Gjenvinningsoperatør
Hvorfor valgte du å bli gjenvinningsoperatør?
– Jeg startet læretiden som logistikkoperatør, men visste ikke helt hva jeg ville bli. Etter det fikk jeg jobb som maskinfører fordi det var en ledig stilling. Som maskinfører var det mye reising, men da jeg fikk sønnen min ønsket jeg en mer fast jobb i nærheten. Jeg søkte derfor på en jobb på gjenvinningsanlegget i Porsgrunn, som jeg fikk. Etter tre år i jobben fikk jeg mulighet til å ta fagbrev som praksiskandidat. Etter det ble jeg tilbudt en stilling som teamleder på anlegget her i Skien, hvor jeg har blitt værende siden.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsdagen starter nesten alltid med et morgenmøte. Der går vi gjennom dagens oppgaver, snakker om eventuelle avvik, gjør risikoanalyser og ser på vaktplanen. Vi rullerer på oppgavene på stasjonen, så alle får gjøre litt av alt, noe som skaper god variasjon i hverdagen.
Hovedoppgaven vår er kundebehandling. Mange som kommer hit er usikre på hvor ting skal kastes, så vi hjelper til, veileder og tar imot betaling for det som koster. I tillegg jobber vi med selve driften av stasjonen: vi bytter containere, rydder og holder orden, stamper med gravemaskin, sorterer farlig avfall og andre materialer som vinduer, hvitevarer og elektrisk avfall. Vi jobber også med å fylle opp og tømme containere for jord, stein, grus og hageavfall, og bestiller henting når det trengs. Vi bruker i tillegg både hjullaster og gravemaskin – noe jeg hadde erfaring med fra før, og som kanskje var en av grunnene til at jeg fikk jobben. Akkurat nå forbereder vi åpningen av en gjenbruksbutikk der vi tar imot brukbare ting, så det blir også spennende.
Her på anlegget har vi åpent mandag til fredag 07.00-19.30, og lørdag 09.00-17.00. På grunn av de lange åpningstidene, jobber vi i en rullerende turnus. Den ene uka jobber vi dagtid mandag til fredag, neste uke mandag til torsdag, og den tredje uka jobber vi ettermiddagsskift og lørdag. Vi har fri hver tredje fredag, og jobber hver tredje lørdag.
Om vinteren har vi en del rolige perioder, spesielt når det er mye snø. På våren og fram mot 17. mai er det mange som rydder i hagen og hjemme, og da merker vi større pågang.
De ulike arbeidsoppgavene og mulighetene varierer fra sted til sted. På noen gjenvinningsanlegg jobber man kun dagtid, noen har skiftordninger, og noen kjører også søppelbiler. Det gjør at det er mange retninger man kan utvikle seg i.
Hva kreves for å kunne jobbe som gjenvinningsoperatør?
– Det er en fordel å ha maskinførerbevis, særlig hvis du skal bruke gravemaskin eller hjullaster. Erfaring fra logistikk eller som yrkessjåfør kan også være relevant, siden det er mange likheter mellom yrkene. Hvis man allerede er i jobb, er det mulig å ta fagbrev som praksiskandidat. Da må du ha fem års arbeidserfaring og bestå en eksamen.
Fagbrev i gjenvinningsfaget er fortsatt ganske nytt. Vi er bare to som har det her, og vi tok det samtidig. Det finnes et nettbasert kurs med to semester og én eksamen, men det er foreløpig ikke et krav i jobben. Likevel tror jeg det blir viktigere framover, fordi sorteringen blir stadig mer avansert – og da er det en stor fordel å ha fagbrev.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer godt for deg som liker å være ute og møte mennesker. Kundekontakt er en stor del av jobben, og det er viktig å være imøtekommende, hjelpsom og trygg i møte med folk. Mange som kommer til gjenvinningsstasjonen er usikre og trenger veiledning, så det er en fordel å være glad i å prate med kunder.
Jobben innebærer også en del fysisk arbeid – som tunge løft og bruk av maskiner – så du bør trives med å bruke kroppen i all slags vær. I dag er gjenvinningsstasjonene moderne, rene ryddige, med gode rutiner for sortering, så det er ikke lenger den «skitne» jobben mange kanskje ser for seg.
Yrket passer ikke så godt for deg som helst vil jobbe inne, synes det er ubehagelig med kundekontakt, eller har fysiske utfordringer som gjør tunge løft vanskelig. Da kan det bli krevende å trives i jobben.
Hva liker du best med å være gjenvinningsoperatør?
– Jeg liker at jobben både er forutsigbar og variert. Der jeg jobbet før satt jeg i maskinen hele dagen, men her får jeg gjøre litt av alt. Vi rullerer på oppgavene, så jeg kan bruke ulike maskiner, ha kundekontakt og gjøre andre praktiske ting på stasjonen. Det er ingen som har én fast oppgave, og det gjør at dagene ikke blir kjedelige.
Hva liker du minst?
– Det jeg liker minst, er når jeg møter på kunder som er vanskelige. Ikke alle liker å sortere avfallet sitt, og noen blir frustrerte når vi påpeker feil eller informerer om gebyrer. Vi gjør bare jobben vår, men det er vi som står i møte med reaksjonene. Heldigvis er de fleste kundene hyggelige, men de få som ikke er det, kan gjøre jobben mer krevende.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Et alternativ er fagskoleutdanning i farlig avfall, som gir mer kunnskap om håndtering og sikkerhet rundt dette feltet. Det er også mulig å ta utdanning som kjemiker og jobbe mer spesialisert innenfor farlig avfall. Det er ikke en rolle vi har her på stasjonen, men vi samarbeider mye med folk i slike stillinger.
Gjenvinningsstasjonen er ofte det første mottaket, men etter avfallet kommer hit sendes det videre til ulike steder hvor det behandles og spesialsorteres. Man kan jobbe med innsamling og kjøring av søppel, eller hos private aktører som er spesialiserte på bestemte materialer som metall, treverk eller elektronikk. Det betyr at det finnes mange muligheter for utvikling, både innenfor drift, transport og miljøteknologi.
Hva tjener en gjenvinningsoperatør?
– Lønna varierer avhengig av hvor du jobber, om du jobber i offentlig eller privat sektor og hvilken erfaring du har. Basert på det jeg har sett, ligger lønna ofte rundt 500 000 kroner i året, men det kan være både lavere og høyere.
Hvordan er sjansene for å få jobb som gjenvinningsoperatør?
– Sjansene for å få jobb som gjenvinningsoperatør er gode, og de blir stadig bedre. Det blir mer og mer fokus på kildesortering, og systemene vi bruker blir stadig mer avanserte. Det skaper behov for flere med riktig kompetanse.
Dette er et trygt og framtidsrettet yrke, fordi behovet for avfallshåndtering og miljøvennlige løsninger ikke forsvinner. Har du fagbrev i gjenvinningsfaget, stiller du sterkt i søknadsbunken.
Tilhørende utdanninger
Gjenvinningsfaget
Du lærer å håndtere og forvalte løsøregjenstander, og om hvilke stoffer som skal kasseres.
Finn studier