Fotterapeut
Hvorfor valgte du å bli fotterapeut?
– Jeg liker mennesker, å jobbe med hendene, ha det litt travelt og at arbeidet skal være nyttig. Jeg pleier å si at jeg ser hele mennesket og ikke bare et par føtter.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag?
– Jeg er alltid på jobb cirka en time før første pasient kommer. Da har jeg en fast rutine med oppgaver som skal gjøres. Uniformen skal være på når jeg er på jobb.
Jeg starter med å slå på PC-en og får en oversikt over journalene, deretter sjekker jeg e-posten min. Så skal faktura betales, og jeg ser hvem som er dagens pasienter. Videre sjekker jeg at alt av utstyr er i orden, og at det ser bra ut. Klinikken skal alltid være ryddig og ren.
Vanlige arbeidsoppgaver jeg gjør som fotterapeut er blant annet å behandle og stelle føtter og sår. Føttene våre skal bære oss hele livet.
Hva kreves for å kunne jobbe som fotterapeut?
– For å kunne jobbe som autorisert fotterapeut må du ha fullført en treåring fotterapiutdannelse på videregående skole eller ta utdannelsen privat i en senere alder. Fotterapeututdannelsen er den eneste som gir fagbrev når man er ferdig med skolen. All praksis er i klasserommet.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Jeg mener det passer for de som liker folk og er litt utadvendte. Du skal ta imot kjente og ukjente mennesker, og ha én-til-én-behandling.
En fotterapeut bør ha god helse og tåle det presset det er å håndtere folk. De skal føle seg velkommen og ha lyst til å komme igjen. Du må være profesjonell og personlig uten å bli for privat.
Dette yrket gir også en god øvelse i kommunikasjon. Autorisert fotterapeut ligger under Helsepersonelloven, så man har taushetsplikt. Den er streng, man kan miste bevilgning om man bryter denne. Det er en av de store forskjellene mellom fotpleie og fotterapi.
Hvis du ser for deg en stabil og forutsigbar inntekt, og kanskje liker best å jobbe alene, er kanskje ikke utdanningen for deg. Mange er selvstendig næringsdrivende, og du jobber dagen lang med andre mennesker. Det stiller et visst krav til at du er utadvendt.
Hva liker du best ved å være fotterapeut?
– Jeg treffer utrolig mye kjekke folk, det er et mye kjekkere yrke enn mange tror. Når pasienten har fått behandling, er han/hun så fornøyd.
Jeg hadde en forretningsplan hvor jeg ville ha en klinikk for både menn og kvinner. Klinikken skulle ikke være for feminin. Det synes jeg har fått til, og det å være selvstendig er spennende og gir mye utfordringer som jeg trives med.
Hva liker du minst?
– Det kan være utfordrende å skille privatliv og jobb. Jeg valgte å ikke ha klinikk hjemme, den er på et helsesenter. Men i dag, med e-post og liknende, vil det alltid være pågang.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det finnes mye forskjellig. Du vil ha en stor mulighet til å gjøre det du interesserer deg for. Forbundet vårt har mange kurs hvert år, og vi er pålagt å holde oss oppdatert. Dette inkluderer kurs innenfor diabetes, muskel- og skjelettutfordringer, trening og mye mer.
Hva tjener en fotterapeut?
– Du bør kunne tjene nok til å leve for. Som selvstendig næringsdrivende er det viktig å prise seg riktig per behandling du utfører. Innen helse er det ikke lov å gi tilbud på behandlinger, kun på produkter. Fotterapeuter imellom sjekker timepriser og prøver å holde oss noenlunde likt. Hvis du har full stilling, er det mulig å omsette for cirka en million.
Hvordan er sjansene for å få jobb som fotterapeut?
– Sjansene er veldig gode. Gjennomsnittsalderen i dag i Norge er over 50 år. Det vil si at det finnes mange klinikker i dag som trenger ny unge fotterapeuter til å overta. Det tar cirka tre år å bygge opp egen klinikk fra start.