Gullsmed

En av Maries store gleder er å designe noe nytt av smykker som betyr mye for noen.
Portrettfoto av en kvinne kledd i grønn genser og smykker som smiler mot kamera. Hun har lyst langt hår.
Marie Mikalsen, 40 år
Gullsmed
Gullsmed Marie Mikalsen, Farsund
«Smykker varer ofte gjennom generasjoner og er av stor verdi for kunden.»
― Marie Mikalsen
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 07.03.2023
«Smykker varer ofte gjennom generasjoner og er av stor verdi for kunden.»
― Marie Mikalsen
«Det er en klar fordel å både ha skapelyst og å like jobbe med metaller.»
― Marie Mikalsen

Hvorfor valgte du å bli gullsmed?

– Jeg ville skape noe med hendene og valget falt på gullsmed. Jeg nådde målet allerede da jeg var 21 år og føler meg heldig som kan drive med det jeg elsker, og det i min lille hjemby Farsund.

Image
Bildet viser hendene til en person som lodder et sølvhjerte.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg kommer alltid en time eller mer før butikken åpner. Jeg skrur musikken høyt, gjerne rock eller pop, og jobber på uten å bli forstyrret. Det er min hellige tid på dagen og jeg kan fokusere på ting jeg må gjøre uten å bli avbrutt. Det er ofte det som på fagspråket kalles «å fatte», og som er å sette inn stener og diamanter i smykker. Jeg driver både verksted og butikk og når dørene åpnes og medarbeiderne mine er kommet, slår jeg av rocken og hverdagen begynner.

Det jeg aller helst vil er å lage så mange smykker som mulig, men de fleste oppdragene er å reparere eller å forandre smykker. Veldig ofte er det regulering av ringer og lodding av kjeder. Jeg har en del spesialoppdrag hvor jeg kan utfordre skapergleden. Det kan for eksempel være å omforme gammelt gull til nye smykker. Ved siden av jobber også med mitt eget design hvor jeg ofte tar utgangspunkt i en gullplate, tråd eller volt (tykkere tråd og gjerne kantet.) Ut ifra fra det kan jeg sage ut et motiv, smi, forme metallet og gi bevegelse til platen, tredimensjonalt, og så kombinere en tråd, bolt til små ringer eller et åpent hjerte. Når smykket er ferdig formet, lodder jeg deler sammen for å få det komplett. Så må det pusses, poleres for å få det blanket eller mattet. Det er veldig mange måter å lage et smykke på, men prisen er ofte avgjørende for kunden. Min timelønn står ikke alltid i forhold til det kunden betaler. Stoltheten min i kolleksjonen er Norgeshjerte; et hjerteformet smykke der halve hjertet er norgeskartet. 

Jeg kan produsere mange smykker i løpet av en dag hvis designet er enkelt. Kompliserte smykker er selvsagt mer tidkrevende. Det er vanskelig å forutsi hvor lang tid jeg bruker på å lage et smykke når jeg også har en åpen butikk. I løpet av dagen kommer og går det kunder i butikken. Det er hyggelig. Byen er liten og kontakten med kundene betyr mye for meg.

Mulighetene for en gullsmed er grenseløse. Håndverket har urgamle tradisjoner og ifølge Wikipedia nevnes den første gullsmeden for cirka 6000 år siden. Det gir en god følelse av tidløshet. På siden har jeg mye administrativt arbeid og drømmer om å en dag få en administrativ person i firma. Jeg vil ikke være den sjefen som alltid sitter på kontoret og ikke driver med det jeg er utdannet til og elsker. Derfor tar jeg det administrative om kvelden og det kan bety lange dager.

Hva kreves for å kunne jobbe som gullsmed? 

– Den vanlige veien å gå er den jeg tok med to år på skole og to år i lære. For videreutdanning er det mange muligheter i utlandet. Man kan også kun gå skole, men da går du glipp av reparasjoner, kunderelasjoner og lignende. Selv tok jeg et ettårig grunnkurs etterfulgt av ett år på gullsmedlinja i Valle før jeg var lærling hos en gullsmedmester i to år. Etter svenneprøven tok jeg en videreutdanning i Tyskland hvor jeg blant annet lærte å siselere og fatte. Deretter fulgte jeg drømmen min og startet for meg selv i Farsund.

Det er en klar fordel å både ha skapelyst og å like å jobbe med metaller. Å være god på å tegne kommer veldig godt med og er nyttig for å vise kundene hvordan smykket kan bli.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Jeg liker å jobbe med små ting og dette er et spesielt pirkete arbeid. Å gjøre en feil kan bli kostbart, så det å være fingernem og ha et godt syn, er kjempeviktig. Man må ha estetisk sans og også være uhyre kvalitetsbevisst både ved kjøp av steiner og gull. Smykker varer ofte gjennom generasjoner og er av stor verdi for kunden. Det er ofte sterke følelser knyttet til smykker og jeg som gullsmed må forstå og respektere kundenes ønsker. 

Jeg vil si at yrket ikke passer de utålmodige. Det er som nevnt en pirkete jobb med små ting. Å være effektiv for å få hjulene til å gå rundt er en annen viktig faktor.

Hva liker du best med å være gullsmed? 

– Det er å sette meg ned, finne fram gull, sølv, og å lage noe fint og improvisere underveis. Bonusen er hvis smykket selger godt.

Hva liker du minst?

– Å gi prisoverslag på et spesialoppdrag kan være en utfordring. 

Image
En kvinne kledd i grønt sitter ved et arbeidsbord og jobber med et smykke. Hun har langt, lyst hår.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Noen av mulighetene som slår meg er for eksempel å designe for firmaer, selge til gullsmeder, jobbe med produksjon, innkjøpsansvarlig for store firmaer, drive butikk, bli lærer, åpne eget verksted, jobbe med reparasjoner, lage nettbutikk eller holde smykkekurs. 

Hva tjener man som gullsmed?

– Det er nesten umulig å svare på. De første årene som selvstendig er lønnen ofte lav. Alt ifra 300 000 til 600 000 kroner i året er relevant. Er du skikkelig god kan du tjene mye mer.

Hvordan er sjansene for å få jobb som gullsmed?

– Det er ikke lett. Det blir færre og færre gullsmeder i landet og prisene stiger. For å ha størst sjans til å lykkes bør du ha ditt eget verksted.

Tilhørende utdanninger

Gullsmedfag

Du lærer håndverksteknikker for design, produktutvikling og produksjon av enkeltgjenstander og serier i industriell produksjon.

Finn studier