Hvorfor valgte du dette yrket?

– Da jeg var 23 fant jeg ut at jeg ville ha en ny utdanning. Jeg hadde vært innom litt forskjellig i arbeidslivet allerede, men visste at jeg ville jobbe med håndverk. Jeg har alltid tegnet og malt, og alltid hatt lyst til å drive med noe kreativt, så jeg søkte rundt på nettet for å finne ut av hvilke muligheter jeg hadde. På det tidspunktet hadde jeg ikke generell studiekompetanse, og med gullsmedutdanningen ville jeg få både studiekompetanse og en utdanning. 

Image
Gullsmed Varg Kjeholt sager en metallplate.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber alene som selvstendig næringsdrivende, og dermed gjør jeg mye mer enn å “bare” lage produktene mine. 

Det er mange ulike oppgaver, som regnskap, varebestilling, markedsføring, produktfotografering og kundebehandling. Enkelte dager setter jeg av til kun å sitte og jobbe ved benken, og det er de aller beste dagene. En dag kan for eksempel se slik ut: Jeg får en melding på Instagram eller via Facebook-siden min, med en forespørsel om å lage en bursdagsgave. Kunden beskriver personen som skal motta gaven, og ut fra det setter jeg meg ned og tegner en idéskisse. Da regner jeg også ut hvor lang tid jeg vil bruke på det, for å finne prisen. Om kunden er fornøyd med forslaget så setter jeg i gang med arbeidet. Å lage et par øredobber kan ta alt fra to til 15 timer, avhengig av hvor komplisert designet er og hvilke prosesser materialene må gjennom.

Jeg jobber ikke fullt som gullsmed i dag, og har også en annen jobb som vikar i barnehage. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Som gullsmed må man være tålmodig, nøyaktig og nysgjerrig. Hvis du jobber for deg selv må du også ha pågangsmot. Det er en fordel å ha noe estetisk sans. På skolen hadde vi tegning flere ganger i uka, og det var mye fokus på å bli flink til å tegne. Er du god til å tegne så er det et godt verktøy for å kunne jobbe med sølv og gull. Det er viktig å være stø på hånda, og å være i stand til å se hva som vil fungere fra tegning til produkt. 

Gullsmed er ikke en beskyttet tittel, men jeg vil virkelig anbefale folk å ta gullsmedutdanningen, da det er gull verdt å få veiledning og opplæring av andre som har mange års erfaring. Man kan for eksempel utdanne seg til gullsmed ved Plus skolen i Fredrikstad, der jeg gikk.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dersom man er utålmodig og er redd for ødelagte negler, er nok ikke gullsmed et godt valg. I dette yrket blir man møkkete og får hakk i fingre og negler. 

Gir man opp lett så kan det også bli utfordrende, det er jo begrenset hvor mye vi faktisk rekker å lære på de to årene vi holder på med gullsmedfaget. Det betyr at man hele tiden møter på oppgaver og prosesser man ikke har vært borti før. Da gjelder det å ikke gi seg, men heller tåle å feile, og ikke miste motet av å ødelegge et produkt fordi man har behandlet det på feil måte.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det aller beste er når jeg er ferdig med et prosjekt, og å se fra tegningen til det ferdige smykket, at det har blitt som det skulle. Jeg synes også det er gøy at jeg hele tiden må utvikle meg og lære nye ting. I tillegg er det fint å være med på å videreføre håndverkstradisjoner. Det er et element av bærekraft i dette yrket også, fordi jeg både kan reparere smykker og smelte om gammelt arvesølv til nye produkter.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er veldig lite med yrket mitt som jeg ikke liker, men jeg kan kjenne på at jeg kan bli litt gæren av å jobbe alene og gjøre alt alene. Det er nok også noe av grunnen til at jeg valgte nettopp barnehage som den andre jobben min.

Image
Gullsmed Varg Kjeholt banker med en hammer
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Denne jobben vil jeg anbefale til kreative mennesker som synes det er gøy med stor variasjon, som er flink med mennesker og salg og som er glad i å skape.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter innenfor dette yrket, du kan for eksempel spesialisere deg innenfor ulike grener av faget. Filigransarbeid, hvor man jobber med bunadsølv, er en mulighet. Med bunadsølv må man forholde seg til mange rettigheter, hvem som helst kan ikke lage hva som helst. 

Du kan spesialisere deg som fatter, det er de som setter steiner og diamanter i smykkene. De fleste drar da til Tyskland eller Italia, da det ikke finnes slike tilbud her i Norge, så vidt jeg vet. Man lærer det grunnleggende i gullsmedutdanninga, så det er enkelte steiner jeg kan sette, men det er et eget fag. I tillegg kan man jobbe i gullsmedforretning, med salg og reparasjoner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– De som har jobba lenge har rundt 400 000 i året. Det varierer med hvilken vei du tar. Når du jobber for deg selv er det ikke så realistisk med slike tall de første årene. Det tar tid å bygge opp bedriften og å bli kjent og synlig. Jeg jobber med dette først og fremst for den gleden det gir meg, og på sikt håper jeg å kunne utvide og jobbe fulltid.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kommer an på hva du vil bruke utdannelsen til når du er ferdig. Det er ikke så mange gullsmedforretninger i Norge lenger, og de er ganske godt spredt utover landet. Det er ikke sikkert du kan få jobb der du vil, så kanskje må du flytte dit jobben er. Samtidig går det an å lage sin egen jobb, slik jeg har gjort. 

Flere og flere setter pris på å videreføre håndverkstradisjoner, og folk blir mer opptatt av å reparere og gjenbruke heller enn kjøp og kast, så sånn sett er dette en bra tid å være håndverker på. 

Tekst:
Lena Ramberg
Flere og flere setter pris på å videreføre håndverkstradisjoner, og folk blir mer opptatt av å reparere og gjenbruke heller enn kjøp og kast, så sånn sett er dette en bra tid å være håndverker på. 
Jeg jobber med dette først og fremst for den gleden det gir meg, og på sikt håper jeg å kunne utvide og jobbe fulltid.