Hvorfor valgte du dette yrket?

– Å bli proff fotballspiller er ikke et valg som andre yrker. Jeg begynte som liten gutt å spille fotball og spilte i all ledig tid. Interessen ble sterkere opp gjennom ungdomsårene og jeg begynte å stå i mål i tidlig i tenårene. Jeg kom med på aldersbestemte landslag som veldig ung, og det gav mersmak å få spille med gode spillere.

Jeg ble hentet av Brann som 17-åring og der fikk jeg alle forutsetninger til å bli virkelig god. Jeg valgte å satse 100 % på fotballen og har vært privilegert som har hatt min altoppslukende hobby som yrke. Jeg har både levd ut guttedrømmen, tatt en utdanning og føler meg veldig heldig.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Fotballhverdagen avhenger av hvilken tid på året det er. Om vinteren, i oppkjøringen til seriespill, er det hard trening med mye kondisjon og styrke, i tillegg til fotballtrening. Seriespillet varer fra april til november og da er det kamp hver helg bortsett fra de helgene landslaget spiller. Da har vi noen dager fri. I sesongen er jobben litt som å ha eksamen hver helg. Taper vi, er jeg helt utslitt etter kamp, vinner vi får jeg masse energi.

Min egen kompetanse er avgjørende, men det er også evnen til å lytte til gode råd fra trenere og kollegaer. Målet er alltid å bli bedre enn meg selv, og i et godt og trygt lag lærer man ekstremt mye. På et lag krever de forskjellige rollene ulik kompetanse. Min keeperrolle skiller seg ut. Jeg har egen farge på drakta, og kan bruke hendene innenfor eget lags 16 meter. Arbeidsmålene er de samme som resten av laget. Å hindre mål, vinne ball i forsvar, og score mål i angrep.

En helt vanlig dag møtes vi på stadion ved nitiden og har felles frokost før treningsøkten. Vi trener 1–2 timer per treningsøkt. Det er stort sett en treningsøkt per dag når vi spiller kamper. Under oppkjøringen er det ofte to. Treningene varierer i intensitet. I dagene før kamp tar vi det litt roligere for å kunne yte maksimalt når det virkelig gjelder. Som keeper har jeg egen keepertrener, og en stor del av treningen foregår kun med keepertrener og de andre keeperne.

Nøkkelen for å bli god, er å være lidenskapelig glad i fotball. Det fysiske er egentlig den enkleste biten. Det psykiske er det vanskeligste. Det er alltid en risiko for å miste plassen sin på laget. Dette er ikke er et yrkesvalg som for eksempel å bli elektriker eller sykepleier. Jeg er fotballspiller hele tiden og det er definitivt en livsstil. Jeg skriver ikke overtid.

Vi er på treningsleir i utlandet to ganger i året og spiller hele sommeren. Det vil si at vi har maks ti dagers sommerferie.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves ingen formell utdanning, men derimot enormt mye annet. Du må begynne å spille veldig tidlig og ikke gi deg. Det er kun ytterst få som blir toppspillere og det er mange faktorer som spiller inn. Først og fremst den komplekse blandingen av teknikk og evnen til å tåle psykisk press. Du må også ha litt flaks, være på rett sted til rett tid – og ikke minst passe inn på laget.

Selv har jeg tatt en bachelor i fransk og en master i samfunnskommunikasjon fra UiB og UiA. De tilrettela studiet for at jeg kunne kombinere toppidrett med studier.   

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du ikke glad i å være glad i å være ekstremt fysisk aktiv, så passer det ikke. I en garderobe er det mange ulike personligheter. Vi er alle forskjellige og det viktigste er å kunne finne sin plass på et lag.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker at det er ekstremt utfordrende. Fotballen utvikler seg og jeg blir hele tiden satt på nye prøver. Det kollegiale i laget er veldig viktig. Vi blir veldig godt kjent og knytter bånd man ikke finner på alle arbeidsplasser.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker minst å tape kamper. Det gjør vondt! Også det å være skadet og ikke få gjort det jeg skal.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må ha høye ambisjoner og like å konkurrere. Det er konkurranse i alt du gjør. God på å utfordre deg selv, tåle at det kan være tøft og at du får dårlige tilbakemeldinger. Fotballen er totalt uforutsigbar, dramatisk og trill rund. Det må du tåle.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Avhengig av skader og motivasjon spiller de fleste til de er cirka 35 år. Etter det tar noen trenerutdannelse og det er flere trenere på hvert lag. Blant annet fysiske trenere og keepertrenere. Klubbene er store organisasjoner og det er mange roller som skal fylles internt. Mange går til media og blir for eksempel tv- kommentator eller sportsjournalist. Selv har jeg valgt å utdanne meg for å stå friere etter endt fotballkarriere.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Vi har ingen lønnsoppgjør. Lønnen må forhandles mellom deg og klubben. Den første kontrakten er en minimumslønn, og fra bunn til topp skiller det flere millioner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er vanskelig å komme seg til topps og mange trekker seg underveis. Mitt råd er at det verdt å prioritere fotball en stund for å se om kan klare det. Du finner relativt fort ut om det er noe for deg. Har du muligheten og lysten, så gi det en sjans!

Fotballen er totalt uforutsigbar, dramatisk og trill rund, og det må du tåle.  
Mitt råd er at det verdt å prioritere fotball en stund for å se om kan klare det. Du finner relativt fort ut om det er noe for deg. Har du muligheten og lysten, så gi det en sjans!