Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har bakgrunn fra elektro og elektronikk, og så fikk jeg muligheten til å fortsette driften av et firma fordi eieren reiste til utlandet. Det er denne bedriften jeg driver i dag, og i 2002 tok jeg fagbrev i elektronikk. På den tiden var det ikke noe krav å ha fagbrev som elektroreparatør. Jeg synes det er veldig spennende å jobbe med å forlenge levetiden av hvitevarer i jobben min.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har hjemmekontor, hvor jeg får oppdrag enten gjennom telefon, tekstmelding eller på e-post. Noen dager kan jeg dra ut til flere reparasjoner, og da reiser jeg til kunden for å reparere for eksempel vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, tørketromler eller kjøleskap. Andre dager kan det være færre oppdrag.

Når du kommer til kunden, får du litt mer informasjon om hva som har skjedd, og om det er en ny eller gammel maskin. Da får du som elektroreparatør en indikasjon på hva som kan være årsaken til skaden. Neste trinn er å teste apparatet og de grunnleggende funksjonene, for da ser du hva som ikke virker og bestiller de delene som trengs, eller eventuelt henter delene hvis du har dem med deg i bilen. Mange ganger kan det være enkle ting som å fjerne rusk fra filteret i vaskemaskinen, eller at vannkranen i en oppvaskmaskin er blitt stengt, og da vil ikke maskinen starte fordi det ikke kommer noe vann.

I denne jobben bruker vi enkle håndverktøy, samt en batteridrevet drill slik at vi kan åpne opp deksel og plater, som for eksempel bak vaskemaskiner eller sidevegger i oppvaskmaskiner. Det er med andre ord en del skruing, men det er ganske enkel skruing.

Siden jeg har min egen bedrift, er en del av denne jobben administrativt arbeid og regnskapsarbeid. Da samarbeider jeg med en regnskapsfører, slik at omsetning og inntekt blir rapportert til myndighetene. Jeg må også følge opp kundene og sørge for at de betaler. De får en faktura når jeg gjør et oppdrag.   

På noen oppdrag må man dra dit to ganger fordi man ikke har delen tilgjengelig der og da, men som oftest fullfører jeg en reparasjonsjobb ved første oppmøte, og det er også mye billigere. Jeg har et lager hvor jeg har deler og noen brukte hvitevarer, men i min bedrift er jeg den eneste som er ansatt, og jeg er heller ikke medlem av noen service-kjede.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er viktig å kunne tenke praktisk og være løsningsorientert. Du skal jo finne ut hva som er årsaken til at maskinene oppfører seg slik, og deretter løse problemet. Dette lærer du som oftest gjennom praktisk arbeid, når du er utplassert i en bedrift. Jeg ser på fagbrevet som en formalitet, og ikke et krav.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du bør være litt fysisk anlagt og sprek. I denne jobben må du bøye deg ganske mye, og ofte befinner du deg under maskiner eller må løfte tungt. Så hvis du vil sitte i ro på en stol, så bør du styre unna dette yrket.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det må være å kunne løse et problem. Jeg synes det er fint når maskiner kan fortsette å virke en stund, og det er bra at kundene kan spare penger ved å reparere en maskin istedenfor å kjøpe en ny. I tillegg er det en fordel med å være selvstendig næringsdrivende, nemlig at jeg kan bestemme arbeidstid selv og har mye frihet. Men samtidig avhenger resultatet og lønn av innsats og hvor mye jeg jobber.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Hvis jeg må bruke mye tid på å følge opp folk som ikke betaler. Det er kjedelig, og da må jeg inn i nettbanken og lete etter datoer og beløp, og noen ganger får jeg oppgitt feil telefonnummer eller e-post. Slikt arbeid er unødvendig og lite moro.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg synes du bør være i fysisk god form og være løsningsorientert teknisk sett.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Med mindre du jobber i en større bedrift, er det elektroreparatør du kan jobbe som. Det er ikke så mange andre veier å spesifisere det på, men du kan jo arbeide i andre bedrifter, eller gå inn i mer administrativt arbeid, som bestilling av deler.

Og så går det an å jobbe mer med selve elektronikken, som for eksempel å reparere mobiler. I dag er det ikke så mye utskifting av komponenter og deler, men mer moduler. Så hvis du har bra syn, ikke skjelver på hånda, og klarer å demontere og sette sammen mange deler i riktig rekkefølge, kan du fint reparere mobiler.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er omtrent samme lønn som innen elektronikk, på rundt 500.000 kroner i året.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode muligheter. På grunn av at det produseres en del produkter med lavere kvalitet enn før, medfører det et behov for elektroreparatører. 

I denne jobben bruker vi enkle håndverktøy, samt en batteridrevet drill.
Jeg synes det er fint når maskiner kan fortsette å virke en stund, og det er bra at kundene kan spare penger ved å reparere.