Fotograf

For å lykkes som fotograf er det veldig viktig å være selvgående, sier Sebastian Bjerkvik.
Portrett av fotograf Sebastian S. Bjerkvik
Sebastian S. Bjerkvik, 24 år
Fotograf
Selvstendig næringsdrivende, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«En vanlig arbeidsdag kan være veldig mange forskjellige ting, og det er noe av det som er så fint med dette yrket.»
― Sebastian S. Bjerkvik
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 23.04.2021
«En vanlig arbeidsdag kan være veldig mange forskjellige ting, og det er noe av det som er så fint med dette yrket.»
― Sebastian S. Bjerkvik
«Jeg har alltid hatt en interesse for fotografi, og fant ut på ungdomsskolen at jeg hadde lyst å gi det en sjanse.»
― Sebastian S. Bjerkvik

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid hatt en interesse for fotografi, og fant på ungdomsskolen ut at jeg hadde lyst til å gi det en sjanse. Kombinasjonen av å jobbe visuelt men også praktisk var veldig appellerende.

Image
Mann i svart boblejakke fotograferer ute på gaten.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag kan innebære veldig mange forskjellige ting, og det er noe av det som er så fint med dette yrket. De fleste dager er jeg en tur innom kontoret, enten for å planlegge nye opptak og jobber, redigere bilder og video eller for mer praktiske ting som å føre regnskap. Når jeg ikke er på kontoret er jeg som regel ute og fotograferer.

Jeg jobber mye redaksjonelt, der er det stor variasjon i oppdragene og ofte er jeg ute alene. Det kan være alt fra større reportasjer til enkle portretter, men det som går igjen er at man må løse en form for visuell utfordring. Når jeg jobber for mer kommersielle aktører er det større budsjetter og gjerne flere folk med. Her er rammene litt annerledes, men det viktigste er fortsatt å skape godt visuelt arbeid.

Hva som skjer på et opptak varierer fra jobb til jobb. Det viktigste er å ha en klar idé om hva du prøver å formidle. Her er det viktig med godt forarbeid. Skal man gjøre et portrett for et magasin er det viktig at du har kunnskap om personen du skal fotografere, og gjerne ha en idé om hvordan du vil at personen skal framstå på bildene. I en reportasje-setting er det annerledes, da er det viktigere å formidle stemningen i rommet, hvilket motiv man fanger og følelsen av å være der.

Jeg har noen faste kunder jeg jobber med som gir meg oppdrag gjennom hele året. I tillegg så dukker det opp noen tilfeldige strøjobber, men dette er som regel ikke de største oppdragene. Disse jobbene kan så klart føre til større oppdrag og et godt samarbeid, men det varierer litt.

Det beste tipset jeg har for å skaffe arbeid er å være proaktiv. De fleste jeg jobber med i dag har jeg blitt kjent med fordi jeg sendte en e-post og spurte om de ville ta en kaffe. Som regel får man ikke svar på første e-post, eller en jobb etter første møte, så det er viktig å holde kontakten så man ikke blir glemt. Andre jeg kjenner begynte som assistent for andre mer etablerte fotografer. Dette er også en veldig fin måte å bygge et nettverk og etablere kunderelasjoner. I tillegg kan man alltid lære noe av hvordan andre fotografer jobber.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves ingen utdanning for å jobbe som fotograf, da det ikke er en beskyttet tittel. Selv om det ikke kreves, så har mange fotografer studert enten foto eller andre visuelle fag. Jeg gikk på Norsk Fotofagskole i Trondheim, en toåring fagskoleutdannelse.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Å jobbe som fotograf fører med seg en del usikkerhet, både økonomisk og mer personlig. Kommer jeg til å tjene nok penger fremover? Er kunden fornøyd med jobben jeg har gjort? Hvis man håndterer usikkerheten og dette presset dårlig er det kanskje ikke yrket for deg. Det er også et yrke som på mange måter kan føles ensomt. Man er selv ansvarlig for at jobben skal bli gjort, og man kan ikke lene seg på andre på samme måte som man kan i yrker hvor man jobber mer som et team. En ting som kan være fint å huske på, er at det er mye tøffere i starten. Etter hvert lærer man seg å takle usikkerheten bedre, og man får en trygghet i at man vet hva man holder på med.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Friheten det tilbyr. Jeg har en veldig stor forkjærlighet for det jeg driver med, og muligheten til å styre karrieren i den retningen jeg vil er noe jeg setter stor pris på. En drivkraft er se arbeidet ditt ute i verden, om det er i et magasin, på en reklameplakat eller bare på Instagram. Det er gøy og ha en jobb som alle kan se resultatet av. Jobben er også veldig variert, og man får muligheten til å møte veldig mange forskjellige mennesker i ulike situasjoner – jeg er nysgjerrig av natur, så det er noe av det fineste med jobben. Jeg føler meg veldig takknemlig som kan leve av noe jeg finner så mye glede i.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Selv om man blir vant til å leve med usikkerhet, er det fortsatt en stor ulempe. Å føre regnskap er ikke veldig givende. Å diskutere budsjetter med kunder og forklare hvorfor gode visuelle produkter er viktige er også frustrerende aspekter ved yrket. Trøsten er at dette er ting man lærer seg å leve med, og som blir lettere med tiden.

Image
Et svart-hvitt fotografi av en kickbokser som sitter på gulvet.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– For å lykkes som fotograf er det veldig viktig å være selvgående, spesielt når man jobber som selvstendig næringsdrivende. Du er avhengig av deg selv i dette yrket, mulighetene kommer som et resultat av jobben du legger inn. I tillegg må du være god visuelt, kreativ, og i stand til å jobbe sammen med andre. Jobben kommer også med en del press, og byr ofte på nye utfordringer, så da gjelder det å holde hodet kaldt og stole på seg selv.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe som innholdsprodusent, noen går videre til å jobbe som fotoredaktør. Man kan også bevege seg inn i filmverden og jobbe som filmfotograf.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er alltid et vanskelig spørsmål å svare på. Folk tjener veldig forskjellig i dette yrket ut fra hvilken sjanger av foto de jobber innenfor. De første årene man jobber kan være vanskelige, og mange begynner med å jobbe som fotograf på deltid først, før de over tid bygger seg opp nok jobb til å leve av det. Det er definitivt penger å tjene som fotograf, og det er ikke feil å forvente å tjene en gjennomsnittlig norsk årslønn, eller mer. Det kommer an på hvilke jobber du vil ha, og hvor mye du er villig til å jobbe.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Mulighetene for å få fast jobb innenfor dette yrket er ikke så gode. De fleste redaksjoner har sluttet å ansette fotografer. Man kan alltid jobbe som innholdsprodusent for et selskap, der er det større mulighet for fast jobb, men da ender man med å gjøre flere ting enn bare foto. De fleste velger å bli selvstendig næringsdrivende. Fordelen med det, er muligheten til å diktere litt mer hva man vil jobbe mest med.

Tilhørende utdanninger

Fotograffag

Du får forståelse for av fagområdet, og økonomi og produksjonskvalitet inngår som deler av faget.

Finn studier
Fotografi

Du lærer de tekniske aspektene ved fotofaget, og hvordan du utvikler gode ideer og tar i bruk fotografiske virkemidler som lys, komposisjon og fargelære.

Finn studier
Fotofag

Utdanningen gir praktiske og teoretiske ferdigheter innen fotografi, animasjonsfilm, fotojournalistikk og film og TV.

Finn studier