Fotballdommer

– Det å utøve rettferdighet og være nøytral er noe av det jeg elsker med å være fotballdommer, sier Maliha.
Dame med mørkt hår i hestehale, svart shorts og gul trøye løper på en grønn gressplen. I bakgrunnen er det skilt med reklame.
Maliha Ahmady, 26 år
Fotballdommer
Norges Fotballforbund
«Det som er normalt for meg er én til to kamper i uken, når det er fotballsesong.»
― Maliha Ahmady
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 19.09.2023
«Det som er normalt for meg er én til to kamper i uken, når det er fotballsesong.»
― Maliha Ahmady
«Jeg får utfordret meg selv, både fysisk og mentalt.»
― Maliha Ahmady

Hvorfor valgte du å bli fotballdommer?

– Hele barndommen spilte jeg fotball, og stort sett spilte jeg angrepsposisjon på banen og opplevde at jeg ofte var i offside. Treneren min foreslo å melde meg på et dommerkurs for at jeg skulle få en grundigere gjennomgang av fotballreglene.

Da startet jeg å dømme kamper for barn og unge fra 6 til 13 år. Fotballdømmingen fortsatte, og jeg ble rekrutteringsdommer kort tid etter og så har jeg fortsatt med dette.

Image
På en gressmatte er det fire personer, to har røde drakter, en person har blå drakt, og en person i midten har svart drakt og shorts og fløyte i hånda. Alle personene har sokker og leggbeskyttere. Det er en ball i bildet.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Fotballkampen jeg skal dømme blir ofte tildelt alt fra fire til én uke før selve kampen. Da har jeg god tid til å forberede meg. Med forberedelse mener jeg at jeg må finne ut hvor kampen skal spilles, slik at jeg får bestilt reise dersom det ikke er kjøreavstand. Deretter pleier jeg å undersøke lagene jeg skal dømme og se på statistikken deres. Hvor ligger de på tabellen, for eksempel? Har lagene møtt hverandre før i en kamp?

Et par dager før kampen tar jeg kontakt med de andre dommerne i teamet, hvis jeg er hoveddommer. De andre er assistentdommer 1, assistentdommer 2 og eventuelt en fjerdedommer dersom nivået på fotballkampen tilsier at vi skal ha en fjerdedommer. I tillegg har vi ofte enda en person med i teamet som er veilederen vår som skal hjelpe oss med evaluering av kampen. Rutinen min er å forsikre meg om at alle i teamet har informasjonen de trenger før kampdagen og at de er klare.

På selve kampdagen spiser jeg godt og næringsrikt. Jeg passer på å drikke masse vann og kaffe for at de fysiske forutsetningene skal være optimale. Så bruker jeg å være på stadionet i god tid før kamp.

Der hilser jeg på lagledere og trenere, og finner resten av dommerteamet. Så sjekker jeg og dommerteamet fotballbanen for å se at alt er som det skal. Deretter har vi en samtale i garderoben om kampen vi skal dømme, og hvordan vi kan dømme kampen på en best mulig måte sammen. Etter dette er det oppvarming til kampen som tar rundt 20 minutter.

Selve fotballkampen varer i 2 x 45 minutter med 15 minutters pause. Etter kampen samles dommerteamet og går gjennom kampen med veileder. Vi går gjennom alt som var positivt og alt som kunne vært løst annerledes eller bedre. Det er ofte fokus på læringsmomenter som man kan ta med seg videre. Som for eksempel at jeg kunne plassert meg annerledes for å få en bedre vinkel og nærhet til en cornersituasjon, eller at jeg burde kommet nærmere enn annen situasjon for å bedømme den best mulig.

Det er veldig varierende hvor mange kamper man dømmer, men det som er normalt for meg er én til to kamper i uken, når det er fotballsesong.

Hva kreves for å kunne jobbe som fotballdommer?

– Først og fremst bør du være interessert i fotball. Men det er også noen formelle krav for å være fotballdommer. Du må ta dommerkurs, og dette blir arrangert i hver fotballkrets én til to ganger i året. Det er også viktig å være i god fysisk form, og å kunne bestå årlige fysiske løpetester. I tillegg kreves det god fotballforståelse og kunnskap om regler, noe vi blir testet på en gang i året gjennom en teoritest.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Yrket passer for alle som er interessert i fotball og ønsker en rolle innen fotballverden. Det krever mot og lidenskap for fotball, og dersom du ikke har det, blir det vanskelig å være fotballdommer.

Hva liker du best med å være fotballdommer?

– Det å utøve rettferdighet og være nøytral er noe av det jeg elsker med å være fotballdommer. Jeg får utfordret meg selv, både fysisk og mentalt, i tillegg til at jeg får utviklet lederegenskapene mine. Det er også et veldig sosialt og godt miljø hvor du møter alle slags mennesker i alle aldre som deler den samme interessen for fotball som meg. Du får muligheten til å reise rundt i landet og besøke steder som du kanskje aldri ville gjort ellers.

Hva liker du minst?

– Fotballengasjementet kan noen ganger gå litt langt. Med det mener jeg at fotballdommere noen ganger er nødt til å ta upopulære avgjørelser som kan resultere i store uenigheter og klaging. Det er ikke alltid dette stopper når kampen er over, og det liker jeg minst med jobben min.

Image
Foran i bildet er to personer kledd i svart trøye og svart shorts, samt svarte sokker. De har hver en ball i hånda og smiler. Bak ser man flere personer med drakter i ulike farger. Alle er på vei ut på en gressmatte.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter innen fotballdømming. Du kan jobbe mot å bli internasjonal dommer og jobbe i andre land. Du kan jobbe mot andre verv eller stillinger i både fotballklubber, fotballkretser og fotballforbundet. Det er også mulighet for å jobbe mer administrativt med alt som foregår rundt fotballen.

Hva tjener man som fotballdommer?

– Det er ingen spesifikk årslønn ettersom du får honorar for hver kamp du dømmer. Honoraret starter på laveste nivå på 450 kroner per oppdrag til 18 179 kroner per oppdrag i Eliteserien. Dette er det høyeste nivået på herresiden.

Hvordan er sjansene for å få jobb som fotballdommer?

– Sjansene er store ettersom alle kan melde seg på dommerkurs. Det er nødvendig å være medlem i en fotballklubb, men utenom det er det bare å melde seg på dommerkurs og begynne å dømme. Når du har blitt registrert som dommer i en fotballklubb og fotballkrets, får du tildelt oppdrag og får et oppsett for sesongen. Da får du en oversikt over hvilke kamper du har, og kan melde deg opp til ledige oppdrag selv. Det bruker vi en egen nettsted til som heter «FIKS».