Hvorfor valgte du dette yrket?

– I 15-årsalderen begynte jeg å fotografere og ble veldig fascinert av dette. Etterhvert forstod jeg at jeg kunne bruke kameraet til å fortelle historier og oppsøke miljøer som var ukjente for meg. Samtidig er jeg også veldig interessert i å skrive og formidle, og er en samfunnsengasjert og kreativ person. Alle disse tingene kunne jeg jobbe med gjennom fotografering.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Denne jobben er egentlig todelt. En vanlig arbeidsdag er enten ute på et fotooppdrag, eller på kontoret mitt. Når jeg er ute og fotograferer, møter jeg ofte mennesker som jeg aldri har møtt før. De jeg fotograferer skal fortelle om på en interessant måte gjennom bilder. Dette skal også gjøres under tidspress. For eksempel hvis jeg skal ta bilder til et magasin eller en avis, har folk gjerne lite tid og jeg må gjøre forberedelser på forhånd. Dette kan være å se på hvem jeg skal fotografere, hvorfor jeg skal ta bilder av denne personen, hva personen gjør og tenke på hvordan jeg kan ta bildene. Er det noen spesielle steder hvor jeg kan fotografere personen? Det er for eksempel mer interessant å ta bilde av en forfatter i sitt eget hjem eller på et sted som er relevant for dem, enn på en tilfeldig kafé. Jeg forsøker også å gjøre research, lære om personen jeg skal fotografere og kikke etter fine steder med godt lys hvor vi kan ta bildene. På forhånd må jeg også vite hva den som bestiller bildene ønsker. Skal jeg ta mange bilder som skal være over flere sider i et magasin, eller skal det være et forsidebilde? Dette må jeg tenke og planlegge før jeg tar bildene. 

Når jeg er på et fotooppdrag som skal bli en reportasje er det litt annerledes. Da tilbringer jeg mer tid med disse personene og dokumenterer det som skjer litt mer spontant. Ute på fotooppdrag har jeg med en del utstyr: To kameraer med forskjellige objektiver, ekstra batterier, minnekort, reflektor som gjør at du kan styre lyset og en notatbok slik at jeg kan skrive ned ideer, tanker og navn. 

Den andre delen av jobben går ut på å sitte på kontoret, velge ut de beste bildene, justere farger og lys i Photoshop og sende bildene til kunden. Andre arbeidsoppgaver er regnskap, research om saker og planlegging av fotoutstillinger. Det er en del reising i denne jobben, både i Norge og utlandet. Som selvstendig næringsdrivende fotograf har jeg forskjellige kunder,  alt fra aviser og magasiner til bøker. VG, A-Magasinet, Aftenposten, Klassekampen og en rekke utenlandske magasiner. Noen ganger samarbeider jeg med en frilansjournalist om å utvikle en reportasje, og da pitcher vi inn dette til en redaksjon. Det vil si at vi skriver en presentasjon av hva ideen består i, hvordan vi vil gjennomføre den, hvorfor, og hva det vil koste.Det er med andre ord en blanding av ulike oppdrag i denne jobben.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er ikke et krav å ha studert for å jobbe som fotograf eller fotojournalist. Selv har jeg studert på fotojournalistutdanning på OsloMet (tidligere HiOA). Det finnes andre fotoutdanninger i Norge, eller du kan studere i utlandet. Som fotograf er det viktig å ha journalistisk grunnkunnskap, som for eksempel etikk, å vite hva som er lov og når du kan ta et bilde av en person og så videre, samt kjenne til historien og ha en viss kunnskap om bransjen. Du lærer også ulike fototeknikker. Men du kan naturligvis også være selvlært.

Det viktigste er at du er nysgjerrig og bruker kamera til å undersøke ting og mennesker. Du må ha et visst samfunnsengasjement i denne jobben og et ønske om å belyse ting du mener er viktig. I tillegg er det en fordel å være litt modig, da det krever et visst mot å gå inn i ukjente situasjoner og miljøer når du skal ta bilder. Som person bør du også være glad i mennesker, ha tillit og være åpen og interessert for det spontane når du møter nye mennesker. Denne jobben krever en del reising og mye jobbing, så du er nødt til å kunne jobbe selvstendig og klare deg på egen hånd. Ellers er det viktig å ha et estetisk blikk, eller ønske om å utvikle et.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du forventer rutiner og forutsigbarhet når du går på jobb, vil du ikke trives i denne jobben. Det passer nok heller ikke for de som ønsker å tjene massevis av penger, eller hvis du er avhengig av økonomiske, trygge rammer.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Ingen dager er like og jeg får muligheten til å møte utrolig mange mennesker som jeg ellers aldri ville møtt. Dessuten er det ikke bare et vanlig møte, men jeg blir kjent med dem og miljøet og må hele tiden utfordre meg selv. Denne jobben handler om å være ute i verden og oppleve, se og formidle, og det er noe av det jeg liker best med dette.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er mye tungt utstyr, og det kan til tider være litt fysisk tungt å bære. Et annet minus er at det er utfordrende å skulle overbevise arbeidsgivere og få dem til å forstå hva det koster å drive på som fotograf. Å få rettferdig betaling, kalt honorar, kan være krevende. Å takke nei til ting i privat sammenheng er også et minus med denne jobben, men det går helt fint å sjonglere det på en god måte også.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg anbefaler denne jobben til mennesker som er eventyrlystne og nysgjerrige. Som er interessert i visuell formidling og det å fortelle historier fra de nære omgivelsene eller den store verden. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe med skrivende journalistikk, for hvis du i tillegg kan ta bilder, er det bare et pluss. Radio er også en mulighet, og levende bilder. Det går også an å jobbe med andre fotosjangre, som reklame og du kan jobbe som informasjonsmedarbeider i bedrifter med visuell kommunikasjon. Du kan også utvikle en mer kunstnerisk praksis. Jeg jobber også en del med å undervise og som bilderedaktør for magasiner. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er veldig individuelt og avhenger hvor god du er til å forhandle, hvor flink du er og hvor mange jobber du får. Det er absolutt mulig å tjene godt i denne jobben, og i hvert fall en gjennomsnittlig norsk årslønn. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Sjansene for å få fast jobb i et mediehus eller en mediebedrift som fotograf er ganske liten for tiden. Hvis du tenker bredere, som for eksempel visuell innholdsprodusent til kommersielle aktører, er sjansen for jobb større. Det hjelper også å tenke digitalt, og kunne lage video eller innhold til sosiale medier. Det er jobber i content marketing og informasjonsarbeid. Mest sannsynlig ender opp som selvstendig næringsdrivende .