Garver
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg gikk på folkehøgskole i Sverige hvor de hadde ulike håndverksteknikker, og der lærte jeg å lage fine ting av skinn. Det var fint å kunne bruke kroppen til å lage noe fint av materialer som ellers kastes, og jeg fant ut at jeg ville fortsette å jobbe med skinn og gjøre karriere ut av dette. Jeg synes tradisjoner og hvordan de klarte seg i naturen i gamledager er spennende, og håndverksinteressen kom derfra. Innen garving utnytter vi naturens ressurser og det kreves kunnskap for å lage ting, og ikke bare kjøpe.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– I dag jobber nesten alle garverier industrielt, men hos oss jobber vi kun med håndverktøy og naturlige midler. På den måten er garvingen mest mulig bærekraftig, slik at skinnet fra dyret brukes og at minst mulig avfall slippes ut i naturen.
Vi jobber mest med viltskinn. Dette er rein, elg, rev, mår og hjort. Vi vasker skinnene, skraper dem med skavjern for å få vekk kjøtt og fett, og så må de tørkes og strekkes for å gjøres myke. Denne prosessen er tidkrevende og kan ta opp til en uke. Mye av tiden er såkalt «passiv jobbing», hvor skinnet for eksempel må tørkes, og da er utfordringen å ha en nøyaktig og god plan slik at du slipper å jobbe overtid. Denne planen lager jeg hver dag når jeg kommer på jobb, slik at jeg rekker å gjøre alt jeg skal gjøre den dagen og bruker tiden mest mulig effektiv.
Noen kunder ønsker luer eller liggeunderlag av skinnet. Hele poenget med garving er at skinnene som det ikke blir gjort noe med (etter at dyrene er døde), kan tas vare på og blir konservert. Materialet blir da mykt og holder seg i mange år, istedenfor at det ligger i naturen og råtner. Vi jobber med naturvennlige metoder og er veldig inspirert av de teknikkene som urfolkene har brukt og hvordan samene har garvet gjennom tidene. Derfor bruker vi bark og fett til garving, og bruker ingen kjemikalier slik at metoden blir mest mulig naturvennlig og bærekraftig.
Arbeidsdagen er fra klokka 8 til 16. Utfordringen med garving er at det er mange prosesser som pågår samtidig, og hvis du har planlagt dårlig en dag, kan det hende ting blir utsatt og du må jobbe overtid for å få ferdig et skinn.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– En garver har en veldig fysisk jobb, og spesielt på denne tradisjonelle måten som vi gjør her. Du bør derfor ha jobbet litt med hendene før, være god på å multitaske siden vi må gjøre flere ting samtidig, og være nøyaktig. Det er veldig dumt hvis det blir et hull i et skinn hvor det ikke skal være hull.
Det finnes ingen skoler med garverutdanning på videregående skole i Norge, men det går an å gå på folkehøgskole hvor de har linjer med garving, for eksempel Fosen Folkehøgskole eller Backedal Folkehøgskole i Sverige. Her lærer du mye om garving, men for å bli utdannet garver, må du være lærling i en godkjent lærebedrift. Per nå er det tre lærlinger i garverfaget i Norge, og disse jobber i ULU of Norway. Vi håper at garverfaget blir gjenopprettet igjen
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Hvis du ikke tåler blod og døde dyr, og synes dette er litt ekkelt, vil du ikke trives som garver.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det beste med å være garver, er å ha kunnskapen til å lage noe fint av naturmaterialer.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det må være å jobbe overtid. Skinn blir fort dårlig hvis du avbryter prosessen, så hvis du ikke har planlagt en arbeidsdag godt nok, hender det at du må jobbe overtid.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– De som liker å bruker hendene, jobbe fysisk og som er interessert i håndverk og tradisjoner, vil trives som garver. Du må være tålmodig og kunne sette deg inn i gamle håndverksmetoder.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan starte opp ditt eget garveri og jobbe for deg selv, eller du kan fordype deg i mange retninger innen selve faget: håndverk, kjemi, produksjon, industrielt, biologi med mer. Det går an å jobbe innen interiørdesign og bruke skinn til å dekorere og være kreativ. Det er mange veier du kan gå og det er veldig spennende. Jeg mener det kan bli flere små garverier i Norge.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det er vanskelig å si og ikke så mange som jobber kun med håndverksmetoder slik vi gjør, men en årslønn ligger på rundt 340 000 kroner i året. Jobber du med garving mer industrielt, er lønnen annerledes.
Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Mange ønsker å kjøpe skinn, så det er en etterspørsel for å produsere og garve. Siden det ikke er så mange garverier i Norge og heller ikke så mange som kan ansette deg som garver, er det sikreste med tanke på jobb, å starte sin egen bedrift. Da får du nok å gjøre. I Norge er det mye vilt og dermed mye skinn som kan tas vare på.