Ergoterapeut

Å gjøre livet så enkelt som mulig for barn med utfordringer er jobben til Hanne-Mari. – Det er mange forskjellige liv og du må tåle å møte mennesker i krevende livssituasjoner.
Portrett av ergoterapeut Hanne-Mari Arnhus.
Hanne-Mari Arnhus, 35 år
Ergoterapeut
Slagen Helsestasjon, Tønsberg
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
« Jeg jobber med barn og unge fra 0 til 20 år med en sykdom eller nedsatt funksjon som gjør at de har behov for hjelpemidler.»
― Hanne-Mari Arnhus
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 23.03.2021
« Jeg jobber med barn og unge fra 0 til 20 år med en sykdom eller nedsatt funksjon som gjør at de har behov for hjelpemidler.»
― Hanne-Mari Arnhus
«Jeg har aldri møtt en ergoterapeut som ikke er empatisk og har et ønske om å hjelpe andre. »
― Hanne-Mari Arnhus

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg ville jobbe med mennesker, men var veldig usikker på hvordan. Jeg leste et yrkesintervju på utdanning.no og tenkte; jeg gir ergoterapi et forsøk. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men allerede under studiet forsto jeg at jeg hadde valgt rett og ville tatt det samme valget igjen. Jeg får det beste av to verdener i jobben min, både i tett samarbeid med andre og selvstendig. For å si det som jeg føler det, så har jeg den beste jobben som finnes.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber med barn og unge fra 0 til 20 år som har en sykdom eller nedsatt funksjon som gjør at de har behov for hjelpemidler. Jeg får en henvisning, leser meg opp på pasienten, kontakter foreldrene og deretter skole eller barnehage.

På hjemmebesøk tar jeg ulike tester som forteller meg om for eksempel gripeevne, motorikk, konsentrasjon med mye mer. I barnehage eller skole observerer jeg barnet i samspill med andre. Når jeg har forstått barnets behov kontakter jeg hjelpemiddelsentralen med anbefaling om ulike hjelpemidler. Det kan være alt fra en iPad med talefunksjon, elektrisk rullestol, til spesialbygget lue for de som faller lett. Det er helt fantastisk hva som finnes, mange tusen hjelpemidler som kan gi barn og foreldre et mye enklere liv og bidra til lek og aktiviteter. Det er nesten blitt en hobby å holde meg oppdatert, og når jeg skal kose meg i sofakroken leser jeg om nye hjelpemidler.

Som ergoterapeut er man ofte den røde tråden som holder alle hjelpeinstansene sammen. Jeg samarbeider med skole, fastlege, barnehage, PPT, skolehelsetjenesten og habiliteringstjenesten.

Vi prøver å være føre var med tanke på hva barnet vil trenge til de ulike årstidene. Sykkel med tre hjul, spesialbygget akebrett eller sitteski, kort sagt ting som gir både mestring og glede. Jeg er ganske ny i akkurat denne jobben, men vil på sikt vil jeg bli godt kjent med barna og følge de gjennom oppveksten. Tidligere jobbet jeg som ergoterapeut på et helsehus.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har en bachelor i ergoterapi fra Trondhjem, som er et av landets fem utdanningstilbud i Norge. Bestått eksamen gir en helseautorisasjon. Jeg har jobbet i 12 år og har i løpet av den tiden tatt videreutdanning i helse, administrasjon og ledelse. Jeg elsker kurs og deltar så ofte jeg kan for å holde meg oppdatert.

Jeg har aldri møtt en ergoterapeut som ikke er empatisk og har et ønske om å hjelpe andre. Det er mange forskjellige liv og du må tåle å møte mennesker i krevende livssituasjoner. I min jobb er jeg mye på vift og det kommer godt med å like å kjøre bil. Det er ikke én type menneske som velger dette yrket. Noen er for eksempel kjempegode på hjelpemidler, andre er innadvendte eller utadvendte. Mange ulike typer kan passe til dette yrket.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Telefonangst funker ikke. Det er mange telefoner som må tas om jeg vil eller ei. Er du ikke selvgående så er blir det vanskelig å legge opp sin egen arbeidsdag. En indre driv til å legge til rette for at dine brukere skal få all mulig støtte, bør være en motor.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg er mest glad i å jobbe selvstendig og planlegge egne dager. Jeg er litt på kontoret og litt ute, og har funnet min drømmejobb.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg kan kun skylde på meg selv hvis jeg tar en dårlig beslutning som kan bety mye for noen.

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Teknisk interesse og å ikke være redd for å skru litt. Jeg vil anbefale å ikke gi deg før du har fått det til å fungere. Å være god på bruksanvisninger er en nyttig egenskap. Det er også viktig å bry seg og ha omsorg for andre. En gang iblant må du tørre å gi dårlige beskjeder. Det betyr å være god til å kommunisere, også det som ikke er positivt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan for eksempel jobbe på sykehus, sykehjem, hjelpemiddelfirmaer og bedriftshelsetjeneste. Du kan jobbe med demente, på omsorgsboliger, med helserådgivning og på kommunale vedtakskontorer. Noen samarbeider med arkitekter for å lage funksjonelle boliger. Du kan også starte for deg selv. Det finnes mange typer videreutdanninger, master, doktorgrad, eller du kan kombinere det med andre fag.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– I 2020 tjente jeg 536 000 kroner i året med 10 års ansiennitet. Det avhenger litt av hvor du jobber. I private hjelpemiddelfirmaer kan du tjene en del mer.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kommer til å bli stor mangel på ergoterapeuter i årene som kommer. Jeg fikk full stilling fra den dagen jeg var ferdig utdannet og tror ikke det er vanskelig å finne jobb.

Tilhørende utdanninger

Ergoterapi

Du lærer om anatomi, fysiologi, rehabilitering, habilitering, inkludering, deltakelse, tilhørighet og mer. Utdanningen har flere lengre praksisperioder, der du får prøvd ut kompetansen din.

Finn studier