Ergoterapeut

– Du må være god til å kommunisere og være empatisk – du ser mange sårbare grupper, forteller Thea.
Kvinne i hvite helseklær.
Thea Bakken, 30 år
Spesialergoterapeut
Haukeland universitetssjukehus / Helse Bergen, Bergen
«Det jeg liker best er å kunne bidra til at pasientene kan være så selvstendig og å se de bedre seg i rehabilitering.»
― Thea Bakken
Tekst og foto:
Nina Reynisdottir
Publisert: 16.05.2024
«Det jeg liker best er å kunne bidra til at pasientene kan være så selvstendig og å se de bedre seg i rehabilitering.»
― Thea Bakken
«Det som er vanskeligst, er at det er mange triste skjebner. Det kan være tungt å se.»
― Thea Bakken

Hvorfor valgte du å bli ergoterapeut?

– Jeg ville jobbe med aktivitet og mennesker. Jeg begynte derfor å studere idrettsvitenskap i USA, men jeg fant ut at det ga meg ikke så gode jobbmuligheter. Jeg gjorde research på ergoterapi, og kom frem til at ved å bli ergoterapeut kunne jeg jobbe med aktivitet, mennesker og få gode jobbmuligheter. Så da ble det dette!

Image
Kvinne i hvite helseklær tester et ergoterapeutisk redskap i tre.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Vi begynner dagen med et morgenmøte hvor vi går igjennom alle pasientene som har kommet og fordeler dem mellom oss. Etter det, møter jeg pasientene og begynner arbeidet. Det er enten kartlegging, oppfølging eller rehabilitering vi skal gjøre. Jeg jobber i all hovedsak med pasienter som har kreft eller ryggskader. Mange sitter i rullestol, noen går. 

Kartlegging er noe vi gjør hver gang vi får en ny pasient. Da har vi en samtale med pasienten om hvordan hverdagen er nå, hva som er vanskelig og observerer dem. Vi ser på pasientens finmotorikk, sensitivitet, kraft, syn og mer. Hvis pasienten kjører bil, gjør vi en kognitiv test. Det er flere kartleggingsverktøy vi bruker. 

Som ergoterapeut har du et spesielt fokus på hvordan pasienten fungerer i daglig aktivitet som påkledning, stell, matsituasjoner, hobby og mer. Fokuset ligger særlig på hvordan hånd- og armfunksjonen er, fordi den er helt essensiell i dagligdagse oppgaver.

Det vi gjør er å kartlegge pasientens funksjon for å finne ut hva de har videre behov for og legge en plan for når de skrives ut. Dette kan innebære å tilrettelegge bostedet og gi hjelpemidler for forflytning, mobilitet, påkledning, dusj eller annet. 50 % av jobben min handler om å gjøre kartlegginger.

Den andre 50 % av jobben min handler om å trene opp pasienter som er på rehabiliteringsopphold. Da er pasienten her på sykehuset i opptil fire måneder og trenes og rehabiliteres av oss. Min jobb blir å trene de på daglig aktivitet. 

Etter en pasient er det mail- og rapportarbeid, samt tverrfaglige møter og dialog med andre helseenheter som kommunen og institusjoner. 

Hvordan skiller ergoterapi seg fra sykepleie og fysioterapi? 

– Alle driver med kartlegging, men de har forskjellige fokusområder og metoder. For å holde det veldig enkelt kan man si at ergoterapeuten vurderer hvordan en pasient fungerer fysisk og kognitivt i hverdagslige aktiviteter, sykepleieren ser på medisiner og jobber tettere med lege og fysioterapeuten jobber med kropp og bevegelse. 

Hva kreves for å kunne jobbe som ergoterapeut?

– Jeg tok en bachelorgrad i ergoterapi ved NTNU i Trondheim. Ergoterapistudiet finnes i Bergen, Stavanger, Oslo, Trondheim og Gjøvik. Ergoterapeut er en beskyttet tittel. Når du har bestått bachelorgraden, får du autorisasjon og kan begynne å jobbe. Hvis man ønsker kan man bli spesialergoterapeut ved å ta mastergrad. Jeg har mastergrad i rehabilitering fra England. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må være god til å kommunisere og være empatisk du ser mange sårbare grupper. Vi må ofte komme opp på løsninger som er utenfor boksen, så kreativitet kan være bra. Hvilken egenskap som er viktigst, vil variere fra jobb til jobb. Når det er sagt, jobber vi alltid med mennesker, så du må være glad i å jobbe med mennesker. Du kan ikke ha vansker med å omgås andre og hvis du misliker telefonsamtaler, blir denne jobben vanskelig. 

Hva liker du best med å være ergoterapeut? 

Det jeg liker best er å kunne bidra til at pasientene kan være så selvstendig og å se de bedre seg i rehabilitering.

Hva liker du minst?

– Det som er vanskeligst, er at det er mange triste skjebner. Det kan være tungt å se. Når det er sagt, er vi her for å hjelpe, og det er fint å tenke på samtidig som at vi ser mye urettferdig. 

Image
Kvinne i hvite helseklær sitter ved et skrivebord og skriver på en stasjonær data.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som ergoterapeut kan jobbe på sykehus i spesialisthelsetjenesten, som kommunalergoterapeut, i skoler, bofellesskap, aldershjem, rehabiliteringsinstitusjoner, bedriftshelsetjenester og som selger i hjelpemiddelfirma. Det er mange plasser vi kan jobbe!

Hva tjener man som ergoterapeut? 

– Sist jeg hørte var gjennomsnittslønnen 560 000 kroner i året. Det varierer ut ifra om du er vanlig ergoterapeut eller spesialergoterapeut, samt ansiennitet og om du jobber i kommunen eller på sykehus. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som ergoterapeut?

– Det er stort behov for ergoterapeuter i spesialhelsetjenesten og i kommunene! Så må vi håpe at det blir flere faste fulltidsstillinger. Behovet kommer bare til å bli større i fremtiden med tanke på eldrebølgen. 

Tilhørende utdanninger

Ergoterapi

Du lærer om anatomi, fysiologi, rehabilitering, habilitering, inkludering, deltakelse, tilhørighet og mer. Utdanningen har flere lengre praksisperioder, der du får prøvd ut kompetansen din.

Finn studier