Fotballspiller
Hvorfor valgte du å bli fotballspiller?
– Jeg har vokst opp i en blokk med flere fotballbaner utenfor, og vi var mange unger som møttes på fotballbanen. Vi var alltid ute og spilte, og ofte spilte jeg med guttene i gata. Vi trikset, slo tunnel, og konkurrerte om hvem som kunne skyte hardest. Det var mye lek, og egentlig ikke noe vi gjorde for å bli best mulig.
Etter hvert som jeg ble eldre hadde jeg som mål å komme på et lag som kantspiller, og bli kaptein. Forbildet var David Beckham, det var ikke så mange kvinnelige forbilder for noen år siden. Heldigvis har det endret seg.
Jeg spilte på Haugar, og ble tatt ut til A-laget tidlig, da jeg var 14–15 år. Jeg spilte med de som var noen år eldre enn meg, og hadde alltid noen å bryne meg på. Litt senere valgte jeg å spille mer med de på min egen alder, for å delta på cuper og ha det sosialt med jevnaldrende.
Da jeg var 17 år ble jeg tatt ut på landslaget, noe som alltid hadde vært et mål. Det var utrolig givende å få spille med de beste i Norge på min alder. Jeg ble tatt inn til Avaldsnes, og fikk spille i toppserien. Her har jeg vært i 10 år nå. Vi har spilt cupfinale og i Champions League, og jeg har fått reist og vært med på mye spennende.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Vi begynner sesongoppkjøringen i januar. Vi trener en økt hver dag, og to økter tirsdag og torsdag. Den første økten er klokken 10, andre økt er klokken 4. Vi møter alltid 45 minutter før treningen starter. Vi har mer fokus på hardere økter når vi ikke spiller kamper, mens i sesong trener vi med variert intensitet, for vi skal alltid være klare til kamp. Når vi spiller kamp i helgen er det fri mandag.
Vi har fri i desember og januar, og da jobber jeg som sykepleier. Jeg har tatt utdanning underveis, og setter pris på å kunne flytte fokus av og til. Jeg har hatt noen skadeperioder, og da har det vært godt å ha en annen jobb å gå til, og ha noe annet å tenke på.
I sesong spiller vi kamp hver helg, og det er annenhver helg borte- og hjemmekamp. Vi kan også ha noen kamper midt i uka, cupkamper og oppsatte kamper i programmet. Gjennom sesongen skal du hele veien være klar til å trene og spille, og å gjøre det best mulig. Det er ikke tid til så mye annet enn trening, restitusjon og mat. Vi er toppidrettsutøvere 24 timer i døgnet. Det er en livsstil, og sett utenfra kan det nok virke litt kjedelig. Når jeg kommer hjem etter trening er det viktig med hvile, og jeg har prioritert bort fester og en del annet sosialt.
Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg sett mer og mer hvor viktig det er å ha overskudd. Totalbelastningen var ganske stor da jeg studerte til sykepleier samtidig som jeg spilte. Når jeg spiller fotball på fulltid er det mer overskudd.
Hva kreves for å kunne jobbe som fotballspiller?
– Det er ikke en jobb du kan utdanne deg til eller søke på, så det blir veldig forskjellig fra en vanlig jobb. For å bli profesjonell fotballspiller må du jobbe og gjøre ditt beste over lang tid, takle motgang og ikke gi opp.
Det krever mange års erfaring å bli virkelig god, og du kan plutselig bli skadet eller satt på benken. Hvis du har tunge perioder og føler at du ikke utvikler deg, er det viktig at du selv tar grep og gjør noe med det.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for deg som er interessert i fotball, og som synes det er gøy. Samtidig må du være klar for å gjøre jobben og ofre mye for å bli god. Det er veldig mange ulike typer fotballspillere, så det kan passe for mange forskjellige personligheter. Du må klare å samarbeide, og være en del av en lag. Det passer nok ikke hvis du er opptatt av å ha en trygg og forutsigbar jobb.
Hva liker du best med å være fotballspiller?
– Det beste er garderobekulturen, det å nå et mål sammen med laget, som å spille cupfinale for eksempel. Vi opplever opp- og nedturer sammen. Vi ser hverandre mer enn vi ser familien, forstår hverandre, og har et veldig sterkt samhold. Lagvenninnene er blant mine beste venner, og vi tilbringer veldig mye tid sammen.
Hva liker du minst?
– Det er ikke gøy å være skadet. Det å ikke kunne være sammen med de andre, og ikke få spille fotball. Det krever veldig mye å trene alene. Jeg har hatt to-tre år med en kronisk betennelse i hamstring, og det verste var å trene for seg selv, og ikke vite hvor lang tid det ville ta å bli frisk.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– En del fotballspillere går over til å være trenere. Jeg jobber som sykepleier utenom sesong, og ser at jeg bruker mye fra fotballen i den jobben. Det er mye du lærer som toppidrettsutøver som kan være nyttig i andre type jobber.
Det har gjerne vært mer vanlig at kvinnelige fotballspillere har tatt en utdanning og jobbet samtidig som de har vært utøvere, men nå er det flere og flere som kan ha fotballen som fulltidsjobb. Som fotballspiller får du et stort nettverk, og det kan gi mange muligheter når karrieren er over.
Hva kan man forvente i lønn som fotballspiller?
– Det har blitt bedre, men som kvinnelig fotballspiller har det vært ganske tøft til tider. Jeg har vært avhengig av en snill familie og samboer. Nå har det heldigvis blitt stadig flere utøvere som får en god månedslønn også i kvinnefotball, og utenlands kan en tjene veldig bra.
Hvordan er sjansene for å få jobb som fotballspiller?
– Dette er jo ikke en vanlig jobb der du tar en utdanning og søker på ledige stillinger. Det er få som kan være profesjonell fotballspiller. Du må kunne holde ut og takle noen nederlag hvis det tar litt tid å etablere seg. Det er viktig med en indre drivkraft, og å ikke gi opp.