Fagoperatør i termoplast
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg visste jeg ville jobbe med noe fysisk, men valget termoplast var litt tilfeldig. Det ble noen omveier før jeg bestemte meg. Jeg var innom både bygg og anlegg, service og samferdsel før jeg landet på teknikk og industriell produksjon (TIP). Lærlingtiden hadde jeg hos en stor rørprodusent og der fikk jeg øynene opp for plast. Det er et renslig og enkelt materiale med enorme bruksområder. Jeg er en veldig fornøyd 26-åring som allerede er medeier i et firma, og det i et fag med et hav av utviklingsmuligheter.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En vanlig arbeidsdag er et fremmedord for meg. Vi driver med alt fra å skjøte rørledninger i termoplast, til å lage pumpestasjoner og til fiskeoppdrett.
Jeg jobber mest med rør til vann og avløp, og driver for tiden med et stort prosjekt som er å skifte hovedvannledningen i Arendal. Min jobb er å sveise rørledninger i termoplast. I Arendal betyr det fire kilometer med rør på 1000 millimeter i diameter. Vanligvis er et rør 12 meter langt, og denne jobben tar cirka åtte måneder.
I Norge er etterslepet på vann- og avløpsrør gigantisk. Hule tømmerstokker, stål- og betongrør må skiftes ut. På anlegget står jeg oftest på flat mark og sveiser, men det hender jeg må ned i grøfter for å sveise. Hver sveis tar sin tid. Jeg følger formler og tabeller som forteller om sveis- og kjøletider. Det betyr at jeg ikke kan forte meg i selve sveiseprosessen, men må tilrettelegge for å være mest mulig effektiv. Dette læres med erfaring.
Vi har også et verksted hvor vi blant annet utfører hastejobber. Det kan for eksempel være å tilpasse et rør slik at anleggsjobber ikke stanser opp. I verste fall blir vannet stengt inntil skjøten eller delen er på plass, da snakker vi om virkelig hastverk.
Kunder kan komme med tegninger med eksakte mål og hvor mye røret skal bendes. De kan også komme med forespørsler og røffe skisser som vi fintegner og konstruerer på verkstedet.
Jeg er en underentreprenør og samarbeider alltid med en entreprenør. Det kan være kommuner, gravemaskinfirmaer og store entreprenører som AF-gruppen.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Jeg tok TIP, industriteknologi og var to år i lære før jeg tok fagbrevet. Den praktiske prøven var å få utdelt en mangelfull tegning av en rørdel, tegne den presist og deretter konstruere rørdelen i løpet av en uke. Du må ha fagbrev for å kalle deg fagoperatør.
Du kan gå opp som privatist etter fem års erfaring. De aller fleste som jobber med dette har ikke fagbrev, men det blir stadig mer etterspurt. Mange har et ukeskurs i sveising og erfaring.
Det er en trygghet å ha fagbrevet. Det gir større forståelse, respekt for faget og yrkesstolthet. Du får også bedre lønn.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Vil du ha en jobb hvor du aldri fryser, ikke vil bli møkkete og er redd for fysisk arbeid – da er ikke dette rette yrket.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det er gøy å lage ting og finne løsninger. Vi får forespørsler om alt mulig som ikke er standarddeler. Det er også spennende å være med i hele prosessen fra A til Å.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det kan bli lange og kalde dager med mye venting på anlegg. Jeg må for eksempel vente på gravemaskin, sprengning og tømming av grøfter med mer. Når det regner er jobben både kald, våt og sølete.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Det hjelper å være omgjengelig og i grei fysisk form. Å være nøyaktig og ikke minst praktisk anlagt er en stor fordel. I min type jobb må du like å jobbe ute. I andre typer termoplastjobber kan du jobbe inne hele året. Du må være løsningsorientert og interessert i faget, men det meste kommer med erfaring.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan jobbe med produksjon av plastkomponenter i verksteder og på fabrikker. Drive med service på eksisterende røropplegg. Eller gjøre som meg og starte for deg selv.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Jeg antar at et sted mellom 400 000 og 500 000 kroner i året er en vanlig lønn. For meg som jobber mye på anlegg er det mange tillegg som overtid og diett.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Er du flink, så tror jeg det er gode muligheter for å få jobb, men for å jobbe på anlegg, må du ikke være for hjemmekjær.
Tilhørende utdanninger
Termoplastfag
Du lærer å bearbeide termoplast. Du lærer også å utvikle og produsere produkter med høy kvalitet og med minimal miljøbelastning.
Finn studier