Glassfagarbeider Trond Arvid Pedersen

YrkesintervjuGlassfagarbeider favoritt ikon

Trond Arvid synes det beste med yrket er allsidigheten og at han kan hjelpe kunder med løsninger de blir fornøyde av.

Trond Arvid Pedersen
48 år
Glassfagarbeider
Glassmester Eriksen AS, Tromsø
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg gikk det som på den tiden het yrkesskolen for å bli elektriker, men da var det ikke lærlingplasser å oppdrive som gjorde at jeg ikke fikk fullført utdannelsen. Jeg gikk arbeidsledig en stund og på det tidspunktet så jeg at de søkte etter glassarbeidere. Jeg søkte på jobben og fikk jobb en periode selv om jeg ikke var faglært glassfagarbeider. Etter noen år i yrket tok jeg eksamen i glassfagarbeiderfaget og fikk fagbrev.    

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Når jeg kommer på jobb får jeg vite hvilke oppdrag jeg har den dagen. Som oftest vet vi flere dager i forveien hva som skal gjøres de forskjellige arbeidsdagene. Hvis man har oppdrag ute, da laster man varene på bilen og kjører dit hvor for eksempel vinduer skal skiftes ut eller andre oppdrag. De dagene man er ute, så går det som oftest en hel arbeidsdag til det. Vi har også verkstedarbeid, som for eksempel glassliping, glasskapping også videre. Slike ting tar man når man har ledige øyeblikk og alle ansatte tar disse fortløpende for å få unna bestillinger.

pic_9504.jpg

All rights reserved.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli glassfagarbeider?

- I dag er det endret på hvordan man kan få fagbrev i faget. Det er et 4-årig utdanningsløp med ett år skoleteori og tre år som lærling i bedrift. Dette er et håndverkeryrke og da bør man være nevenyttig og ha kunnskap og forståelse i bruk av verktøy.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det er et veldig allsidig yrke. Jeg jobber med forskjellige ting fra dag til dag, som gjør at jeg ikke går lei. Av og til jobber jeg ute og andre dager innendørs. Det er også veldig givende å hjelpe kunder med løsninger som de blir fornøyde, og det innebærer ofte at jeg må bruke mine kreative evner. Jeg har gode arbeidskolleger som gjør det gøy å være på jobb.     

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Det er de dagene jeg er ute å monterer fasader i dårlig vær. Det er som oftest på høsten når det blåser, regner, sludder, snør og det er kaldt. Da er det ikke så trivelig å være på jobb. I denne jobben kan det av og til bli tunge løft selv om vi har gode tekniske hjelpemidler til løfting, men det er ikke alltid man kan bruke disse og da må man bruke menneskekraft. I lengden kjenner man på kroppen at det er et fysisk yrke.  

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Det er et enormt stort fag. Man kan jobbe med alt fra innramming, glasskutting, skifting av bilruter til arbeid med store fasader. Det er veldig mange arbeidsområder som inngår i glassfagarbeider faget. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Glassfaget kjenner veldig godt den harde konkurransen i bransjen. Denne konkurransen resulterer at de forskjellige bedriftene må forsøke å spare i alle ledd, også på lønnssiden til de ansatte. En nyansatt hos oss har en årslønn på omtrent 330 000 kroner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er lav rekruttering i yrket. De som føler at de har lyst å jobbe med glass og er nevenyttige, tror jeg har gode sjanser å få jobb. Jeg tror det er gode sjanser å få jobb i bransjen.

pic_9509.jpg

All rights reserved.

Tekst: Sigve Nedredal

    • Dette er et håndverkeryrke og da bør man være nevenyttig .
    • Ofte må jeg bruke mine kreative evner for å få til gode løsninger .

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser