrekk.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Denne jobben passer for dem som liker utfordringer. De som liker å skape, er kreative og har stå-på-vilje. Du må kunne jobbe i team, for samarbeid er kjempeviktig. Dersom man i størst grad vil reparere bøker, må man være tålmodig, forsiktig og ganske så oppfinnsom. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er vel kanskje ikke så mange andre muligheter innenfor håndbokbinding. Man kan eventuelt ta flere utdannelser og kombinere det med kunnskapen man har om bøker og håndarbeid. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Dette er ikke et yrke man blir rik av. Vi er på omtrent 400 000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Den er ikke veldig stor! Jobbmarkedet er lite. Man kan eventuelt starte for seg selv, men jeg tror det er ganske tøft å slå an som håndbokbinder i eget firma. Når det er sagt har yrket blitt vernet av UNESCO, så vi vil nok bestå i mange år. 

Tilhørende utdanninger

Håndbokbinderfag

Du lærer å framstille og dekorere bok- og papirobjekter, samt reparere bøker.

Finn studier