Fotballspiller

Hvorfor valgte du å bli fotballspiller?
– Pappa var en stor Liverpool-fan, så jeg vokste opp med mye fotball hjemme. Jeg begynte å spille organisert fotball da jeg var seks år gammel. Som barn visste jeg ikke helt hva jeg ville bli, men jeg tenkte at det var kult å være som spillerne på TV.
Jeg startet med fotball fordi det var gøy, men etter hvert som jeg ble eldre innså jeg at det krevdes mye mer for å bli profesjonell. Med alderen forstår man at det handler om mer enn bare å spille. Man må ta vare på kroppen, spise riktig og trene ekstra utenom det vanlige.
Senere innså jeg at for å oppnå målet, måtte jeg jobbe hardt, og kjærligheten til fotballen har aldri forsvunnet. Noen gir opp når de ser hvor mye arbeid som kreves, men for meg har det alltid vært en barnedrøm, og jeg har vært villig til å gjøre det harde arbeidet for å få det til.
Det startet som en barnedrøm, og den har fulgt meg hele veien. Da jeg ble ungdom, skjønte jeg at jeg måtte jobbe hardt for å få det til og være villig til å legge inn innsats selv når alt ikke er like gøy.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En typisk dag starter tidlig, rundt 06.30, og jeg begynner med en tur med hunden min. Det er ikke en del av selve treningen, men en måte å komme i gang med dagen på. Etter det drar jeg til KFUM Arena. Jeg starter vanligvis arbeidsdagen med egentrening. Da kjører jeg styrketrening for overkroppen før vi samles til et morgenmøte med hele laget.
Morgenmøtet handler ofte om planlegging, strategi og briefing om hvordan vi skal møte motstanderen. Etter møtet har vi fellestrening ute på fotballbanen. Øktene varierer, men inneholder alltid mye spill, pasninger og avslutninger.
Etter treningen er det lunsj, og deretter kan det være tilleggstrening, som styrke og skadeforebyggende trening. Jeg jobber mye med å styrke muskler som kan være utsatt for skader, som lårmuskler, akilles og legger. Dette er en full jobb som krever mye arbeid hele uken for å kunne prestere på kampdagen.
Ukedagene følger som regel en fast rytme, spesielt når vi er i sesongen. Vi spiller vanligvis kamper i helgene, og det er da vi presterer mest. Etter kamp har vi to fridager for å la kroppen bygge seg opp igjen. På onsdag begynner vi å trappe opp treningen igjen, men det er ikke fullt kjør før torsdag og fredag, som er de mest intense treningsdagene. Dagen før kamp reduserer vi intensiteten litt for å være klare til kampen. Denne rytmen holder stort sett, med unntak av for eksempel uker med to kamper, da blir det litt annerledes.
I preseason, før sesongen starter, er treningsrutinen mer variert, og den kan blant annet inneholde mye løpetrening for å komme i form igjen. Utover det følger vi en ganske fast rytme.
Hva kreves for å kunne jobbe som fotballspiller?
– For å kunne jobbe som fotballspiller, spesielt i Norge, er det nesten et krav at du er på det øverste nivået for å kunne tjene nok til å leve av det. Det er ikke bare talent som teller, men også en høy grad av fysisk og mental forberedelse. Du må være topptrent, ha god kondisjon, og kunne takle de fysiske kravene som sporten stiller, som å løpe raskt og ofte. I tillegg er det viktig å være i stand til å vedlikeholde en god kroppslig balanse, og du bør ikke veie for mye i forhold til høyden din.
Fotballspillere må også være ekstremt dedikerte til kosthold og søvn, noe som kanskje ikke er like viktig i andre yrker, men som er avgjørende for å kunne prestere på toppnivå. For eksempel, hvis du ikke får tilstrekkelig søvn etter en kamp, kan det gå utover både treningene og helsen din.
I tillegg til det fysiske, kreves det også en mental styrke. Du må kunne håndtere skuffelser, dårlige kamper, eller perioder hvor du ikke får spille. Det handler om å legge dårlige opplevelser bak seg raskt og komme sterkere tilbake.
Fotballspillere må også ha noe unikt ved seg, enten det er tekniske ferdigheter, fart eller styrke. Uten en spesiell egenskap kan det være vanskelig å hevde seg på toppnivå, da konkurransen er stor.
Alt dette sammenlagt krever en utrolig mengde arbeid, både på og utenfor banen. Hvis du ønsker å leve av fotball, må du være villig til å ofre mye og jobbe kontinuerlig for å nå toppen.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Fotballspilleryrket passer for personer som er mentalt sterke. Det er en karriere som krever at du håndterer både oppturer og nedturer. Du må være i stand til å takle skader, kritikk fra trenere og lagkamerater, og ikke minst de utfordringene som følger med å prestere under press. Hvis du kan håndtere at folk ikke alltid tror på deg eller at du går gjennom perioder med usikkerhet, er dette yrket kanskje noe for deg.
De som ikke trives med press, rutine og krevende trening, eller som ikke kan håndtere en uforutsigbar karriere, vil derimot finne det vanskelig å lykkes. Fotball er et krevende yrke, og det er ikke for alle. Det kreves en sterk indre motivasjon og et ønske om å forbedre seg kontinuerlig.
Hvis du har et dårlig forhold til disiplin, og det å jobbe hardt dag inn og dag ut, kan det være vanskelig å lykkes på toppnivå.
Hva liker du best med å være fotballspiller?
– Den beste delen av å være fotballspiller er uten tvil kampdagene. Det er da du får vist hva du kan. Å spille selve kampen, å være med på noe som folk har lyst til å se på, det er det jeg ser frem til. Jeg har hatt gleden av å spille foran 12 000 mennesker i Stavanger, og den følelsen er helt spesiell.
Du vet at du jobber hele uken for å prestere på den ene dagen, og å være avgjørende i en kamp er det som driver meg. Det er den ultimate motivasjonen som gjør all treningen verdt det.
Hva liker du minst?
– Presesong er definitivt den delen jeg liker minst. Det er en tid før sesongen starter, hvor det er mye fysisk trening og løping for å komme i form. I Norge kan denne perioden være veldig lang – opptil tre måneder – og det innebærer en massiv mengde trening for å bygge opp kapasiteten. Den harde og repetitive treningen kan være mentalt utfordrende, og uten den gnisten fra kamper er det lett å føle at det blir ensformig og slitsomt.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er flere muligheter innen fotballbransjen, ikke bare som spiller. Du kan bli trener, agent, sportssjef i en klubb, eller jobbe som materialforvalter. En trener har ansvar for å utvikle spillere og tilpasse lagets spillestil, mens en agent representerer spillere og forhandler kontrakter.
Som sportssjef jobber du med å bygge lagene, hente nye spillere og sikre klubbens langsiktige strategi. Det er også muligheter for å jobbe med administrative oppgaver eller i markedsføring, spesielt i større klubber.
Hva tjener en fotballspiller?
– Lønnen varierer mye avhengig av nivået. På øverste nivå, som i Eliteserien, kan spillerne tjene alt fra en halv million kroner til åtte millioner kroner i året, avhengig av klubben og deres kontrakt. De største klubbene kan betale langt mer.
For spillere på lavere nivå, som klubber med mindre budsjett, kan lønnen være langt lavere – kanskje fra 250 000 kroner i året. I tillegg kan noen spillere ha prestasjonsbaserte bonuser i kontrakten, som for eksempel penger per poeng i en kamp. Det varierer mye fra klubb til klubb og hvilke kontrakter man har.
Hvordan er sjansene for å få jobb som fotballspiller?
– Det er ekstremt konkurransepreget å få jobb som fotballspiller. I Norge har vi 16 lag på øverste nivå, og hvert lag har rundt 20 spillere. Det betyr at konkurransen er knallhard. Selv om veldig mange spiller fotball er det bare et fåtall som klarer å nå toppnivået.
Sjansene for å lykkes som profesjonell spiller er lave, spesielt hvis du ikke er dedikert til sporten fra ung alder. Det er mange faktorer som spiller inn, som talent, arbeidsmoral, mental styrke og fysisk kapasitet.