Fjell- og bergverksarbeider

– Jeg har ingen faste klokkeslett på jobben. Du jobber til du er ferdig. Du kan ikke lade en halv salve og dra hjem, sier Marius.
En mann i arbeidsklær og gul hjelm. Han er utendørs, og smiler mot kamera. Bak ham står det en anleggsmaskin.
Marius Heimkjær , 21 år
Fjell- og bergverksarbeider
Tromsø Bergsprenging
«Vi jobber hele året rundt. Også i full orkan eller på fjellet når det er minus 20 grader og vind.»
― Marius Heimkjær
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 02.03.2023
«Vi jobber hele året rundt. Også i full orkan eller på fjellet når det er minus 20 grader og vind.»
― Marius Heimkjær
«Jeg jobber i hele Nord-Norge, og det er mye reising. En dag er jeg her, og neste dag kan jeg være langt unna.»
― Marius Heimkjær

Hvorfor valgte du å bli fjell- og bergverksarbeider?

– Bestefaren min drev med hjullaster, traktorer, brøyting og sånne greier. Egentlig gjorde det at jeg ble interessert i sånn type arbeid. Jeg gikk Bygg- og anleggsteknikk på Fauske vgs. Der ble jeg introdusert for sprenging, og synes at det var kjempeartig og interessant. Så jeg ville gå for det. Jeg fikk lærlingplass, og begynte å jobbe. Der var det mye bæring av singel. Men jeg har drevet med sprenging siden det.

Image
En mann i arbeidsklær. Han står ved siden av en anleggsmaskin. Bildet er tatt utendørs.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg kommer på jobb, drar for å hente dynamitt, borer en salve, og skyter. Det er bare å bore og skyte, det er ingen heksekunst. Men det er også mye kjøring frem og tilbake, telefoner som skal besvares, og så dra igjen et annet sted.

Jeg jobber så mye som må til for å få ting gjort. Bare denne uken jobbet jeg tolv timer hver dag. Og vi snakker ikke om avspasering her, jeg skal sprenge mer. De venter på meg, så jeg må dra. Det er ikke så mange som har skytepapirer i Tromsø, bare to–tre personer. Så jeg jobber i hele Nord-Norge, og det er mye reising. En dag er jeg her, og neste dag kan jeg være langt unna. Det fungerer for meg, men det er verre hvis noen har små unger. Man må være glad i å være borte hjemmefra. Og det er ikke bare å dra fra en plass, du må være der til jobben er gjort. Jeg har ingen faste klokkeslett på jobben. Du jobber til du er ferdig. Du kan ikke lade en halv salve og dra hjem. Du må gjøre det ferdig, dekke og skyte. Det er mye fysisk arbeid. Man må bære singel og esker med dynamitt. Det er mye tungt arbeid, og ikke mange blir gamle i dette yrket.

Hva kreves for å kunne jobbe som fjell- og bergverksarbeider?

– Du må ta fagbrev, og være lærling i et par år. Du må også få deg skytepapirer (bergsprengersertifikat).

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må være glad i å ta i et tak. Du holder på i alt slags vær. Du må være glad i å være ute, fordi alt skjer ute. Vi jobber hele året rundt. Også i full orkan eller på fjellet når det er minus 20 grader og vind. Du må være glad i å røre på deg, fordi det er fysisk arbeid. Du borer, og du bærer dynamitt og singel. Du kan ikke være redd for å bli skitten eller få skitt under neglene.

Hva liker du best med å være fjell- og bergverksarbeider?

– Det artigste er å trykke på knappen og fyre av. Etter det ser du resultatet av jobben din. Men den jobben handler ikke bare om å trykke på knappen og fyre av. Du må beregne alt riktig, ellers kan du knuse noe. Vi jobber ikke bare på fjellet, det kan være midt i byen. Du må passe på at alt er riktig. Når det sprenges der det bor folk, må det dekkes bra. Folk kan også klage, og være bekymret for huset eller garasjen sin. For ikke så lenge siden var ei dame så livredd at vi faktisk sende en kollega inn til henne. Han satt der og drakk kaffe mens vi holdt på.

Hva liker du minst?

– Jeg liker minst å stå og bore. Det kan bli kaldt, og du står helt i ro mens du ser på at borestanga går ned i fjellet. Det er ikke kjempeartig. Hvor lang tid det tar kommer an på hvor stor salve vi skal ha. Å bore noen hull tar bare en halv time, men skal vi skyte store salver med flere hundre hull, tar det flere dager.  

Image
To menn i arbeidsklær. De står utendørs foran en anleggsmaskin.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det handler om det du vil selv. Du kan gå på teknisk fagskole og lære deg mer. Du kan bli anleggsleder eller formann. Jeg vil selv jobbe med sprenging, og skal se etter hvert.

Hva tjener man som fjell- og bergverksarbeider?

– Jeg har råd til både til smør og pålegg på brødskiva. Her kan du tjene cirka 800 000 kroner i året. Men det er på grunn av at vi jobber mye overtid, er mye på reising, og ikke har fast arbeidstid.

Hvordan er sjansene for å få jobb som fjell- og bergverksarbeider?

– Det er ikke så mange som driver på med dette, så det trengs folk. Du må ha fagbrev, være lærling, og få skytepapirer, så det er ikke så mange som gjør det. Men det er jobb for de som får det.

Tilhørende utdanninger

Fjell- og bergverksfag

Du lærer om utvinning mineralske råstoffer og andre naturressurser, og om boring, sprenging og arbeid i berggrunnen.

Finn studier