Energimontør

– I denne jobben må du være svært bevisst på risiko og være nøye med sikkerhetsregler, sier Lucas.
En mann med kort hår og svart genser. Han ser rett i kameraet.
Lucas Sandmo, 21 år
Energimontør
Tensio TS, Åfjord og Åsen
«Du må like å jobbe utendørs, og fungere godt i et arbeidslag hvor du samarbeider med kollegaer om alle oppdragene.»
― Lucas Sandmo
Tekst og foto:
Guri Hegge
Publisert: 19.06.2025
«Du må like å jobbe utendørs, og fungere godt i et arbeidslag hvor du samarbeider med kollegaer om alle oppdragene.»
― Lucas Sandmo
«Du må stole på utstyret ditt og bruke det riktig. Jeg har aldri fått strøm i meg.»
― Lucas Sandmo

Hvorfor valgte du å bli energimontør?

– Faren min jobbet som energimontør da jeg var yngre, og jeg har alltid vært interessert i jobben hans og stilt mange spørsmål om yrket. Da jeg gikk i niende klasse, var jeg på utplassering i et nettselskap. Jeg har vært utplassert i ulike yrker. Menetter å ha vært utplassert i bedrifter innen energiproduksjon fant jeg ut at det var faget energimontør som var mest interessant. 

Det å kunne jobbe utendørs og ha arbeidsoppdrag på mange ulike steder var noe som i stor grad påvirket yrkesvalget mitt.

Image
En person med klatresele står høyt i en strømstolpe.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Når det er store prosjekter under bygging, for eksempel bygging av ei kraftlinje i et område, er det vanligst at kablene legges i bakken. Planleggere utarbeider en detaljert plan og setter krav for hvordan arbeidet skal gjøres. De som graver grøftene, legger kablene i bakken, og arbeidsoppgavene mine er å koble de elektriske kablene sammen permanent, så de kan føre strøm ut til kundene. 

Noen arbeidsdager er jobben min å klatre opp i stolper og feste kabler permanent. Da bruker vi stolpesko, og noen ganger er det behov for en plattform. Denne kan sammenlignes med et stupebrett, som vi står på når vi jobber med kobling av kabler. Vi bruker alltid klatresele når vi jobber i høyden, og klatreselen har to sikringer i stolpen. Skulle den ene svikte, så er det en sikring i reserve. 

En viktig del av jobben min er å rette feil i strømnettet. Etter storm og uvær er arbeidsdagen min å jobbe med feilsøking på linja, og det er viktig å finne feilen så fort som mulig. Droner er et viktig hjelpemiddel som jeg bruker til feilsøking. De gir nyttig informasjon slik at vi kan planlegge hvordan vi skal løse problemet som har oppstått på linja ute i terrenget. 

Jeg avslutter vanligvis dagen med å rydde ut av arbeidsbilen og henge utstyr og klær til tørk om nødvendig. Vi har egen arbeidsbil med utstyr. Det gjør det lettere å ha ansvar for og vedlikeholde eget utstyr.

Hos oss har vi ulik arbeidstid på sommer og vinter. Om sommeren jobber vi fra 07.00-15.00, og om vinteren jobber vi 08.00-16.00. Når det oppstår feil på strømnettet, har vi vaktordning, og vi blir utkalt for å rette feilen. Det kan skje på alle tidspunkt på døgnet, hverdager og helger.

Arbeidsdagen er nesten alltid utendørs, men av og til er det oppdrag inne på en nettstasjon. 

Hva kreves for å jobbe som energimontør?

– For å ha dette yrket må du gå vg1 elektro og datateknologi og deretter vg2 elenergi og ekom. Læretiden for energimontør er to og et halvt år, og så kan du ta fagbrev. I læretiden må du ta el-skole i ett år. Da har du en skoledag med teori hver uke i regi av opplæringskontoret. Samlinger med fysisk oppmøte foregår en gang i måneden.

Du må like å jobbe utendørs, og fungere godt i et arbeidslag hvor du samarbeider med kollegaer om alle oppdragene. De fleste arbeidsoppdragene krever at to jobber sammen, på grunn av sikkerhet.

I denne jobben må du være svært bevisst på risiko og være nøye med sikkerhetsregler. Du må vite hva du gjør og være seriøs når du gjennomfører oppdrag. Du må stole på utstyret ditt og bruke det riktig. Når du følger sikkerhetsreglene, er det ikke noen spesielle farer ved yrket.

Det kan oppstå krevende oppdrag når det er storm og uvær som gjør skade på linja. Vi har faste regler på hvordan vi utfører oppdrag som er risikofylt. Når det er kraftig storm, måler vi vindstyrken for å vurdere risiko, og ved ekstreme forhold må vi vente til vinden roer seg.

Det er en fordel å være interessert i faget og stille mange spørsmål – da lærer du mye. Når vi i staben har en problemstilling, jobber vi sammen for å finne den tryggeste og enkleste løsningen. Når det er en feil på linja, vet vi ikke hva vi finner. Det er alltid spennende å være kreativ og finne løsninger ved å samarbeide om et oppdrag.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette er et yrke som passer for mange. Du må være glad i å være mye ute, og trives med å jobbe sammen med andre. Det kan være lange avstander mellom oppdragene, så du må også like å kjøre bil, sekshjuling eller snøscooter. Det er ikke et krav, men det er en fordel å ha førerkort. Noen ganger er det en del tungt utstyr som du må bære ut i terrenget, og da er det nødvendig å ha god helse og bevegelighet. 

Hvis du helst vil jobbe innendørs, så passer ikke dette yrket så godt. Hvis du ikke takler høyder og ikke klarer å stole på sikkerhetsutstyret, så kan det bli vanskelig å utføre jobben.

Hva liker du best med å være energimontør? 

– Noe av det jeg liker best, er å jobbe ute i terrenget på så mange forskjellige steder, gjerne høyt oppe i en stolpe på en dag med flott vær. Det hender også at vi er ute med båt som gir en fin arbeidsdag. 

Jeg er dronepilot, og liker å bruke drone på en kreativ måte for å gjøre jobben effektivt og spare tid. For å bli dronepilot, tok jeg kurs på nett og en prøve hos Statens vegvesen, samt intern opplæring i bedriften. 

Hva liker du minst?

– Det er ikke alltid like gøy med kabelarbeid i grøft eller ved en husvegg til kunde når det er dårlig vær.

Image
To personer med hjelm og gul arbeidsdress står ved en koblingsboks for strøm i utkanten av et jorde.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– I dette yrket kan du også jobbe i en vindpark, på store båter eller på oljeplattform. Du kan ta videreutdanning ved å gå teknisk fagskole i to år på heltid eller tre år på deltid. Du kan også ta ingeniørutdanning i tre år og ta en bachelorgrad. Fordelen med å gå på deltid er at det ofte kan kombineres med jobb. 

Å ta videreutdanning gir deg flere jobbmuligheter. Jeg har tenkt å ta mer utdanning, fordi jeg liker godt å lære mer om faget.

Hva tjener en energimontør?

– Startlønnen ligger på 580 000 kroner, men det blir ofte en høyere årslønn med tillegg og overtidsbetaling. Når vi blir utkalt på grunn av feil på strømnettet, får vi ett utrykningstillegg som ligger på 2300kr på hverdag og 4600kr på helg.

Hvordan er sjansene for å få jobb som energimontør?

– Det er lett å få jobb når det er bygging av kraftlinjer og store prosjekter som går over lengre tid. Da er det stort behov for folk. Det er også gode jobbmuligheter i områder med mange kunder og mye feil på strømnettet. I perioder med lite utbygging, kan det være færre ledige jobber. Det som er viktig, er å vise stor interesse mens du er i læretida, det øker sjansen for å få fast jobb. 

I dette yrket kan du finne jobb i hele landet, både i byer og ute i distriktet.

Tilhørende utdanninger

Energimontørfag

Du lærer å montere, drifte og vedlikeholde elenergisystemer.

Finn studier