Fotballtrener

Som fotballtrener må du klare å bygge et lag og være litt menneskekjenner, slik at du kan få det beste ut av folk, sier Samuel Kronberg.
Portrettbilde av fotballtrener Samuel
Samuel Kronberg, 24 år
Fotballtrener/sportsleder
Lyn Fotball, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg har alltid vært interessert i fotball, og begynte å spille når jeg var fem år. »
― Samuel Kronberg
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 29.06.2022
«Jeg har alltid vært interessert i fotball, og begynte å spille når jeg var fem år. »
― Samuel Kronberg
«Du må ha faglig kunnskap om fotball, og så må du være flink å jobbe med individer og grupper.»
― Samuel Kronberg

Hvorfor valgte du å bli fotballtrener?

– Jeg har alltid vært interessert i fotball, og begynte å spille når jeg var fem år. Jeg har alltid fulgt med på engelsk, europeisk og norsk fotball. Fotball har alltid vært en lidenskap for meg. Jeg studerer en bachelorgrad innen idrettsledelse, noe jeg tror er en av grunnene til at jeg fikk denne jobben. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe innen idrettsklubber, og når jeg så at denne stillingen var utlyst så hadde jeg allerede vært på utkikk etter en lignende jobb en stund, så da søkte jeg med en gang.

Image
Samuel ser ut over fotballbanen, han skygger for sola med handa over øynene.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– På mandager planlegger jeg uka. Vi har vanligvis fire treninger per uke, hvor én dag er kamp. Vi får en sportsplan fra ledelsen om hvordan man skal legge opp treningene og hva vi skal fokusere på, men trenerne får frihet til å bestemme hvordan det skal gjøres. Så da planlegger jeg hva vi skal gjøre i de ulike øktene. Jeg prøver å være så tidlig ute som mulig med planleggingen, men det er litt vanskelig fordi man vet aldri hvor mange som dukker opp på trening. Noen ganger kommer det 20, 15 eller 10 stk. Det påvirker hvordan økten blir. Jeg prøver likevel å planlegge temaet for økten på mandager. 

Som fotballtrener har jeg kontakt med foreldrene, laglederne og spillerne. Jeg har ikke så mye kontakt med spillerne på et individuelt nivå, fordi de er ganske unge, men jeg prater ofte med laglederne og foreldrene som forteller om sine sønners behov.

Deretter kommer jeg på trening og leder treningsøktene. Alle skal være i bevegelse, treningen skal være relevant og spillerne skal føle mestring. De skal bli utfordret litt og holdes i flytsonen, som det kalles. For min del handler det om å møte opp, være forberedt, sette opp kjeglene før de kommer, blåse i fløyta så alle samler seg og lede laget riktig. Jeg liker å prate litt med spillerne i forkant og etterkant av treningene, for å spørre de hvordan de har hatt det i dag og hvordan formen deres er. Noen ganger har de veldig mye annet de gjør, de har jo skole rett før trening og de er også i alderen hvor selvtilliten går veldig mye opp og ned.

Noe av det jeg fokuserer på under treningene er å bygge lagmoral, de skal lære å jobbe for hverandre. For å gjøre det har vi blant annet dratt på treningsleir i Danmark, både for å ha det moro, men også for å bygge lagkulturen. Jeg prøver å skape morsomme treningsøkter som de kan glede seg til og som gjør at de vil komme tilbake. Når treningen er ferdig, samler jeg inn utstyret, takker for i dag, hører om de har lært noe, og om jeg kunne gjort noe bedre. 

Nå er vi ikke i sesong, den starter 21. april. Jo nærmere den kommer, jo mer kampforberedende blir treningsøktene. Da har vi også spillermøter før seriekampene. På disse møtene går vi gjennom analysen av vår forrige kamp, med hjelp av å se på video. Videoanalyse er nok ikke så relevant for de yngste, men jo mer profesjonalisert man er, jo oftere forekommer det. 

Som fotballtrener har man også foreldremøte der vi presenterer oss som trenere, samt viser til årshjulet, planer for cuper, seriekamper, treninger og treningsleir. Vi utlyser også ulike roller som foreldrene til spillerne gjerne tar på seg, for eksempel økonomiansvarlig for lagkassa og ansvaret for å skaffe dommer og baner for kamper.

Hva kreves for å kunne jobbe som fotballtrener?

– Det er flere kurs man kan ta i regi av NFF, som er Norges Fotball Forbund. Du begynner med å ta kurset som grasrottrener, det er det jeg har. Du kan deretter gå videre til UEFA-P, som du kan ta etter å ha vært grasrottrener i ett år. Så er det UEFA-A kurs, og da kan du trene lag på toppfotballnivå og enkeltspillere med høyt utviklingsnivå. Det skal ganske mye til for å kunne ta en slik utdanning. Man kan også ta UEFA-Pro kurs, som er Europas høyeste offisielle trenerutdanninger.

Du stiller mye svakere dersom du ikke har noen kurs, da får du nok ikke jobb.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må ha faglig kunnskap om fotball, og så må du være flink å jobbe med individer og grupper. Du må klare å bygge et lag og være litt menneskekjenner, slik at du kan få det beste ut av folk. Du må også kunne være streng og stille krav til de på laget. Jeg tror også det er forskjellig å være treneren for gutter og jenter, du må kunne tilpasse kommunikasjonsmåten din til hvem du trener.

Å være fotballtrener passer ikke for de som foretrekker å jobbe alene eller hvis man er veldig stille av deg. Det en fordel å være i god fysisk form, men det er også mange fotballtrener som ikke er det. 

Hva liker du best med å være fotballtrener? 

– Det jeg liker best med å være fotballtrener er når jeg ser at spillerne plukker opp de tingene de lærer på treningene, og bruker de til å utvikle seg selv og laget. Det er også moro med ordentlig gode treningsøkter hvor jeg kan se at spillerne trives med det de gjør og at det er et høyt nivå med stort fokus. 

Hva liker du minst?

– Det kan være vanskelig å få nok tid til å se hver spiller til enhver tid. En spiller skal kunne komme på trening og bli sett, det trenger man spesielt i tenårene. Problemet er at det er vanskelig å stimulere alles behov. Noen spillere kommer på trening for å ha det gøy, mens andre kommer på trening for å spille fotball seriøst. Noen blir også tvunget til å dra på trening på grunn av press fra andre, og synes det egentlig ikke er noe gøy på trening. Det er veldig synd. Disse ulikhetene gjør at fokuset og nivået på spillerne ofte blir veldig ulikt.

Image
Samuel spiller fotball.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Når man er fotballtrener så jobber man seg gjerne oppover med et lag og hvis det er gode prestasjoner så kanskje man kan få enda større tillit og trene laget på et høyere nivå. Hvis man vil jobbe mer administrativt, så kan man for eksempel ta relevant høyere utdanning og jobbe med sportsledelse. Det er flere tidligere fotballspillere og trenere som gjør dette. Man kan også jobbe på for eksempel Idrettens Helsesenter, Olympiatoppen, NFF, DNT, i kommunen som idrettsansvarlig eller i idrettsforeninger. 

Hva kan man forvente i lønn som fotballtrener? 

– Hovedtrenerne på toppen av fotballen tjener millioner av kroner. Vi her nede på gulvet tjener lite. Man jobber ofte mer enn hva kontrakten tilsier. Du skal være trener for mange spillere, planlegge økter, holde økter og du skal hele tiden jobbe med å bygge laget. Det er mye strev for pengene. Idretten er også i stor grad bygget opp av frivillighet, fordi klubbene ikke har råd til å betale alle som deltar. Mange barnefotballtrenere jobber gratis, typisk en av foreldrene til barna.

Hvordan er sjansene for å få jobb som fotballtrener?

– Min opplevelse er at det kan være behov etter flere folk, men stillingene blir ofte ikke utlyst. Så man må være flink å finne de selv, for eksempel gjennom nettverket sitt. Jeg kjenner en som jobbet her, og det kan være en an grunnene til at jeg fikk denne jobben. 

Hvis man har godt nettverk, utdanning, man passer til jobben og man er faglig sterk, så tror jeg ikke det er så vanskelig, fordi det er behov for gode fotballtrenere.