Fagoperatør i limtreproduksjonsfaget
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg kommer fra et lite sted som heter Mosvik, Norsk Limtre er hjørnesteinsbedriften i området og min nærmeste jobbmulighet. Broren min jobbet der så jeg kjente godt til bedriften da jeg fikk jobb. Det var trygt å jobbe i nærområdet. Jeg utdannet meg først til agronom og driver gård ved siden av, og da får brukt begge utdanningene.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber helt i enden av produksjon og ansvaret mitt er å ta imot ferdige limtreplater, finpusse de, og å få platene ut på biler for utkjøring til kunder i hele landet. Før platene kommer til meg har de blitt bearbeidet av kollegaene mine i hallen.
Limtre er et hardført byggemateriale og er trelameller påført limt, for så å kjøres inn i det vi kaller en limpresse. Der blir de presset sammen under høy varme. Vi kan lage opp til fem meter lange plater. De brukes først og fremst til møbelproduksjon, innvendig panel, spilevegger, kjøkken, terrasser og mye annet.
Når jeg kommer på jobb, venter de ferdige limtreplatene på paller. Platene er ikke pusset på forhånd og er grove fordi de er saget med et sagblad. Jeg stiller inn pussemaskinen på bestemte mål og maskinen pusser begge sider av platen samtidig. De må pusses ned til rett dimensjon, som betyr at et par millimeter forsvinner i puss. Når platene har rett dimensjon kjøres legges de i stabler. Jeg dobbeltsjekker alltid at de har rett dimensjonen, og at kvaliteten på platene er rett i forhold til bestillingen.
Når bestillingen ligger ferdig i en stabel, frakter jeg pallen til pakking med en truck. Jeg pakker den i plast og tetter godt igjen. Så skriver jeg ut et fraktbrev, og et transportfirma kjører pallene ut til kunden
Jeg samarbeider tett med de andre i hallen der jeg jobber. Det er mange arbeidsstasjoner og maskiner, og vi hjelper hverandre. Vi har mye å gjøre og for tiden jobber jeg også kveldsvakter.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Jeg begynte på Norsk Limtre uten skole eller erfaring. Etter 20 års erfaring meldte jeg meg opp som privatist. Det kom en prøvenemnd til fabrikken og vurderte den praktiske prøven. Det var også en teoretisk prøve. Med mer enn fem års praksis, kan du gjøre som meg og ta fagbrevet som privatist. Etter å ha bestått fagbrevet gikk jeg opp elleve kroner i timen. Jeg har gått glipp av mye penger gjennom mange år og det er litt surt.
Den vanlige veien å gå til fagbrevet er Vg1; bygg- og anleggsteknikk, Vg2; tre- teknikk og deretter to års opplæring i bedrift.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Det er noen tunge løft, men vi får stadig flere gode hjelpemidler. Uansett kommer det godt med å være i form. Du må også tåle å jobbe i mye støy og bruke verneutstyr.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Jeg må skryte litt av arbeidsplassen min. Ledelsen er veldig fleksible, og jeg får sjelden nei når jeg ber om noe. Miljøet er kjempebra og jeg trives veldig godt.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Jeg er heldig som har ansvaret for mange forskjellige arbeidsoperasjoner. I forhold til andre i hallen som er dypt konsentrert hele dagen med liming, så har jeg en veldig variert jobb.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Du må være nøyaktig og ryddig. Jeg har selv mange faste rutiner for at det ikke skal bli rotete rundt meg. Du bør også være god på å samarbeide og kommunisere. Vi hjelper hverandre for at fabrikken skal gå bra. Jeg vil si at fagbrevet ga både økt yrkesstolthet og noe ekstra til yrket mitt.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du har en spesiell kompetanse og det er flere fabrikker som ansetter fagoperatører i limtreproduksjon. Moelven er antagelig den største og mest kjente.
Du kan også jobbe på høvlerier eller andre typer industri som driver med tre produksjon. Det vanligste er å få fast jobb i bedriften hvor du har hatt lærlingperioden.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– En vanlig lønn for en fagarbeider er rundt 430 000 kroner i året
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Jeg tror sjansene er ganske gode. Det er veldig avhengig av hvor du bor i landet. Vi er heldig og har fire kvinner hos oss, men flere hadde ikke gjort noe.
Tilhørende utdanninger
Limtreproduksjonsfag
Du lærer å framstille konstruksjoner av limtre som inngår i de fleste typer bygg, bruer, master og innredninger bl.a..
Finn studier