Hvorfor valgte du dette yrket?

– I starten var det nok egentlig fordi venner av meg ville gå elektro. En kompis hadde en storebror som var elektriker, og vi ble nok litt påvirket av han. I tillegg synes jeg faget virket interessant. På ungdomsskolen hadde vi besøksdager på videregående, og elektro virket spennende. Jeg kjente også at jeg var ferdig med teori, og ikke orket mange år på skolebenken for å ende med en kontorjobb. Jeg ville jobbe, få arbeidserfaring og gjøre noe med hendene.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagene varierer etter hvilke oppdrag jeg har. I bedriften har vi to ulike grupper, der den ene er rettet mot service og den andre mot prosjekt. I læretiden og like etter at jeg hadde tatt fagbrev jobbet jeg i prosjektgruppen. Vi hadde oppdrag i store næringsbygg og industri, og det var mange store installasjoner.

Nå jobber jeg på serviceavdelingen, og er for det meste på oppdrag hjemme hos kunder. Det betyr at det er mange forskjellig arbeidsoppgaver fra dag til dag. Jeg jobber med alt fra feilretting til nybygg og oppussing. Det kan være installasjon av nye stikkontakter, opplegg for lys, og nå er det også mange som skal ha hjemmelader for elbiler.

Det er veldig kjekt å jobbe hjemme hos folk, for det er så mange varierte oppgaver. Jeg merker at jeg får inspirasjon til løsninger hjemme hos meg selv. Jeg jobber selvstendig, og det er mye ansvar. Jeg var litt nervøs når jeg var alene på oppdrag i starten, men du vokser inn i oppgaven. Du blir vant til å løse utfordringer på egen hånd. Og vi kan alltid ringe og spørre en kollega eller leder om hjelp hvis det er noe vi er usikre på. På skolen lærte vi at 80% av brannene i Norge starter på grunn av elektriske feil. Derfor er det viktig å gjøre jobben skikkelig og være nøyaktig.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok først Vg1 elektro. Det er flere ulike retninger innen elektro, og på Vg2 valgte jeg el-energi. Deretter hadde jeg 2,5 år i lære før jeg tok fagbrev i januar 2018.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du bør være i litt god fysisk form, for det er til tider en tung jobb. Vi jobbe mye i høyden og med hendene oppover, så hvis du sliter med ledd eller vondt i skuldre og rygg så kan det være en utfordring. Hvis du er fargeblind det være vanskeligere å se forskjell på de ulike ledningene, som er merket med farger.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er veldig kjekt å jobbe praktisk og se konkrete resultater av det jeg gjør. Det gir mestringsfølelse. Jeg liker også at det hele tiden er noe å lære, og nye utfordringer. Jeg trives veldig godt med de varierte arbeidsdagene og kontakten med kunder. Det er også bra at det er mange muligheter innen dette yrket, en kan jobbe med mye forskjellig, og også ta videre utdanning. Det var kjekt å begynne å tjene sine egne penger allerede i læretiden. Jeg bodde hjemme og sparte opp penger, og har allerede kjøpt meg eget hus i en alder av 22.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan være litt stressende å gå ut til kunder og ikke vite hva som venter. Noen jobber tar lengre tid enn planlagt, og det er ofte en kunde som venter på oss på neste oppdrag. Folk er stort sett forståelsesfulle, men noen kan bli irriterte hvis vi blir forsinket eller en jobb tar lengre tid og blir dyrere enn planlagt. Men det meste lar seg løse med planlegging og god informasjon.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være praktisk, like å jobbe med nevene, og være interessert i tekniske fag. Du kommer i kontakt med forskjellige kunder og samarbeider med mange kollegaer, så det er en fordel å være sosial og trives med mennesker. Du bør være praktisk anlagt og i stand til å finne løsninger selv.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er veldig mange muligheter. I tillegg til jobb tar jeg nå teknisk fagskole for å bli fagskoleingeniør. Dette er jo til tider fysisk tungt arbeid, så det er lurt å tenke fremover. Når jeg blir eldre er det mulig å jobbe som prosjektleder og på kontor. Det går også an å bli selger av elektrovarer, for eksempel. Noen velger å ta et ekstra fagbrev , for eksempel som automatiker, IT-tekniker eller innen telekommunikasjon.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg synes jeg tjente ganske godt allerede som lærling , og for nyutdannede fagfolk er grunnlønnen gjerne fra 450 000 kroner og oppover i året.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg kan ikke si så mye om hvordan det er andre steder i landet, men her lokalt er det mange bedrifter som trenger elektrikere nå. Alle de store bedriftene tar inn lærlinger. På videregående har en fire utplasseringsuker fordelt på to ulike bedrifter. Det er den beste søknaden, og hvis du står på når du er utplassert er det gode muligheter for jobb.

Du bør være praktisk anlagt og i stand til å finne løsninger selv.
Det er veldig kjekt å jobbe praktisk og se konkrete resultater av det jeg gjør. Det gir mestringsfølelse.