Hvorfor valgte du dette yrket?

– Min søster og far var fotballdommere, så det var sånn jeg ble introdusert til yrket. Som tenåring så jeg at det var en flott mulighet til å tjene litt ekstra lommepenger på, så jeg ønsket å starte med det selv.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– På en vanlig kampdag setter jeg av mye tid til forberedelser før kampen. Jeg spiser en god og næringsrik lunsj, og prøver å slappe av før jeg møter opp i god tid før kampstart. Der må jeg sjekke at banen ser bra ut, og jeg hilser på lagets ledere. Før kampen gjennomfører vi en samtale i dommerteamet, der vi snakker om hvilke forventninger vi har til kampen, og om hva som kan møte oss ute på banen. Vi avklarer også hvordan vi som et dommerteam skal samarbeide for å løse de situasjonene som oppstår ute på banen på en best mulig måte.

Etter kampen evaluerer vi prestasjonene våre sammen og hver for oss. På noen kamper er det også en dommerveileder til stede som gir tilbakemelding på prestasjonene i dagens kamp, og man får utviklingspunkter å jobbe med, slik at man kan bli en bedre fotballdommer.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Som fotballdommer kreves det at man er i god fysisk form, har gode regelkunnskaper og en god spilleforståelse. For å bli fotballdommer må man gjennomføre et dommerkurs. Fotballkretsene og fotballklubbene arrangerer årlig flere klubbdommer- og rekrutteringsdommerkurs.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket passer ikke for folk som ikke liker å være i fysisk aktivitet eller ikke har noen interesse for fotball.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best med å være fotballdommer er at jeg får utviklet mine personlige egenskaper og får brukt sider av meg selv som jeg i dagliglivet ikke anvender like mye. Miljøet er også noe som er verd å trekke frem. Det er et veldig godt sosialt miljø rundt det å være fotballdommer, man stifter nye bekjentskaper og får venner for livet.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Som fotballdommer på toppnivå kan det ofte bli lange reiseveier til kamparenaene, og dermed mye dødtid.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vill anbefale fotballdømming til alle som har en interesse for fotball, er i god fysisk form og som ønsker å utvikle sine personlige egenskaper gjennom å lede en fotballkamp.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Innenfor yrket som fotballdommer kan man med tiden tildeles ulike verv, eller utvikle egenskaper som gjør en kvalifisert for å søke ulike stillinger. Verv og stillinger som kan være aktuelle er dommerkontakt i egen fotballklubb, dommeransvarlig for turneringer, dommerveileder, fysisk dommertrener i fotballkretsen, instruktør ved dommersamlinger, dommerutvikler i fotballkretsen, dommerkonsulent i fotballkretsen, medlem av dommerkomite og man kan bli leder av en dommerkomité.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen som fotballdommer får man gjennom et kamphonorar for hver enkelt kamp som man dømmer. Dette honoraret varierer ut fra hvilket nivå man dømmer på, og hvilken rolle man har i dommerteamet. Eksempelvis tjener en hoveddommer i klassen gutter/jenter mellom 15 og 16 år 500 kroner per kamp, mens en hoveddommer i Eliteserien tjener 15 600 kroner per kamp. I tillegg til dette dekkes alt av reiseutgifter til og fra kampen.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene for å få jobb som fotballdommer er svært gode. Alt du trenger å gjøre er å kontakte din lokale fotballklubb- eller krets, melde deg på og gjennomføre et dommerkurs.

Tekst: Isabell Grønnslett

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Fotballkretsene og fotballklubbene arrangerer årlig flere dommerkurs.
Det er et veldig godt sosialt miljø rundt det å være fotballdommer, man stifter nye bekjentskaper og får venner for livet.