Fotballspiller

– Hvis man har lyst til å bli fotballspiller, er man nødt til å elske fotball, fordi det vil kreve enormt mye fra deg, sier Ruben Yttergård Jenssen.
En mann i rød fotballdrakt. Han smiler og ser rett i kameraet. I bakgrunnen er en fotballbane og en tribune.
Ruben Yttergård Jenssen, 36 år
Fotballspiller, midtbanespiller, kaptein
Tromsø IL
«Fotball er en lagidrett, så du er veldig avhengig av relasjoner med spillere som er rundt deg.»
― Ruben Yttergård Jenssen
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 29.07.2024
«Fotball er en lagidrett, så du er veldig avhengig av relasjoner med spillere som er rundt deg.»
― Ruben Yttergård Jenssen
«Fotball kan det være veldig brutalt. Du kan fort bli helt eller syndebukk. Det er veldig sjelden du er noe midt imellom.»
― Ruben Yttergård Jenssen

Hvorfor valgte du å bli fotballspiller?

– Det at jeg har blitt fotballspiller hadde definitivt mye å gjøre med at pappa (red. Truls Jenssen, tidligere TIL-legende) har drevet med fotball. Jeg har vært med ham på fotballtrening siden jeg var liten. Da sto jeg på sidelinjen og lekte med ballen. Jeg har egentlig forelsket meg i fotball siden jeg var bitteliten.

Samtidig tenkte jeg ikke så mye på om jeg skulle bli profesjonell eller ikke i fremtiden. Fotball ga meg mye glede, så jeg trente veldig mye. Jeg har brukt enormt mange timer på en fotballbane sammen med gode venner. Så var jeg så heldig at jeg har fått muligheten til å spille profesjonelt. Da var det ikke noe å lure på.

Image
Fotballspillere trener fotball på banen. De er fordelt i to lag, hvor en del spillere har på seg røde fotballdrakter, og de andre blå vester over. Alle har svarte shorts. Spillerne er på en fotballbane.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag, som er ikke en kampdag, starter med at jeg kommer på stadion og spiser frokost med de andre spillerne. Etter det begynner møter. De kan handle om for eksempel taktiske ting eller hvordan vi fungerer som lag.

Etter møtene forbereder vi oss mot trening og trener på banen. I etterkant av det er det gjerne ei gym-økt. Man trener styrke, mobilitet og andre type ting som man trenger for å forberede seg til de neste dagene, ukene og månedene. 

Det er veldig viktig at kroppen er godt forberedt til trening og kamper. På den måten kan du i stor grad unngå skader. Allikevel finnes det slagskader og andre typer skader som du på en måte ikke kan unngå. Det kan være at du blir taklet og brekker en fot, eller vrir et kne. Da må du gå gjennom en rehabiliteringsfase. For mange kan det være tøft å stå i når man ikke får lov til å spille fotball.

Som regel har vi en fridag i uka. Da kan det fort være at man trener litt også, men vi har fri fra fellestrening.

Stort sett har vi én kamp i løpet av uka i sesongen, vanligvis på lørdag eller søndag. Hvis det er en bortekamp, drar vi gjerne dagen før og kommer hjem dagen etter kampen.

På kampdag er det viktig å slappe av og forberede seg så godt som mulig. Man må spise måltider på rette tidspunkter for å i få i seg nok karbohydrater og det som man trenger.

Jeg spiller midtbane. Der må man prøve å være en slags motor i laget. Jeg prøver å holde ting i gang og binde sammen laget. Det er egentlig rollen min. Til syvende og sist er det en trener som bestemmer hvor du skal spille. Jeg har egentlig nesten alltid vært midtbanespiller, fordi mine ferdigheter passer best til det.

Fotball kan være veldig brutalt. Du kan fort bli helt eller syndebukk. Det er veldig sjelden du er noe midt imellom. Det er veldig mye press forbundet med fotball. Du har press fra mange ulike hold, og i tillegg føler du press innad, fordi du må prestere for å beholde plassen på laget. Det presset må man lære seg å håndtere. Man må prøve å bruke det som en ekstra motivasjon. Men mange spillere synes det er krevende å takle det presset. Jeg selv synes at det kan være vanskelig tidvis.

Fotball er en lagidrett, så du er veldig avhengig av relasjoner med spillere som er rundt deg. Man har et system man spiller etter, som varierer fra lag til lag og fra trener til trener. Hver spiller har sine styrker, så det handler om å sette sammen ferdighetene i det systemet som skal gi laget fordeler på banen kontra motstanderen. Så fotball er et enkelt spill, men samtidig veldig komplisert. Derfor går det mange timer til forarbeid, etterarbeid, kamper og trening, for å se etter forbedringer, justeringer og relasjoner med spillere.

Hva kreves for å kunne jobbe som fotballspiller?

– Hvis man har lyst til å bli fotballspiller, er man nødt til å elske fotball, fordi det vil kreve enormt mye fra deg. Det er også veldig viktig at du takler å prestere i gruppa og kan samarbeide med andre.

Fotball krever mange forskjellige ferdigheter, men først og fremst må du ha fotballferdigheter i bunn. Derfor må du trene i utallige timer. Du må prioritere bort mye. Når du i oppveksten får muligheten til for eksempler å dra på fester, må du prioritere å dra hjem tidlig og sove.

Hvis du virkelig vil drive med fotball, må du fortsette selv om du ikke blir profesjonell med en gang. Noen er store talenter fra tidlig alder, mens andre spillere slår igjennom når de blir litt eldre. De spiller først i tredjedivisjon, andredivisjon, og så slår de gjennom senere. Det går an å ta en litt lengre vei også. Men for å bli fotballspiller må du trene veldig mye fra du er liten. Hvis du er uinteressert i fotball når du er 15, og så plutselig finner ut at du vil du jobbe med det, er det for sent.

Da jeg var ung, fantes det ikke skoler hvor jeg kunne trene fotball, i hvert fall ikke i Tromsø. Nå er det NTG med fotballinjen. Tromsdalen videregående har også et veldig bra opplegg. Slike skoler kan være en bra måte å komme seg inn i bransjen. På den måten har du flere ulike veier å gå for å kunne bli profesjonell.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Yrket passer godt for deg som elsker å spille fotball, liker å oppnå ting sammen med andre, og dele skuffelser og glede med dem.

Å bli fotballspiller passer for deg som liker å ha en fysisk jobb. Samtidig må du tåle mye trening og ha en evne til å restituere raskt. Fotball handler ikke bare om den fysiske delen, taktikk er veldig viktig. Du må være klar over at det er mye mer mentalt krevende nå enn for 10 - 15 år siden.

Selvfølgelig passer yrket dårlig for folk som ikke elsker fotball. Det passer heller ikke hvis du vil ha en A4-jobb, hvor du har klare rammer for hva som skal skje. Som fotballspiller har du en jobb som er veldig spennende, men som innebærer uforutsigbarhet.

I fotball får du ikke garantert 10 - 15 års arbeid, men korttidskontrakter. De fleste fotballspillere har kontrakter fra et halvt år til 3,5 år. Den lengste kontrakten du kan få er fem år. Det skjer også at en spiller ikke får en ny kontrakt. Uten en annen plass å gå, må man begynne å jobbe med noe annet.

Hva liker du best med å være fotballspiller?

– Det som er viktigst for meg, er at jeg får lov å holde på med det jeg elsker - å spille fotball.

I tillegg til det liker jeg best å konkurrere sammen med en gjeng som jeg liker å være sammen med. Det er en jakt på å bli bedre og utvikle seg. Og når vi får utfordringer, prøver vi å løse dem sammen.

Gjennom karrieren min har jeg sikkert vært lagkamerat med kanskje 400 eller enda flere forskjellige spillere. Så jeg har blitt kjent med utrolig mange forskjellige mennesketyper. Jeg har også blitt kjent med nye kulturer og lært nye språk. Det har vært spennende og lærerikt. Jeg tenker ofte at fotballaget er et lite speilbilde av samfunnet med veldig mange forskjellige karakterer.

Image
En mann i rød fotballdrakt og sort shorts. Han står på en stepkasse ved et vektstangstativ. Han løfter en vektstang. Han er i en gym.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er å være borte fra familien. Vi er langt oppe i nord, så vi bruker lang tid på alle bortekamper og treningsleirer. Vi har veldig mange reisedøgn, det kan fort være 80 reisedøgn i året.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som fotballspiller har du ikke andre muligheter enn akkurat å spille fotball. De aller fleste spillere i Norge tjener ikke nok penger til å pensjonere seg etter slutten av fotballspillerkarrieren. Derfor er du nødt til å være forberedt på å ha to yrkesliv.

Innenfor fotball finnes mange jobber, som blant annet trener, fysisk trener, ungdomstrener, eller materialforvalter i en klubb.

Hvis du vil jobbe som trener senere, er det en stor fordel at du har mye erfaring fra banen. Jo lengre karriere og mer erfaring du har, jo enklere blir det å få en trenerjobb senere. Men det er veldig få spillere som går rett fra å være fotballspiller til trener. Det var mer vanlig før. Nå kreves det en egen utdanning.

Hva tjener en fotballspiller?

– Jeg vil tro at de fleste fotballspillerne i Norge tjener rundt cirka kr 550 000 i året. Noen klubber, som blant annet Bodø/Glimt, Rosenborg eller Brann, har mest penger og kan betale høyere lønninger. Så det finnes spillere som tjene veldig mye, men jeg vil tippe at medianlønnen i Eliteserien er kanskje rundt kr 700 000 - 800 000.

I OBOS-ligaen (nivå 2 i Norge) har de fleste spillere minstelønn.

I Norge er det ikke enorme lønninger, mens i utlandet kan du tjene mye mer. Det er ikke lett å få spille i en utenlandsk klubb, men det er mange norske spillere som har lykkes godt med det de siste årene.

Hvordan er sjansene for å få jobb som fotballspiller?

– Det er et nåløye. Hvis vi tar Nord-Norge, Troms og Finnmark, så vil mest sannsynlig bare én person fra hvert kull få seg jobb som fotballspiller. Når det gjelder hele Norge, kan man bare ta et regnestykke.

Hva har du fått oppleve i yrket så langt, som du setter spesielt stor pris på?

– For meg var det enormt stort å få lov å representere Norge og få gullklokka på landslaget. Jeg er veldig stolt over det.

Jeg ser også tilbake på det at jeg fikk spille i utlandet for Kaiserslautern i 2. Bundesliga. Jeg var med laget da vi slo ut Bayer Leverkusen i kvartfinalen i cupen. Det var mitt mål som sendte oss videre. Sånne opplevelser kommer jeg til å huske veldig lenge.