Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg ville jobbe med hendene, elsket å tegne og skape, og valgte å utdannet meg til kunstner. I skulpturfaget på skolen jobbet jeg med modellering i leire og støpning i gips. Jeg likte det enkle og formbare ved materialene og det er noe flott med det å lage alt fra tegning til ferdig produkt.

Det ble gips for meg, og noen år etter at jeg gikk ut fra Kunsthøyskolen i Oslo, fikk jeg lærlingplass som gipsmaker ved Nidarosdomens restaureringsarbeider. Det er kun et tjuetalls gipsmakere i landet i dag, men yrket er minst like gammelt som pyramidene i Egypt.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg driver enmannsforetaket Ornamentfabrikken hvor jeg veksler mellom å jobbe på verkstedet og ute med for eksempel restaurering av fasader. For tiden jobber jeg en del med restaurering av fasader på eldre bygg i Ålesund. Bygningene er oftest i Jugendstil fra gjenreisningsperioden etter bybrannen i 1904. Det er tårn, spir, fantasifulle og fargerike ornamenter. Jeg er heldig som jobber i en by med en unik og leken arkitektur. På bygg samarbeider jeg med andre håndverkere, som tømrere og murere.

Jeg driver både med både remodellering, avforming og montering av dekor og ornamenter. Ofte jobber jeg med objekter med antikvarisk verdi og det betyr mange regler. Jeg må finne de rette materialene til blant annet gamle bygg, antikke bilderammer og figurer. Jeg tar avgjørelsene etter antikvariske prinsipp og forsøker å løse jobben på en enkel og god måte. Jeg vil kalle dette et problemløsningsfag. Alle jobber må vurderes nøye for å finne riktig framgangsmåte.

På verkstedet lager jeg blant annet takrosetter, innvendige gipslister og reparerer bilderammer med gipsdekor og figurer. Jeg lager også nye modeller i forskjellige materialer og former for kunstnere og keramikere. Jeg driver for meg selv og skal både tjene penger og få optimalt resultat. Det jeg har erfart at det enkleste ofte er det beste. 

Jeg underviser også på Ålesund Kunstfagskole i modellering, kroki og tegning. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er flere veier til dette yrket. Noen gipsmakere har som meg en kunstutdannelse i bunn. Som kunstner blir du opplært til å se på en feil som en eventuell kvalitet. Et åpent blikk kan være en fin egenskap som håndverker.

Selv gikk jeg to år på Kunstfagskolen i Ålesund. Deretter begynte jeg på Kunsthøgskolen i Oslo hvor jeg gikk i tre år på keramikklinjen. Noen år senere fikk jeg jobb som lærling som gipsmaker og jobbet både på Gipsmakeriet i Oslo og med restaurering av Nidarosdomen. Jeg var lærling i to og et halvt år før jeg tok svenneprøven på Nidarosdomen.

En annen vei å gå er Vg1 design og håndverk og tre års opplæring i bedrift i gipsmakerfaget.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er et håndverk, og du må derfor tåle å jobbe minst like mye ute som inne. Jeg jobber masse i stiger og stillas på byggeplasser. Det kan være mange tunge løft og til tider et hardt fysisk fag. Du må ha god helse. Har du støvallergi og er sensitiv for kjemikalier bør du ikke bli gipsmaker.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg har ingen maskinpark og nyter enkle materialer, manuell utøvelse og skapende virksomhet fra tegning til ferdig produkt. Jeg lager flotte ting som ofte er litt pompøse og vakre.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg skulle gjerne hatt mer jobb og større økonomisk trygghet.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Å være løsningsorientert er veldig viktig, også praktisk og kreativ. Du må ikke være redd for å søle deg til, og like å jobbe med fysiske materialer. Estetikk er viktig og du bør ha sans for proporsjoner. Også å være litt forretningsmann og kunne selge. Å ha god formidlingsevne er ekstra viktig hvis du jobber alene. Jeg bruker mye tid på å snakke med kunden og dobbeltsjekke hva de faktisk er ute etter. Tror bestemt det er også viktig å reise litt og se ulike byggverk og stilarter.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er en spisskompetanse å jobbe med gips, men mange har fått andre jobber med denne bakgrunnen. Du kan starte for deg selv som gipsmaker. Som håndverker innehar du også kunnskap som kanskje kan brukes i andre håndverk eller fagområder.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror cirka 300 000 kroner i året er en relevant lønn som selvstendig.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke enkelt å finne lærlingplass og det er heller ikke mange jobber i landet. Det vanligste er å få jobb der du har jobbet som lærling .

Det er kun et tjuetalls gipsmakere i landet i dag, men yrket er minst like gammelt som pyramidene i Egypt.
Noen gipsmakere har som meg en kunstutdanning i bunn.