Gjenvinningsoperatør Emil Alexander Aasmundsen.

YrkesintervjuGjenvinningsoperatør favoritt ikon

– Jeg har tatt fagbrevet og jo mer jeg kan om gjenvinning jo mer spennende blir jobben, sier Emil Alexander Aasmundsen.

Emil Alexander Aasmundsen
26 år
Gjenvinningsoperatør
Lofterød gjenvinningsstasjon i Vestfold

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg begynte å utdanne meg som kokk, men fant fort ut at det passet dårlig. Det var altfor mye stress og jeg hoppet av. Valget å bli gjenvinningsoperatør var litt tilfeldig. Jeg var arbeidsledig en periode og ville begynne med noe nytt. Veilederen på NAV mente bestemt jeg ville i en passe i en fysisk jobb som denne. Etter en prøvetid på tre måneder på gjenvinningsstasjonen fikk jeg fast ansettelse. Jeg har tatt fagbrevet og jo mer jeg kan om gjenvinning jo mer spennende blir jobben.

img_1789-001.jpg

Emil Alexander Aasmundsen stabler hvitevarer med trucken.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagene er forskjellige og vi har roterende arbeidsoppgaver. En dag sitter jeg i hjullasteren og har ansvaret for containerne. Fra styrehuset har jeg god oversikt over det folk kaster og følger med på at ting blir lagt i riktig container og stuet på en hensiktsmessig måte. Jeg flytter og stamper containerne med hjullasteren.

Noen dager jobber jeg med kundebehandling. Jeg veileder kundene og informerer om hvor de skal kaste forskjellig avfall, hjelper med bæring, sortering, og svarer på mange spørsmål. Jeg tar imot betaling for dem som kaster restavfall. Alt annet er gratis. Jeg er også ansvarlig for farlig avfall som maling, drivstoff, oljer, bilbatterier med mere. Du må være kurset i farlig avfall for å kunne jobbe med det.

Jeg kjører også truck og stabler blant annet hvitevarer. Kunder kommer blant annet med asbest som skal lastes på en pall og kjøres bort. Jeg stabler elektrisk og elektronisk avfall og ryddet det på plass med trucken. Det er alltid mange småoppgaver som rydding og sortering. Vi er tre fast ansatte som har alle maskinsertifikatene og vi bytter på oppgavene. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har fem års arbeidserfaring og fulgte praksiskandidatordningen for å få fagbrev. Det har innebåret flere kurs som blant annet farlig avfall, førstehjelp og alle maskinførerbevis. Fagprøven er både en teoretisk og en praktisk del. En annen vei til yrket er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring. Det er ett år på skole og to år som lærling i bedrift.

Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe på en gjenbruksstasjon, men for min del opplever jeg at fagbrevet gir både yrkesstolthet og innsikt. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er en fysisk jobb og liker du ikke å være i aktivitet og jobbe ute hele dagen så passer ikke dette. Ellers tror jeg det kan passe for mange mennesketyper, men vil du ikke jobbe med service så er ikke dette egnet. Du bør heller ikke være en skrotnisse. Da ender du opp med mange ting.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker kontakten med kundene. Jeg får mange overraskelser når jeg ser hva folk kaster og blir stadig forundret over hvor bortskjemte vi er i dette landet.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er ingenting jeg mistrives med i jobben. Kundene kan være litt kranglete, men det går ikke inn på meg.

img_1784.jpg

Emil Alexander Aasmundsen ved skranken for farlig avfall.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det er mye å huske på og forholde seg til. Jeg ser tydelig at jo mer engasjert du er jo bedre kan du forme din egen jobb. Du bør være oppegående og ha yrkesstolthet.   

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange veier å gå som å jobbe med transport, på forbrenningsanlegg og med logistikk.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Med fagbrev er lønnen omtrent 420 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror ikke at mengden avfall kommer til å bli mindre og det betyr at sjansene for å finne jobb er gode. Med fagbrev stiller du mye sterkere som jobbsøker.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Du bør ikke være en skrotnisse. Da ender du opp med mange ting.
    • Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe på en gjenbruksstasjon, men for min del opplever jeg at fagbrevet gir både yrkesstolthet og innsikt. 

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser