Hassan Gatobi

YrkesintervjuGipsmaker favoritt ikon

- Nøyaktighet er en viktig egenskap når du jobber som gipsmaker, mener Hassan Gatobi.

Hassan Gatobi
53 år
Gipsmaker
Selvstendig næringsdrivende, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- For meg var det lett å velge dette som yrke. Da jeg bodde i Iran var det veldig populært med gipsarbeid både i leiligheter og større bygninger. Gipsmakeryrket er meget utbredt. Flere slektninger av meg jobbet med det, og jeg syntes at det virket som et spennende og variert yrke. Da jeg flyttet til Norge for 25 år siden valgte jeg å starte min egen gipsmakerbedrift her, og har siden jobbet med det.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber på oppdrag fra privatpersoner eller større bedrifter. Mange av arbeidsoppgavene omhandler restaurering og reparering av for eksempel gipslister og takrosetter i eldre bygninger. Jeg støper også gipsfigurer og lager utvendige fasadedetaljer på bygninger.  Akkurat nå jobber jeg med en skulptur som skal vises på en kunstutstilling. Da har jeg fått utlevert en prosjektskisse som jeg må følge, slik at resultatet blir slik kunden ønsker. Som gipsmaker må du ha et tett samarbeid med kunder.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli gipsmaker?

- Etter fullført grunnskole søker du deg inn på Vg1 design og håndverk på videregående. Deretter har du tre års opplæring i en bedrift.

En gipsmaker må være tålmodig og ha god konsentrasjon. Mye av arbeidet kan ta lang tid. Rosettarbeid innebærer detaljerarbeid. Nøyaktighet er en viktig egenskap slik at resultatet blir identisk med prosjektskissene du får utlevert fra oppdragsgiver. Det er også fysisk arbeid, så det er viktig at du bærer materialene riktig for å unngå yrkesskader.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det beste med yrket er å samarbeide så tett med kundene. De er så hyggelige og seriøse. Jeg liker også å lage skulpturer og rosetter helt fra bunnen selv, framfor å restaurere gamle. Det er gøy å se resultatet av noe som i utgangspunktet bare var en tegning.

Hva er det verste med yrket ditt?

- Jeg kommer ikke på noe. Jeg liker alt i arbeidshverdagen min.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Som gipsmaker har du erfaring med male- og snekkerarbeid som kan brukes i andre jobber.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Startlønnen ligger på rundt 230 000 kroner i året, men det varierer veldig. Du har mulighet til å tjene bedre etter flere år i bransjen.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb i dette yrket?

- Det er dessverre svært vanskelig å få seg jobb. Dette er en liten bransje, jeg tror det er 10-12 gipsmakere i Norge i dag.

I utlandet er gips et populært materiale i moderne leiligheter, men dette er ikke tilfellet i Norge. Derfor er mesteparten av jobben vår knyttet til restaurering av gamle bygninger siden det var mer populært før.

Tekst: Tonje Saanum

    • Det er gøy å se resultatet av noe som i utgangspunktet bare var en tegning.
    • En gipsmaker må være tålmodig og ha god konsentrasjon.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser