Energimontør
Hvorfor valgte du å bli energimontør?
– Jeg gikk elektro på videregående, men skjønte ganske fort at jeg ikke ville bli elektriker.
Fagområdet interesserte meg likevel, og jeg ville begynne med noe annet innenfor det. Jeg ble utplassert på et kraftverk, og skjønte at energimontør kunne være noe for meg. Jeg begynte å jobbe i det som da het Fortum service, og fikk lærlingplass der. Jeg har alltid likt å være ute, så energimontør passet meg bedre enn elektriker sånn sett.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg starter arbeidsdagen klokken syv om morgenen, og møter opp på kontoret hver dag. Vi har en ukeliste med arbeidsoppgaver på nettbrett, slik at vi stort sett vet hva vi skal gjøre fra dag til dag. Jeg finner frem deler og utstyr som vi trenger til arbeidet den dagen, og reiser ut. Vi har bare oppdrag i Rakkestad kommune, så vi bruker ikke altfor mye tid på kjøring, og vi er godt kjent med vårt område.
Arbeidsdagene er veldig varierte. Det kan være alt fra å sette opp strømmålere i nye hus og uthus, bytte ledninger og stolper, til å felle trær for å komme fram med master og biler i skogen.
Vi driver mye vedlikehold på strømnettet, og må blant annet sjekke hvert eneste trafopunkt hvert år. Jeg jobber dagtid bortsett fra når jeg har vakt hver sjette uke. Da må jeg være tilgjengelig døgnet rundt, og rykke ut hvis det skjer noe, som for eksempel et strømbrudd.
Ofte skjer strømbrudd i forbindelse med uvær, og trær som faller over ledninger. Da må vi ut og reparere så fort som mulig slik at folk får tilbake strømmen. Det kan også være alle mulige slags småfeil som vi må rykke ut og fikse. Jeg kjører også lastebil for at vi skal få med oss utstyr som kabler og lift.
Vi er som regel minst to som jobber sammen. Det gjør vi både av praktiske årsaker, og av sikkerhetshensyn. Vi klatrer opp i høye stolper og jobber med strøm. Hvis det skulle skje noe, så må det være en til person på stedet. Vi bruker også mye verneutstyr slik som hjelm, hørselvern og flammehemmende bekledning. Når vi jobber med påkoblet strøm har vi i tillegg ekstra masker og visir, og er rustet for det meste. Der det er mulig, graver vi ned kablene – både høyspent og lavspent.
Hva kreves for å kunne jobbe som energimontør?
– Jeg gikk to år elektro på videregående, og hadde 2,5 år læretid i bedrift før jeg tok fagbrev som energimontør. I dag kan du ta vg1 Elektro og datateknologi, vg2 El-energi og ekom, og deretter gå 2,5 år i bedrift for å kunne gå opp til fagprøven.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Du bør være i fysisk ålreit form. Vi er ute i skogen, klatrer høyt opp i master og håndterer mange tunge kabler. Du bør være glad i å være ute, siden arbeidet foregår utendørs hver dag, året rundt – og i all slags vær. Du må tåle å bli både kald, svett og våt på jobb.
Som energimontør bør du være rolig, strukturert og praktisk anlagt. Vi jobber med høyspentledninger opp mot 22 000 volt, så det gjelder å holde hodet kaldt, samtidig som du passer på sikkerheten til de andre og deg selv. Ved store strømbrudd, må du jobbe både effektivt og trygt.
Hva liker du best med å være energimontør?
– Allsidigheten. Den ene dagen er jeg i skogen og feller trær og setter opp stolper. Den neste jobber jeg i et nytt boligfelt med å legge kabler, eller kjører rundt og monterer strømmålere. Jeg har også vært med opp i helikopter for å sjekke strømlinjene.
Hva liker du minst?
– Å jobbe ute når det er ordentlig regn og uvær. Men heldigvis er det flere fine dager enn dårlige.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Jeg kjører i tillegg lastebil og har tatt et såkalt AUS-kurs, som står for arbeid under spenning. Det kvalifiserer meg til å jobbe med lange, isolerte stenger under høyspent. Du kan jobbe på jernbanen, eller ta mer utdanning og bli ingeniør. Hvis du vil være mer inne, kan du få en mer kontorrelatert jobb.
Hva kan man forvente i lønn som energimontør?
– Det varierer med erfaring, alder, kurs og slike ting. Men jeg tror det er ganske vanlig å starte på rundt 500 000 kroner i årslønn.
Hvordan er sjansene for å få jobb som energimontør?
– Det er ikke så mange som velger denne retningen, så det er gode muligheter for å få jobb. Det er et generasjonsskifte i bransjen, der mange nærmer seg pensjonsalderen samtidig som rekrutteringen er litt dårlig. Dette er en viktig jobb. Man tenker gjerne ikke over hvor mye strømmen betyr før et eventuelt strømbrudd.