Gullsmed Kersti Kartfjord utenfor butikken sin på torget i Bodø.

YrkesintervjuGullsmed favoritt ikon

Kersti har en egen smykkekolleksjon, men smir også smykker etter kundenes egne ønsker.

Kersti Kartfjord
42 år
Gullsmed
Kersti Kartfjord Gullsmed og Design, Bodø
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg skulle egentlig bli noe med tall, men siden jeg slet litt med studiene valgte jeg det bort. Jeg har alltid vært flink med hendene og ble veldig inspirert da jeg kom i kontakt med en engelsk designskole på en messe i Lillestrøm. Det endte med at jeg tok en bachelor ved School of Jewellery i Birmingham.

Selv synes jeg at jeg ble veldig flink, men det var likevel ufattelig vanskelig å få seg en gullsmedjobb i Norge. Derfor begynte jeg å studere økonomi igjen, men jeg ble egentlig bare sittende og tegne smykker og andre kruseduller i stedet for å følge med på forelesningene. Jeg var altfor ukonsentrert. Heldigvis kom jeg etter hvert i kontakt med en gullsmed som hadde verksted i butikken sin. Jeg fikk jobbe der til jeg kunne ta svennebrevet, og fullførte aldri økonomistudiene.

gull_yrke1.jpg

Gullsmed Kersti Kartfjord i verkstedet sitt.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det første jeg gjør om morgenen er å starte apparatene som må varmes opp. Det er blant annet en kok som jeg legger lodder i og et ultralydapparat som fjerner voks etter polering. 

Jeg er en gullsmed som gjør alt, uansett hva kundene ber om. Jeg smelter om gull og lager alt de ønsker. Noen ganger kommer det kunder som vil ha et smykke, uten at de har tenkt spesielt mye på hvordan smykket skal se ut. Da må jeg finne ut hvordan kunden er. Liker hun en moderne stil, eller kanskje en klassisk stil? Hvilken prisklasse skal smykket være i, og vil hun ha steiner? Basert på svarene jeg får, tegner jeg idéer for kunden. Når de har bestemt seg for hva de vil ha, starter jeg produksjonen i verkstedet mitt. Her lager jeg alt fra dåpsanheng og mansjettknapper til forlovelsesringer.

Jeg lager også egne kolleksjoner. Mest i sølv, men også noe gull. 

Butikken min åpner klokken 10, og jeg stenger klokken fire. Regnskap, skissetegninger og alle oppdrag som kan gjøres hjemme, tar jeg med meg hjem. Når man er gullsmed gjør man det meste selv. Jeg fører regnskap og driver mye med markedsføring, spesielt via sosiale medier.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man bør være kreativ og ha ferdigheter med hendene. I utgangspunktet må man ha et godt syn, men det er vel ikke noe som dagens briller og linser ikke kan hjelpe med.

Man kan for eksempel ta gullsmedfaget på videregående, men skal man studere videre og ta en bachelor slik jeg gjorde må han ha generell studiekompetanse. Selv gikk jeg studieforberedende, og manglet dermed designfagene. Det fikk jeg når jeg tok min bachelor i design i England, så jeg gikk en litt annen vei.

Man kan nok også begynne rett på som gullsmedlærling hos gullsmed, om man er heldig og får lærlingplass. Det er en kjempebra måte å lære om kundebehandling på. Ideelt sett synes jeg man bør ha både utdanning og lærlingtid.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Om du drømmer om å bli rik, så passer nok ikke yrket for deg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å få lov til å tegne og designe! Jeg elsker leke meg med design, steiner og idéer. Jeg må nok også innrømme at jeg er veldig glad i å lage forlovelsesringer. De som skal gifte seg er alltid så søte og forelsket! Det er kjempegøy å få være med i en sånn romantisk prosess. Da føler jeg at jeg er en del av noe viktig. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– For meg er det nok det å måtte markedsføre meg selv og mine produkter. Jeg er kanskje litt sjenert og ydmyk, så jeg liker ikke å skryte av det jeg lager. Det er jo kjempeviktig å være frampå når man selge det en selv har smidd. 

gull_yrke3.jpg

Gullsmed Kersti Kartfjord har akkurat fått inn en bestilling på øredobber, og skriver ned kundens kontaktinformasjon
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Yrket passer godt for følsomme sjeler og gode menneskekjennere. Bransjen trenger folk som er kreative og ikke vil selge hva som helst. Skal man drive for seg selv, som veldig mange gullsmeder gjør, bør man ha en viss forståelse for økonomi.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man blir veldig god med grafisk design, så man kunne kanskje gjort noe innen det. For eksempel designe logoer for bedrifter.

Ellers har jeg alltid tenkt at å selge kjøkkeninnredninger ville vært en mulig overgang. Da tenker jeg på dem som bruker datamaskin for å planlegge og tegne kjøkken etter kundens ønske. Det er også et kreativt yrke hvor man må være flink med det visuelle.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Der jeg jobbet før hadde jeg 115 kroner i timen. Dette var i 2002 rett etter at jeg var ferdig å studere. Det har kanskje endret seg noe siden da, men gullsmedyrket er generelt lavtlønnet. Så om du har forventninger om å bli rik, bør du ikke bli gullsmed med mindre du har gode kontakter og penger nok til å starte noe stort. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kommer an på hvor du er villig til å bo. På Vestlandet og i Oslo er det flere verksteder som tar oppdrag fra gullsmedbutikker. Selv slet jeg mye med å få jobb.

    • Ideelt sett synes jeg man bør ha både utdanning og lærlingtid.
    • Yrket passer godt for følsomme sjeler og gode menneskekjennere.
    • Jeg elsker leke meg med design, steiner og idéer.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser