Filigransølvsmed

– Man må være tålmodig, nøye og like pirkearbeid, forteller Hilde.
En kvinne i lilla genser og briller med sorte rammer, smiler mot kamera. Bak henne er det en arbeidsbenk og diverse verktøy.
Hilde Nødtvedt, 68 år
Filigransølvsmed
Hilde Nødtvedts Sølvsmie
«Man må være innstilt på å skape sin egen arbeidsplass og det krever en del egenskaper alene. »
― Hilde Nødtvedt
Intervju:
Hege Enersen Bjerkelien
Publisert: 11.04.2023
«Man må være innstilt på å skape sin egen arbeidsplass og det krever en del egenskaper alene. »
― Hilde Nødtvedt
«Smykkene jeg lager er bestilt av kunder som er ute etter sølv til en bestemt bunad eller festdrakt.»
― Hilde Nødtvedt

Hvorfor valgte du å bli filigransølvsmed?

– Det var ikke noe jeg hadde bestemt meg for tidlig, men jeg likte forming og håndverk godt. Jeg gikk på formingslinja på en folkehøyskole, tok vevkurs og siden søkte jeg meg til gullsmedfaget og filigransarbeider ved Elvebakken skole. Der tok jeg grunnkurs i to år, og etter det gikk jeg to år i lære hos en filigransølvsmed i Valdres. Jeg tok svenneprøven i 1981 som privatist.

Jeg valgte filigran fordi det hadde et definert marked, filigransarbeid i Norge dreier seg i hovedsak om smykker til bunad, og på denne tiden hadde denne tradisjonen et godt oppsving. Det er fortsatt veldig populært.

Image
Et par hender hviler seg på en arbeidsbenk av tre. Hendene sager av kanten på en sølvplate med baufil.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Alle smykkene som kommer fra denne smia lager jeg for hånd og helt fra bunnen av. Utgangspunktet for smykker laget av filigran, er tråd av sølv. Ordet filigran er satt sammen av de to latinske ordene filum og granum som betyr tråd og korn. Med korn menes perler, eller bitte små kuler, som er laget i samme materiale. Det er tråden og disse kulene som er grunnlaget for alle bunadsmykker.

Smykkene jeg lager er bestilt av kunder som er ute etter sølv til en bestemt bunad eller festdrakt. Hver drakt har smykker som hører til, bunadsølv er en del av selve bunaden. Når kundene kommer hit blir vi enige om hva de skal ha, noen har allerede bestemt seg, mens andre ønsker råd om hva som passer til deres bunad. Det er ganske mange variasjonsmuligheter innenfor den gamle tradisjonen for bunadsølv, og det er fint å kunne fortelle kundene om alle mulighetene de har.

Når jeg har fått bestilling på et bestemt smykke, lager jeg alltid noen flere enn de som er bestilt. Det er ikke snakk om mange, men det lønner seg i forhold til å være mest mulig effektiv. Det er aldri mer enn fem, så noen masseproduksjon er det altså ikke. Akkurat nå holder jeg på å lage en liten serie med såkalte slangesøljer.

Teknikken man bruker for å lage bunadssmykker går ut på å forme sølvtråden og sette den sammen i ulike mønstre. Tråden blir tvunnet, trillet og smeltet til detaljerte mønstre som loddes sammen. Noen av smykkene blir festet på en bunnplate, og denne må også kuttes og formes. Jeg smir, lodder og sager for å forme delene, og verktøyet er ganske enkelt. Disse smykkene har blitt laget i flere hundre år, og det har vært mulig fordi man bruker lite og enkelt verktøy. Tang, pinsett, filer, hammer og loddeverktøy er egentlig det jeg trenger, men godt syn, stødige hender og et hode fullt av kunnskap om faget er også helt avgjørende for å holde på.

Hva kreves for å kunne jobbe som filigransølvsmed?

– Man må ha et svennebrev i filigransarbeider. Det betyr to år på skole og to år i lære, samt en bestått svenneprøve. Selv har jeg valgt å ta et mesterbrev også.

Jeg har også tatt mellomfag i folkeminne og en master i folkekultur og tradisjonskunst. Jeg er spesielt interessert i tradisjoner kan du si.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Man må være tålmodig, nøye og like pirkearbeid. Noe av jobben er kjedelig rutinearbeid, men man må gidde å gjøre det allikevel. Det er liksom ikke noe poeng å lage tradisjonssmykker for hånd hvis man ikke vil gjøre det helt ordentlig.

Dette er heller ikke et yrke der faste stillinger blir lyst ut i fleng, man må være innstilt på å skape sin egen arbeidsplass og det krever en del egenskaper alene. Man må ut å selge seg selv, man må virkelig stå på og finne kundene!

Jobben passer ikke for deg som er utålmodig eller ikke er hard nok til å kunne stå på nok for å skaffe en inntekt av yrket.

Hva liker du best med å være filigransølvsmed?

– Det er å lage noe helt fra bunnen av, og så er det veldig hyggelig å få gode tilbakemeldinger.

Hva liker du minst?

– Å smelte perler.

Image
En kvinne i lilla genser sitter ved en arbeidsbenk hvor hun sager av kanten på en sølvplate med baufil. I bakgrunnen er det diverse verktøy.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe i gullsmedforretninger og de finnes det jo ganske mange av. I Norge har vi også to ganske store produsenter av maskinlaget filigranssølv, der kan det være muligheter for jobb. Ellers kan man jobbe med konservering og verdivurdering for både museer og aksjonshus. Man kan bruke kunnskapen om filigran til flere ting.

Hva tjener man som filigransølvsmed?

– Det skal mye til for å kunne leve av dette yrket som selvstendig. Mange har også andre jobber ved siden av for å ha nok lønn å leve av.

Hvordan er sjansene for å få jobb som filigranssmed?

– Det er veldig få jobber dersom man ønsker å jobbe som ansatt. Hvis man er villig til å stå på og lage sin egen arbeidsplass er det bare å sette i gang. Man trenger ikke å gjøre de veldig store investeringene før man kan starte i det små, og det er fint mulig å bygge opp et verksted over tid dersom man har en inntekt ved siden av.

Tilhørende utdanninger

Filigranssølvsmedfag

Du lærer å lage store og små smykker og utsmykkinger som settes sammen av metalltråder og små kuler i forskjellige dimensjoner. Du lærer også å tilvirke draktsølv til bunader og folkedrakter.

Finn studier