Hvorfor valgte du dette yrket?
– Fra jeg var liten av, har jeg fra mor og mormor alltid hatt interesse for håndarbeid, om det var å lage smykker av smykkedeler og perler fra Panduro, til hekling, perlevev, tegning og maling. Det at jeg tok svennebrev som filigranssølvsmed kan jeg vel si var mer tilfeldig. Etter at jeg hadde fullført Vg2 kom håpet om å få en lærlingplass, men det er få plasser som blir utlyst og mange som kjemper om dem. Gjennom egeninnsats fikk jeg praksisplass som gullsmed hos Galleri Juul, et gullsmedverksted på Stjørdal. Praksisplass er dessverre ikke det samme som lærlingplass, og den varte omtrentlig et skoleår. Derfor fortsatte jeg å kikke etter muligheter for å fullføre den påbegynte utdanningen. Jeg kom i kontakt med det som ble min læremester, Eli Taugbøl, ved Gull og Grønne Skoger i Morgedal, og startet som lærling innen filigranssølvsmedfaget.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Per dags dato jobber jeg som gullsmed hos Gullsmed Karlgård, hvor arbeidsdagen består av helt andre oppgaver i forhold til når jeg jobbet med filigran. Når jeg jobber med filigran, er det aldri snakk om masseproduksjon. Jeg lager få søljer om gangen og jeg følger egne oppskrifter som er gode å ha for både rekkefølge og dimensjoner. Det er viktig med rett dimensjon på alle delene, siden alt er laget til å passe hverandre. Hvis en del endrer dimensjon, endres uttrykket på hele søljen, noe som også er spennende om man er ute etter å endre litt på den søljen man jobber med.
Kjørner skal smeltes, tråd skal tvinnes og valses, kruser skal lages, bunnplaten skal smies og stemples. Alt blir ikke gjort på en dag ved en større sølje, så prosessen med å lage ei stor sølje går over flere dager. Jo større søljen er, jo flere deler består den av, og desto lengre tid tar det å lage den. Søljen settes sammen del for del i gitt rekkefølge. Når man har laget opp alle de små delene som skal settes sammen til å bli ei sølje, begynner man som regel i midten og jobber seg utover med flere loddinger underveis.
Mellom hver lodding må den i syrebad før man kan gå videre til neste lodding. Deretter skal den sages ut og files før det loddes på mekanisme på baksiden. Når alle delene er satt sammen, skal den få overflatebehandling ved at den for eksempel oksideres eller forgylles. Oksygen er svart og slipes av igjen slik at den skaper dybde i sølvet og forgyllingen gjør den gyllen i fargen. Etter en runde i polértrommel er den ferdig.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Man kan gå Vg1 Håndverk, design og produktutvikling eller et kryssløp med Vg1 Teknologi- og industrifag, for så å fortsette videre på Vg2 Gull- og sølvsmedhåndverk. Deretter følger to år med opplæring i bedrift før man kan gå opp til svenneprøve. Noen skoler tilbyr også Vg3 som et substitutt for læreplasser. Det finnes også andre veier det er mulig å gå, som full opplæring i bedrift, hvor man er fire år lærling i bedrift i stedet for to år på skole og to år i bedrift. Dette alternativet blir ofte kalt voksenlærling. Ellers kan et annet alternativ være å gå Folkekunsttudiet ved Universitet i Sørøst-Norge og ta læretid etter dette.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Det kan være belastede på armer. Ikke gjennom tunge løft, men gjennom at det i hovedsak er hendene og dermed underarmene som blir brukt i løpet av arbeidsdagen, siden det er mye bruk av håndverktøy. Det kan også være vanskelig å finne en jobb i dette faget, og mange starter opp for seg selv og bør vel muligens ha selvdisiplin for å få det til.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Å lage en sølje er en tidkrevende prosess, og noe av det beste jeg vet, er når jeg holder den ferdige søljen i handa og er fornøyd med resultatet selv. Jeg får da en mestringsfølelse når jeg vet hvor mye jobb som ligger bak. Det er ekstra gøy å lage store fine søljer til kunder når jeg vet at de er laget for å vare i generasjoner. Likevel er det nok selve prosessen jeg liker aller best, det å kunne sitte å pusle med alle de små delene og se at de underveis blir en del av noe større – noe vakkert. Det er også veldig interessant å se at søljer ofte har egne særpreg etter hvem som lager de, nesten som en dialekt, siden alle finner sin måte å gjøre det på.
Det finnes en bok av Rikard Berge som heter «Bondesylv» som blant annet inneholder bilder av gamle søljer som er funnet rundt om i landet. Den er det fantastisk å kunne sitte og bla i, og hente inspirasjon til nye typer søljer. Det er ekstra artig å bruke kreativiteten å lage nye søljer med utgangspunkt i en eller flere av disse gamle søljene, eller bare lage helt noe annet som filigran-inspirerte smykker eller kanskje en liten boks.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det kan noen ganger bli litt ensformig hvis man skal lage opp mange like deler, som for eksempel hundrevis av kjørner. Hvis man arbeider som selvstendig næringsdrivende kan også andre faktorer spille inn, som økonomisk utrygghet osv.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Tålmodighet kan komme godt med når det er tidkrevende å lage ei stor sølje med mange små deler som skal lages og tilpasses. Det er fint om man trives med holde på med små ting, og litt kreativitet kan også komme godt med.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det går an å undervise i faget på skole, på universitet eller gjennom kurs. Hvis du liker kundekontakt, så kan en gullsmedforretning være perfekt for deg. Da vil det være rene salg av varer, og som selger er det positivt å ha fagkunnskapen i bunn. Dette vil gi ekstra trygghet for kjøper.
Det går også an å jobbe på et verksted som gullsmed slik jeg gjør, som er en annen gren innenfor faget.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det vil nok variere mye etter om man jobber for seg selv som selvstendig næringsdrivende eller om man står som arbeidstaker i en bedrift. Som selvstendig næringsdrivende vil nok veien være lenger å gå for å oppnå lønnen som er angitt under, i og med at man må bygge opp et nytt firma med dekning av utgifter og skape seg et godt renommé og stor nok kundekrets for å få det til å gå i pluss etter hvert.
Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– I realiteten kan det være en stor utfordring å få seg fast jobb innenfor dette yrket, med mindre man skaper sin egen arbeidsplass. Den må da bygges opp fra ingenting, og man må nok jobbe hardt for å etter hvert opparbeide seg et renommé og en økende kundekrets, men alt kan være mulig.
I realiteten kan det være en stor utfordring å få seg fast jobb innenfor dette yrket, med mindre man skaper seg sin egen arbeidsplass.
Å lage en sølje er en tidkrevende prosess.
Tålmodighet kan komme godt med når det er tidkrevende å lage ei stor sølje med mange små deler som skal lages og tilpasses.