Portrett av fagoperatør Jon Inge Stuevoll

YrkesintervjuFagoperatør i limtreproduksjonsfaget favoritt ikon

Jon Inge Stuevoll valgte et yrke som sikret han jobb der han bor. Han jobber på fabrikk, men stadig mer av arbeidsoppgavene utføres på data.

Jon Inge Stuevoll
40 år
Limtreoperatør
Kjeldstad Trelast A/S, Selbu
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var en trygg og god mulighet til å få seg stabil jobb etter skolen, der jeg bor. Jeg jobbet her i fem år før jeg tok fagbrev for å bli fagoperatør, og jeg har vært fornøyd med valget mitt. Nå trives jeg bra.

dsc_0026.jpg

Fagoperatør Jon Inge Stuevolls arbeidsplass ligger i Selbu.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på Kjeldstad Trelast A/S i Selbu. Jeg jobber med kvassing for tiden. Det vil si at jeg er mye involvert i sliping av avkuttere, blad og lignende, men jeg er også med på produksjon av limtre. Der trenges det et øye for detaljer, da det er viktig å følge med på ting som at det er nok lim i treet og at fuktigheten er riktig. Det er mange prosesser man hele tiden må holde et øye med. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– De viktigste egenskapene man må ha er evnen til samarbeid og stå-på-vilje. Det er også nødvendig å ha tekniske ferdigheter, siden det er et yrke som i større grad blir digitalt og utføres på data.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er man motivert er nok dette arbeid som kan passe for de fleste. Det er heller ikke så mange tunge løft lenger, nå som så mye av arbeidet digitaliseres.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg er veldig fornøyd med det sosiale miljøet på jobb. Jeg har mange gode arbeidskompiser, som møtes også utenfor jobb, og det gjør det trivelig å være på jobb.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det blir jo en del støv og støy når man jobber på fabrikk, og det er jo ikke alltid det mest behagelige. 

dsc_0031.jpg

Fabrikken i Selbu.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Det passer for folk som liker arbeid hvor det hele tiden skjer ting, særlig nå som jobben blir mindre fysisk.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor dette yrket? 

– Man kan alltids gå videre på teknisk fagskole og for eksempel jobbe seg opp til formann. Det er et marked hvor det skjer svært mye, og det er veldig mye produksjon og fabrikkarbeid som involverer limtreproduksjon.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En gjennomsnittlig startlønn ligger på litt under 400 000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Nå er det mye som skjer og store forandringer i limtreproduksjonen i Norge. Da jeg startet var det veldig mange flere fabrikker enn det er nå. Det er bare fire limtrefabrikker igjen nå, men det betyr ikke at det er umulig å finne seg jobb med limtreproduksjon. Det brukes limtre i mye annen produksjon også, blant annet i produksjon av kjøkken, vindu og lignende. Det blir også et større marked i CLT, som står for Cross Laminated Timber. CLT brukes mye til huskonstruksjon. Det er med andre ord en konstant og kjapp utvikling i markedet. Det gjør at det hele tiden skapes nye nisjer. Dermed burde det være godt mulig å finne seg noe man trives med!

 

Tekst: Live Skartveit

    • Jeg jobbet her i fem år før jeg tok fagbrev for å bli fagoperatør, og jeg har vært fornøyd med valget mitt.
    • Det blir jo en del støv og støy når man jobber på fabrikk, og det er jo ikke alltid det mest behagelige.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser