Energioperatør

– Jeg vil anbefale jobben til de som er rastløse og de som liker å være ute, sier Sindre Almlid.
Portrett av Sindre Almlid med vernehjelm inne i en tunnel
Sindre Almlid, 19 år
Energioperatør
NTE
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Du bør være nysgjerrig, motivert og praktisk anlagt.»
― Sindre Almlid
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 21.06.2021
«Du bør være nysgjerrig, motivert og praktisk anlagt.»
― Sindre Almlid
«Vår oppgave som energioperatør er å jobbe med og i kraftstasjoner. »
― Sindre Almlid

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Mange kjenner ikke til energioperatøryrket. Naboen min jobbet som energioperatør og han fortalte meg om jobben sin, og jeg ble veldig interessert. Det stod mellom å bli energioperatør eller energimontør, da jeg liker elektronikk og å jobbe ute. Det som er hovedforskjellen på en energioperatør og energimontør, er at operatørene holder mer på med kraftstasjoner og mekanikk, men montørene jobber mer på linjer. Etter å ha gått på elektrolinja på videregående og ha fått sommerjobb hos NTE, min nåværende arbeidsplass, bestemte jeg meg for at jeg ville bli energioperatør. Det viste seg å passe meg bra.

Image
Mann i arbeidsklær og hjelm fjernstyrer en kran som løfter et stor metallapparat.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag begynner klokka 07.00 og varer frem til 15.00, og så blir det ofte overtid. Det første man gjør er på møte opp på arbeidsplassen med egen arbeidsbil. På et nettbrett kan man se planen sin for dagen. Noen oppdrag skal gjøres en gang i året, andre hvert kvartal, hver tredje år, hver måned og lignende, og disse oppdragene har blitt satt i planen min. Så kommer det også nye oppdrag inn. Det er en spesifikk person på kontoret som setter opp dagene våre.

Vår oppgave som energioperatør er å jobbe med og i kraftstasjoner. En kraftstasjon er oftest plassert inni et fjell, og dens oppgave er å produsere strøm. Inne i fjellet er det laget et vann med demning, som snurrer rundt og rundt, noe som produserer strøm. Den strømmen går ut av kraftstasjonen på en linje. Linjen fører strømmen til vanlige hus. Vi har ansvaret for å drifte kraftstasjonen. Det er energimontøret som har ansvaret for strømmen når den går ut av kraftstasjonen og på en linje, mens vi har ansvaret for kraftstasjonen. Vi i NTE har rundt 10–15 kraftstasjoner.

Hva vi gjør er veldig variert, og jeg gjør ofte ulike ting gjennom uken. I dag gjorde jeg vedlikeholdsjobber for kunder. Det vanligste oppdraget vi gjør er månedssjekken. Da kjører vi ut til kraftstasjonen til kunden, ser over den, ser på eventuelle feilmeldinger og sjekker at alt ser bra ut. En typisk feilmelding som kan komme opp er at det er lavt oljenivå. Det kan komme av en lekkasje, fordamping eller at noen har glemt å fylle på mer olje når det blir gjort oljetester. Det siste er mest vanlig.

Som energioperatør bistår du også i å bygge nye kraftstasjoner og å rehabilitere gamle. Da må jeg kanskje sove over på et hotell og jobbe overtid. Det er ofte at jeg må gjøre ulike arbeidsoppgaver når vi jobber med kraftstasjoner. Jeg har gjort arbeidsoppgaver som er vanlige for mekanikere, elektrikere, rørleggere, sveisere og elektromontører. Dette får jeg gjort fordi jeg har mange flinke kolleger med bred kompetanse. Det er veldig gøy.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må Vg1 Elektro og Vg2 Elektro og el-energi, og så må du bli lærling. Når du så har blitt energioperatør, må du ta sikkerhetskurs én gang i året.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg tror alle kan passe til dette yrket, men det er en fordel å like å være ute. Kollegene mine som har denne stillingstittelen er veldig forskjellige, så jeg tror det er rom for mye ulikheter.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er det at vi gjør veldig mye forskjellig. Vi er ute, vi er inne, vi går inn i fjell, vi legger rør, vi jobber med kunder, på kraftstasjoner og vi jobber teknisk. Det er en veldig fascinerende jobb, hvor man blir utfordret til å jobbe bredt. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det at jeg må opp klokken seks hver morgen, det er nokså tidlig. Utenom det liker jeg denne jobben veldig godt!

Image
Person med gule arbeidsklær og hjelm står høyt oppe i en turbin inne i et maskinrom og ser nedover.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale jobben til de som er rastløse og de som liker å være ute. Du bør være nysgjerrig, motivert og praktisk anlagt. Dessuten jobber vi med andre mennesker hele tiden, så du må kunne kommunisere.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange blir energimontør og elektriker. Noen tar fagbrev i mekanikerfaget. Selv vurderer jeg å gå videreutdanning på teknisk fagskole og bli elektroingeniør gjennom y-veien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Jeg tror grunnlønnen her er på 550 000 kroner straks du får fagbrevet. Jeg synes lønnen er veldig bra. Du får også mange tillegg som vakt, overtid, kveldstillegg og så videre.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Den er ikke så god som jeg skulle ønske. Det kan være vanskelig, men det er mulig. Grunnen til at det er vanskelig å få jobb som energioperatør er at det blir mindre og mindre behov for mennesker på kraftstasjoner. Kraftstasjonen blir stadig mer selvstendig. Det er kanskje enklere å få jobb som elektriker, tror jeg.

Tilhørende utdanninger

Energioperatørfag

Du lærer å drifte og vedlikeholde produksjonsanlegg.

Finn studier